BABEL F.A.S.T. 2016, la Teatrul “Tony Bulandra” din Târgovişte
https://www.ziarulmetropolis.ro/babel-f-a-s-t-2016-la-teatrul-tony-bulandra-din-targoviste/

Între 4 -12 iunie va avea loc la Teatrul “Tony Bulandra” din Târgovişte Festivalul BABEL F.A.S.T. 

Un articol de Monica Andrei|26 mai 2016

Susţinut de Consiliul local şi Primăria Târgovişte, festivalul a ajuns la cea de-a VI-a ediţie şi are ca temă corpul. Între 4 şi 12 iunie, târgoviştenii vor avea parte de nouă zile de festival cu spectacole de teatru şi dans, lansări de carte, filme, conferinţe de presă, workshopuri, expoziţii, concerte în aer liber şi un recital de muzică mariachi.

Anul acesta, BABEL F.A.S.T. 2016 are două secţiuni: „indoor” şi „autodoor”, iar noutatea constă în spectacolele care vor avea loc în aer liber. Fiecare zi începe cu o conferinţă de presă care are loc dimineaţa şi se termină cu un film norvegian sau suedez, în miez de noapte.

La secţiunea “indoor” participă companii de teatru internaţionale din: Portugalia, Armenia, Alegeria, Australia, Iran, Irak, Belgia, Germania, Macedonia, Marea Britanie, Georgia, Danemarca, Japonia, Rusia, Spania, Scoţia şi Olanda.

Noutatea ediţiei din acest an se încadrează la secţiunea „outdoor” a festivalului care va aduce în platoul prefecturii şi Centrul vechi spectacole de teatru dans şi foc sau de circ destinate tuturor vârstelor, ale trupelor de teatru din: Australia, Germania, Polonia, Danemarca, Belgia şi România.
Spectacolele participante în festival sunt regizate de: Irina Niculescu, Mihai Mălaimare, Gigi Căciuleanu, Mihai Măniuţiu, João Mota, Andrzej& Teresa Welminski, Suren Shaherdyan, Mokhallad Rasem, Konstantin Purtseladze, Petar Miloshevski, Okbaoui Cheikh, Dumitru Acriş, Ovidiu Mihăiţă, Horaţiu Mihaiu, Monica Fotescu-Uţă.

Nu lipsesc workshopurile susţinute de către John Lewandowski (SUA), Nazanin Mehrayin (Iran), Aleksandar Ivanovski (Macedonia), João Mota (Portugalia) și Scott Johnston (Marea Britanie), Groove Onkels (Germania).

Concertele susţinute de formaţiile “Chrom Dioxid”, „Basska”, „Trooper” şi „Direcţia 5”, “Mariachi Band Sobreros”  completează atmosfera festivalului. Vor fi expuse imagini rare din spectacolele lui Tadesz Kantor realizate de fotograful italian Romano Martinis, eveniment realizat cu sprijnul Institutului Cultural Polonez şi va avea loc şi vernisajul expoziția de fotografie „Mari artiști români”, realizată cu sprijinul Asociației AVV care aduce în atenţia publicului colecția „Dr. Nicolae-Ion Vrânceanu”.

Festivalul se încheie duminică, 12 iunie, la ora 11:00 cu o conferinţă de presă care va avea loc la sediul teatrului. Spectatorii vor avea ocazia să vadă, la ora 19, 00 spectacolul cu piesa „Othello” de William Shakespeare, regia Suren Shahverdyan, precum şi spectacolul de dans și foc „Drum & Fire” care va avea loc la ora 21.00. Mai multe informaţii, precum şi programul festivalului, aici.

FOTO: Lise Klitten

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.