Audiții pentru bursele SoNoRo Interferențe 2020, în București și Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/auditii-pentru-bursele-sonoro-interferente-2020-in-bucuresti-si-cluj-napoca/

Programul de burse SoNoRo Interferenţe, dedicat tinerilor muzicieni, ajunge anul acesta la cea de-a XIV-a ediţie.

Un articol de Liliana Matei|7 februarie 2020

Audițiile vor avea loc pe 22 februarie, la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, și pe 23 februarie, la Universitatea Națională de Muzică din București.

Începând cu anul acesta limita de vârstă pentru tinerii bursieri va începe de la 14 ani și va crește până la 35 de ani. Cei ce doresc să participe la preselecții trebuie să se înscrie până pe 20 februarie prin intermediul acestui formular.

Programul de burse SoNoRo Interferențe a crescut în toți acești ani, odată cu bursierii noștri. Doi dintre aceștia, Luca Pulbere și Francesco Ionașcu, ni s-au alăturat anul trecut, la workshopul de la Port Cultural Cetate, în calitate de Young Masters, având un rol intermediar între studenți și profesori. De asemenea, la finalul anului trecut, pe scena Ateneului, am concertat alături de Andrei Ioniță, unul dintre primii noștri bursieri și, ulterior, câștigător al premiului I la secţiunea violoncel a Concursului „P.I.Ceaikovski”, de la Moscova, lucru ce ne-a bucurat nespus și ne-a aratat cât de multe lucruri am realizat în toți acești 14 ani. Această maturizarea a programului ne-a determinat, începând de anul acesta, să creștem limita de vârsta a bursierilor la 35 de ani, pentru a le permite unor muzicieni deja experimentați să beneficieze de un program de pregătire superior, alături de mari maeștri, ce îi poate propulsa pe marile scene ale lumii, declară Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo și inițiatorul programului SoNoRo Interferențe.

Anul acesta Young Masters vor fi Ella Bokor și Valentin Șerban, bursieri mai mulți ani SoNoRo Interferențe.

Câștigătorii burselor SoNoRo Interfernețe vor intra într-un program de pregătire alături de muzicieni consacrați și profesori la importante școli de muzică din Europa, în unul dintre cele trei stagii ce vor avea loc la Montepulciano, în Italia, la Port Cultural Cetate, în România, și la Traunstein, în Germania.

Maeștri cu care vor lucra sunt:

Vioară: Pavel Berman / Academia de Muzică, Lugano și Cristoph Wyneken / Academia de Muzică, Freiburg
Violă: Răzvan Popovici / Ansamblul Raro

Violoncel: Marcin Sieniawski / Academia de Muzică Hanovra și Valentin Răduțiu / Prim violoncelist Deutsches Symphonieorchester, Berlin

Pian: Diana Ketler / Academia Regală de Muzică din Londra și Janis Maleckis / Academia de Muzică Riga

Clarinet: Thorsten Johanns / Academia de Muzică Weimer

La finalul fiecărei sesiuni de lucru, tinerii muzicieni vor interpreta lucrările studiate în cadrul workshop-ului, alături de profesorii lor, în concerte special organizate la Montepulciano, Portul Cultural Cetate și Traunstein.

Bursa de studii SoNoRo Interferențe se adresează tinerelor talente muzicale și constă în gratuitatea cursurilor (muzică de cameră + instrument solo: pian, vioară, violă, violoncel și clarinet), acoperirea costurilor de transport din București la localitatea workshop-ului și cazarea pe durata programului. Mai multe detalii aici.

SoNoRo Interferențe, programul educativ și de burse al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, este susținut de Grupul CEZ în România, UniCredit Bank și Institutul Cultural Român. Parteneri: Portul Cultural Cetate, Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu”, Universitatea Națională de Muzică, Palazzo Ricci, Festivalul Chiemgauer Musikfruhling, Fundatia Wolfgang Sawallisch și Ensemble Raro.

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, a luat naştere în România în anul 2007 şi de atunci s-a extins şi în alte ţări europene, inclusiv Italia (Arezzo şi Montepulciano), Ucraina (Kiev), Germania (Bad Endorf, Neuwied și Traunstein) și Belgia (Conservatorul Regal din Antwerpen). Printre locurile din România unde s-au desfășurat workshop-urile SoNoRo Interferențe se numără: Portul Cultural Cetate, reședința Băncii Naționale de la Păltiniș și Palatul Cantacuzino din Bușteni.

