Se lansează „România de totdeauna”. Simona Preda în dialog cu Georgeta Filitti
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-lanseaza-romania-de-totdeauna-simona-preda-in-dialog-cu-georgeta-filitti/

Pledoarie pentru deschidere, educaţie, exerciţiul mult uitat al admiraţiei, virtuţile tradiţionale şi, în acelaşi timp, refuzul oricăror tentaţii utopice, volumul „România de totdeauna” este construit sub forma unui dialog între Simona Preda, istoric, şi Georgeta Filitti, membră de onoare a Academiei Române.

Un articol de Liliana Matei|14 noiembrie 2022

Miercuri, 16 noiembrie, de la ora 18.30, Editura Corint vă invită, în foaierul Teatrului Odeon, să luați parte la o discuție-dialog pornind de la poveștile despre oamenii de altădată și ideea de elite.

Invitatele serii sunt Georgeta Filitti, istoric, membru de onoare al Academiei Române, Simona Preda, istoric, Sandra Ecobescu, preşedintele Fundaţiei Calea Victoriei, și Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia. Moderatorul evenimentului este Florin-Răzvan Mihai, coordonator al colecției Istorie autori români.

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile, cu rezervare prealabilă.

„Boierimea română cuprinde unele familii care își au obârșia în secolul al XIV-lea, ele au evoluat în societatea noastră ocupând funcții până în epoca modernă, au importat principii liberale, s-au școlit, și-au făcut un profil social întemeiat pe o proprietate care le-a conferit putere. Unii dintre ei au mers mai departe, în pas cu vremea, și și-au adecvat modul de viață burghez – în sensul că au intrat în afaceri, în viața reală, încetând să mai fie simpli rentieri, de pildă Știrbei ori Bibescu. Familiile au rămas foarte apropiate de Occident, iar relațiile de rudenie sau de prietenie cu vesticii au fost remarcabile. Și, din acest punct de vedere, eu stărui să spun că nu am intrat în Europa în 2007, că nu un act juridic ne conferă acest statut european. Boierimea a avut precumpănitor mentalitate europeană prin contactul de mai bine de o sută de ani cu Europa”, scrie Georgeta Filitti în volum.

13
/01
/25

INVITAȚIE O expoziție, un concert și un spectacol de poezie pun în lumină forța și farmecul creației autohtone. Trei dintre evenimentele culturale anunțate în capitală pentru 15 ianuarie, din anul 2010 Ziua Culturii Naționale, vă invită să descoperiți și să admirați câteva fațete ale culturii din România.

18
/11
/24

DESCOPERIRE Printre puținele volumele publicate în România despre propriii ei creatori de anvergură, noua carte a Ancăi Hațiegan se remarcă printr-o serie de calități pe care cititorul le va descoperi încă de la primele pagini. Ea îl invită în lumea unui om de teatru unic, despre care rămân multe de spus.

11
/11
/24

Duminică, 17 noiembrie, la ora 16.00, Muzeul Național al Literaturii Române organizează, la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr.8, evenimentul intitulat „Jurnale de călătorie în literatura română: de la Dinicu Golescu până astăzi”, la care vor participa cunoscuții oameni de litere și scriitori Ioan Cristescu, Paul Cernat și Cosmin Ciotloș. La 200 de ani de […]

29
/10
/24

Institutul Cultural Român a acordat duminică, 27 octombrie, în cadrul celei de-a XII-a ediții aFestivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași – FILIT, pentru al treilea an consecutiv, Premiul pentru cea mai bună traducere a unei cărți din limba română, inițiativă a Institutului Cultural Român care urmărește recunoașterea impactului literaturii române în lume, prin efortul exemplar al traducătorilor, excelenți ambasadori ai cărților românești în afara granițelor țării.

21
/10
/24

Marți, 29 octombrie, ora 19.00, Editura Litera organizează la Institutul Cervantes din București o întâlnire cu scriitorul Toshikazu Kawaguchi, una din cele mai îndrăgite voci ale literaturii japoneze contemporane.

18
/10
/24

Sâmbătă, 19 octombrie 2024, la ora 18.00, la librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara are loc lansarea, în premieră națională, a celui mai recent roman al scriitorului și traducătorului Marin Mălaicu-Hondrari, „Clandestin”, apărut recent la Editura Trei.