BABEL F.A.S.T. 2016, la Teatrul “Tony Bulandra” din Târgovişte
https://www.ziarulmetropolis.ro/babel-f-a-s-t-2016-la-teatrul-tony-bulandra-din-targoviste/

Între 4 -12 iunie va avea loc la Teatrul “Tony Bulandra” din Târgovişte Festivalul BABEL F.A.S.T. 

Un articol de Monica Andrei|26 mai 2016

Susţinut de Consiliul local şi Primăria Târgovişte, festivalul a ajuns la cea de-a VI-a ediţie şi are ca temă corpul. Între 4 şi 12 iunie, târgoviştenii vor avea parte de nouă zile de festival cu spectacole de teatru şi dans, lansări de carte, filme, conferinţe de presă, workshopuri, expoziţii, concerte în aer liber şi un recital de muzică mariachi.

Anul acesta, BABEL F.A.S.T. 2016 are două secţiuni: „indoor” şi „autodoor”, iar noutatea constă în spectacolele care vor avea loc în aer liber. Fiecare zi începe cu o conferinţă de presă care are loc dimineaţa şi se termină cu un film norvegian sau suedez, în miez de noapte.

La secţiunea “indoor” participă companii de teatru internaţionale din: Portugalia, Armenia, Alegeria, Australia, Iran, Irak, Belgia, Germania, Macedonia, Marea Britanie, Georgia, Danemarca, Japonia, Rusia, Spania, Scoţia şi Olanda.

Noutatea ediţiei din acest an se încadrează la secţiunea „outdoor” a festivalului care va aduce în platoul prefecturii şi Centrul vechi spectacole de teatru dans şi foc sau de circ destinate tuturor vârstelor, ale trupelor de teatru din: Australia, Germania, Polonia, Danemarca, Belgia şi România.
Spectacolele participante în festival sunt regizate de: Irina Niculescu, Mihai Mălaimare, Gigi Căciuleanu, Mihai Măniuţiu, João Mota, Andrzej& Teresa Welminski, Suren Shaherdyan, Mokhallad Rasem, Konstantin Purtseladze, Petar Miloshevski, Okbaoui Cheikh, Dumitru Acriş, Ovidiu Mihăiţă, Horaţiu Mihaiu, Monica Fotescu-Uţă.

Nu lipsesc workshopurile susţinute de către John Lewandowski (SUA), Nazanin Mehrayin (Iran), Aleksandar Ivanovski (Macedonia), João Mota (Portugalia) și Scott Johnston (Marea Britanie), Groove Onkels (Germania).

Concertele susţinute de formaţiile “Chrom Dioxid”, „Basska”, „Trooper” şi „Direcţia 5”, “Mariachi Band Sobreros”  completează atmosfera festivalului. Vor fi expuse imagini rare din spectacolele lui Tadesz Kantor realizate de fotograful italian Romano Martinis, eveniment realizat cu sprijnul Institutului Cultural Polonez şi va avea loc şi vernisajul expoziția de fotografie „Mari artiști români”, realizată cu sprijinul Asociației AVV care aduce în atenţia publicului colecția „Dr. Nicolae-Ion Vrânceanu”.

Festivalul se încheie duminică, 12 iunie, la ora 11:00 cu o conferinţă de presă care va avea loc la sediul teatrului. Spectatorii vor avea ocazia să vadă, la ora 19, 00 spectacolul cu piesa „Othello” de William Shakespeare, regia Suren Shahverdyan, precum şi spectacolul de dans și foc „Drum & Fire” care va avea loc la ora 21.00. Mai multe informaţii, precum şi programul festivalului, aici.

FOTO: Lise Klitten

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.