”B.LOVED”, prima ediție a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/b-loved-prima-editie-a-festivalului-international-al-filmului-de-dragoste-la-bucuresti/

Festivalul Internaţional de Film de Dragoste ”B. LOVED” a început ieri (luni, 20 noiembrie), la Bucureşti. Până duminică, Festivalul reuneşte manifestări artistice dedicate publicului de toate vârstele, fiind organizat pe două secţiuni: de matineu – între orele 11.00 şi 13.00, respectiv de seară – între orele 18.00 şi 20.00. Intrarea este liberă.

Un articol de Petre Ivan|21 noiembrie 2017

Organizat de Primăria Municipiului București prin ARCUB și susținut de Teatrul Metropolis, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 3, Festivalul ”B.LOVED” este unul inedit pentru România, aceasta fiind prima sa ediție.

În Bulgaria există un astfel de festival de 25 de ani (LOVE IS FOLLY), la care participă producători și realizatori de filme de gen din toată lumea. Președintele Festivalului LOVE IS FOLLY, Alexander Grozev, este invitatul special al primei ediții a Festivalului ”B.LOVED”.

Membră a juriului festivalului din Bulgaria este actrița și jurnalista Lavinia Șandru, ea fiind acum unul dintre maeștrii de ceremonie ai festivalului ”B.LOVED”. ”Dacă m-ar întreba cineva de ce filmul de dragoste are, din acest an, un festival, aș spune că viața întreagă, de la prima până în ultima clipă, e ca un film de dragoste. Unii trăiesc romanțe, alții filme de acțiune, dar există și drame. Fiecare etapă a vieții are modul său de exprimare a unui sentiment atât de frumos. Indiferent câte forme ar îmbrăca în cămăruțele sufletelor noastre, dragostea merită descrisă în culorile soarelui, așa încât copiii să o aprecieze și să o exprime deschis de la cele mai mici vârste”, a declarat Lavinia Șandru pentru ”Ziarul Metropolis”.

Dacă vrem să avem mai târziu oameni buni, solidari cu nevoile semenilor și implicați în viața societății, trebuie să începem azi educația pentru sentimente. De aceea cred eu că Bucureștiul merită să aibă un festival de dragoste. Ca să învățăm sau, dacă am uitat, să ne reamintim cum să iubim, cum să fim mai buni. –  Lavinia Șandru

Până duminică, în cadrul festivalului, vor fi difuzate 14 filme de dragoste – de la cele mai vechi producții celebre, premiate la festivaluri de notorietate până la cele mai noi, abia lansate pe piața cinematografiei. La secțiunea matinal, copiii sunt invitați să vizioneze filme cu un rol educativ, tematica fiind iubirea, fie că sentimentul este împărtășit cu membri ai familiei, fie cu prieteni din lumea necuvântătoarelor. Seara, romanticii au ocazia să vizioneze cele mai frumoase povești de dragoste, realizate la Hollywood, în ultimii ani.

Dincolo de film, publicul are ocazia să participe la concursuri tematice, workshopuri artistice, dezbateri cu invitați străini, realizatori de filme participante la festivaluri internaționale. Unul dintre acești invitați, Richard Blank, filosof, scriitor și regizor german, a participat la Gala de deschidere a Festivalului ”B.LOVED”. Parte a galei de inaugurare a Festivalului Internațional al Filmului de Dragoste a fost comedia romantică ”Flirt”, cu Mihai Baranga și Andreea Duță, după o idee de Mihai Baranga, scenariu – Andreea Păduraru, coregrafia – Andreea Duță, sunet și lumini – Ionuț Nitulescu.

Proiectul artistic și cultural ”B.LOVED” este conceput să ofere un aport cultural categoriilor sociale care nu își permit participarea frecventă la evenimente culturale, de aceea intrarea este liberă la toate filmele și manifestările artistice și educative ale Festivalului, ce se va desfășura în incinta noii săli multifuncționale de spectacole ”Gloria”, din sectorul 3 al Capitalei (Str. Bucovina nr. 6).

Filmele prezentate în cadrul Festivalului BE LOVED sunt următoarele:

CENUȘĂREASA – AG – 2015 – Cu: Cate Blanchett, Lily James // 1 nominalizare Oscar

DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRADA – AG – 2006 – Cu: Anne Hathaway, Meryl Streep // 2 nominalizări Oscar

DOAMNA ȘI VAGABONDUL – AG – 1955 – Disney clasic / o nominalizare BAFTA

CHOCOLAT – PG 13 USA – 2000 – Cu: Juliette Binoche, Johnny Depp // 5 nominalizări Oscar

MALEFICENT – AG – 2014 – Cu:Angelina Jolie, Sam Riley // 1 nominalizare Oscar

MAMMA MIA ! – AG – 2008 – Cu: Meryl Streep, Pierce Brosnan // 2 nominalizări Globul de Aur

ENCHANTED (Magie in New York) – AG – 2008 – Cu: Amy Adams, Patrick Dempsey // 1 nominalizare Oscar

O POVESTE DE DRAGOSTE, LINDENFELD – AG – 2014 – Regia: Radu Gabrea , Cu: Victor Rebengiuc, Victoria Cociaș // 5 nominalizări Premiile Gopo

ȚESTOASA ROȘIE – AG – 2016 – animație, coproducție: Japonia, Franța, Belgia // 1 nominalizare Oscar, 1 premiu Cannes

REGELE ARTHUR – AG – 2004 – Cu: Clive Owen, Keira Knightley

FRUMOASA ȘI BESTIA – AG – 2017 – Cu: Luke Evans, Emma Watson

ANNA KARENINA – AP 12 – 2012 – Cu: Keira Knightley, Jude Law // 1 premiu și 3 nominalizări Oscar

CÂINELE, ADEVĂRATUL MEU PRIETEN – AG – 2017 – Cu: Britt Robertson, Dennis Quaid

JURNALUL – AG – 2004 – Ryan Gosling, Rachel McAdams

Foto: B.LOVED – facebook

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.