Programul SoNoro Interferențe se adresează muzicienilor români, cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, și a fost inițiat cu scopul de a crea, pe termen lung, o elită muzicală, continuând demersul Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene. Mulţi dintre câștigătorii burselor au atins rezultate remarcabile şi studiază, în prezent, la instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zurich, Hamburg şi Bucureşti. Câțiva dintre bursieri au participat la importante concursuri din întreaga lume și s-au clasat pe locuri fruntașe, un exemplu în acest sens fiind reușită unuia dintre bursierii SoNoRo Interferențe, Andrei Ioniță, ce a câştigat premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului „P.I.Ceaikovski”, din Moscova.

06
/06
/20

Deschiderea teatrelor din România spre publicul lor este deja posibilă de câteva zile. Aflat printre primii care şi-au asumat curajul propunerii unor evenimente în aer liber, Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, îşi invită publicul deja în acest week-end în parcul din faţa teatrului, pentru a participa la două concerte, dând semnalul reînsuflețirii vieții culturale constănțene, după o perioadă dificilă și neobișnuită în care lumea a încetat să mai funcționeze după regulile obișnuite.

03
/06
/20

Joi, 4 iunie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Cristian Măcelaru, va avea în program lucrările „Amurg de toamnă” de Alfred Alessandrescu, „Poemul iubirii şi al mării” de Ernest Chausson și „Simfonia nr. 2”, în mi minor, op. 27 de Serghei Rahmaninov. Solistă este mezzosoprana Aura Twarowska.

02
/06
/20

Andi Dumitrescu anunță lansarea primului single de pe albumul solo, Orbitor, un featuring cu Doru Trăscău de la The Mono Jacks. Andi Dumitrescu este fondatorul și compozitorul trupei de folk - rock ambiental Bucium, cu care a înregistrat până acum patru albume - Voievozii, Live în Codrul Ascuns, Miorița și Zimbrul Alb. În paralel cu albumele conceptuale Bucium, Andi Dumitrescu a compus câteva zeci de cântece ce se pot încadra în folk, indie rock, singer/songwriter.

29
/05
/20

OAMENII MUZICII Pe 24 mai 1974 murea colosul jazzului, Duke Ellington, unul dintre cei mai activi și influenți muzicieni ai secolului XX. A scris peste 3.000 de cântece, multe dintre ele fiind hit-uri și astăzi, și timp de aproape 50 de ani a colindat lumea ca pianist și șef de orchestră de jazz. A fost de 12 ori câștigător de Premii Grammy (dintre care trei postum).

24
/05
/20

Program de excepție în cea de-a treia lună de #EnescuOnline, începând de sâmbătă 23 mai 2020: iubitorii muzicii vor putea să revadă pe www.festivalenescu.ro patru dintre spectacolele de operă din ediția 2019 care au dus la nominalizarea Festivalului Enescu de către 2020 International Opera Awards în top 5 evenimente de gen care promovează muzica de operă la nivel mondial.

22
/05
/20

Ținând cont de situația actuală a artiștilor, care din cauza crizei Coronavirus nu au mai putut performa, iar multe apariții concertistice le-au fost anulate pe plan internațional, la inițiativa violonistului vienez Daniel AUNER a fost creată platforma konzertsaal.at pentru a le oferi artiștilor posibilitatea atât de a susține concerte în această perioadă, cât și pentru a rămâne în contact cu publicul larg prin intermediul transmisiilor on-line.

20
/05
/20

Concertul pe care artista LP ar fi trebuit să îl susțină vara aceasta este amânat din motive de siguranță pentru vara anului viitor. Mai exact, întâlnirea cu publicul din România va avea loc pe data de 11 iulie 2021 la Arenele Romane . Spectacolul de anul acesta a fost amânat ca urmare a Ordonanței Militare numărul 1 din data de 18 martie 2020.

19
/05
/20

Joi, 21 mai 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, îl are invitat pe solistul Liviu Prunaru, concertmaistru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam. În program, Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53 de Antonin Dvořák și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68 de Johannes Brahms.

17
/05
/20

Vă invităm să o descoperiți pe legendara Billie Holiday prin intermediul cărții „Lady Sings the Blues”, semnată de artistă alături de William Dufty și publicată recent și în limba română, la editura Nemira.