Autoportretul lui Leonardo da Vinci, expus din nou în public
https://www.ziarulmetropolis.ro/autoportretul-lui-leonardo-da-vinci-expus-din-nou-in-public/

Celebrul autoportret al lui Leonardo da Vinci va fi din nou expus în public, începând din 30 octombrie, timp de două luni şi jumătate, au anunţat, la Torino, organizatorii expoziţiei „Leonardo şi comorile regelui”.

Un articol de Petre Ivan|30 octombrie 2014

Autoportret Leonardo da Vinci / Acest desen foarte fragil a fost expus pentru public de foarte puţine ori în ultimii 100 de ani: în 1929, în 2006 şi în 2011 – cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la unificarea statului italian.

Desenul face parte dintre cele 80 de opere de artă incluse în această expoziţie, ce prezintă capodopere conservate la Biblioteca regală din Torino. Această bibliotecă, Leonardo da Vinciînfiinţată în 1839 de regele Charles Emmanuel de Savoia, a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 1997.

„Biblioteca deţine 4.500 de manuscrise, 1.500 de pergamente şi peste 3.000 de desene realizate de unii dintre cei mai mari artişti ai lumii”, a precizat Maurizio Cibrario, directorul asociaţiei Consulta, care se ocupă cu valorificarea bunurilor culturale din Torino.

„Expoziţia «Leonardo şi comorile regelui» nu prezintă doar opere aparţinând bibliotecii, pentru că nu este deloc exclus ca şi alte capodopere, provenind din Italia şi din străinătate, să fie expuse”, a adăugat aceeaşi sursă.

Expoziţia va fi deschisă din 30 octombrie până pe 15 ianuarie, cu ocazia inaugurării unui nou spaţiu expoziţional la Biblioteca regală din Torino. Ea prezintă desene de Leonardo da Vinci, dar şi de Rafael, Annibale Carracci, Pietro Perugino, Rembrandt, Antoon van Dyck şi Giovanni Battista Tiepolo, ca şi manuscrise şi hărţi marine.

Expoziţia poate fi vizitată doar pe bază de rezervare, în grupuri de maximum 25 de persoane, la fiecare 25 de minute.

Foto: Autoportret Leonardo da Vinci – wikipedia

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”. 

08
/12
/21

MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021, al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.

08
/12
/21

Episodul pilot al Sinestezia, proiectul cultural al Asociației Industrii Creative, s-a încheiat. Pe scurt, acesta a însemnat 5 zile în care 14 artiști au adus arta în fața publicului pe 5 scene, sub forme de manifestare variate și contemporane.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?