Augustin Buzura si-a lansat la Gaudeamus volumul de articole
https://www.ziarulmetropolis.ro/augustin-buzura-si-a-lansat-la-gaudeamus-volumul-de-articole/

Apreciatul romancier Augustin Buzura şi-a lansat, joi, volumul de articole „Nici vii, nici morţi”, la standul Grupului Editorial RAO, din cadrul Târgul Internaţional Gaudeamus 2012.  „Nici vii, nici morţi” ilustrează cel mai bine crezul gazetarului care opune adevărul oricărei retorici, demontează mascaradele politice ale momentului, îi demască pe impostori, apără moralitatea şi vrea cu orice […]

Un articol de Andrada Văsii|23 noiembrie 2012

Apreciatul romancier Augustin Buzura şi-a lansat, joi, volumul de articole „Nici vii, nici morţi”, la standul Grupului Editorial RAO, din cadrul Târgul Internaţional Gaudeamus 2012.

 „Nici vii, nici morţi” ilustrează cel mai bine crezul gazetarului care opune adevărul oricărei retorici, demontează mascaradele politice ale momentului, îi demască pe impostori, apără moralitatea şi vrea cu orice preţ binele naţiunii sale împotriva oricărei conjuncturi politice interne şi externe.

Volumul prezintă o selecţie de articole, multe dintre ele antologice, respectând cu stricteţe ordinea cronologică în care acestea au apărut, toate fiind publicate între ianuarie 2009 şi martie 2012 ca editoriale în Cultura, revistă de atitudine culturală şi civică pe care Augustin Buzura o patronează din 2005.

Criticul literar Ion Simuţ a apreciat la lansare că „Nici vii, nici morţi” este „o carte de atitudine a unei mari autorităţi morale şi nu expresia unui spirit de partid, deoarece Augustin Buzura nu exprimă o ideologie, ci o poziţie intelectuală”.

Prefaţatorul volumului, criticul Răzvan Voncu, a remarcat „continuitatea problematicii cărţii cu întreaga operă” a lui Buzura, care vine pe un fond spiritual ardelenesc, pe filiera iluminismului şi paşoptismului.

În opinia lui Voncu, autorul nu este nici un european fervent şi nici un românist exagerat, ci „o minte limpede, cu o credinţă în puterile naţiunii şi încredere în destinul ei istoric”.
„Este un efort de a spune ce crezi, ce trebuie, în momentul care trebuie şi nu după aceea, când e mai uşor”, a spus Augustin Buzura, caracterizându-şi cartea.

El a mărturisit că scrie despre lichele, dar este convins că nu avem doar lichele, iar România „va avea un viitor dacă va învăţa să spună nu”.

Sursa: Agerpres

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.