Babel X în 2022 – ediție aniversară și nou început
https://www.ziarulmetropolis.ro/babel-x-in-2022-editie-aniversara-si-nou-inceput/

După cei doi ani în care ediţia cu numărul X nu a putut avea loc din cauza pandemiei, acum aceasta este programată pentru perioada 10 – 19 iunie 2022. Tema ediţiei este Limbaj. Ne propunem ca această ediţie, care stă sub semnul unei cifre rotunde, să fie aniversară în primul rând prin faptul că reprezintă un nou început.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2022

Spectacolele și evenimentele artistice vor pune în lumină limbajul ca element vital al vieții umane și, poate, nu numai, pentru că și animalele au limbajele lor. Limbajul este înțeles, în principal, drept cuvânt, dar poate însemna și altceva: mișcarea corpului, semne, contact vizual, scris, desen etc. Cu toate acestea, limbajul pe care și oamenii și animalele îl înțeleg este tipul de energie investit în actul de comunicare. Prin diferite tipuri de limbaj poți vindeca sau ucide. Noi ce alegem?

Anul acesta, au acceptat provocarea de a participa la Babelul nostru cu sens schimbat, un loc al întâlnirilor de bun augur, teatre și companii teatrale din Belgia, Germania, Franța, Italia, Scoția, Polonia, Republica Moldova, Algeria, Grecia, Turcia, Kazahstan, India și Coreea de Sud.

Printre capetele de afiș se numără instalația The Third Reich propusă de controversatul regizor italian Romeo Castellucci, întunecatul Richard III realizat de Théâtre en Pièces din Chartres, Franța, captivantele spectacole de stradă a două companii poloneze Biuro Podróży, cu titlurile Eurydice și Kaspar, și Scena Kalejdoskop, cu Made of stone și Charcoal Burners, precum și producțiile cuceritoare prin autenticitate și, totodată, exotism din Kazahstan, respectiv India: Turkestan Music and Drama Theater Raimbek Seitmetov – spectacolul Lament of the Queen și one-man show-ul Darwin al lui Vidyanidhee Vanarase (Prasad), director fondator, membru în consiliul executiv al Institutului Internațional de Teatru (International Theatre Institute – ITI-UNESCO). La fel de exotică este și tradiționala prezență a trupei algeriene Knights of Stage Association din Adrar care aduc spectacolul Antigone și performance-ul de dans contemporan T&S Duel.

Remarcăm două direcții de bază: întoarcerea la marile mituri, la povești puternice care au străbătut granițe și epoci, contrabalansată de teme extrem de specifice, familiare unei anumite regiuni sau grup etnic.

Tabloul Babel este completat și de alte spectacole de stradă (Jordi L. Vidal Company, Bruxelles, Belgia cu spectacolul Ooups și Eccentrici Dadarò, Italia cu Incomica) și one-man/woman show-uri (HeimatLost jucat de Çaglar Yiğitoğulları, Shaman-Punk Performance, Hamburg, Germania și Kassandra, performance-ul artistei și regizoarei Despoina Sarafeidou, 1+1=1 Theatre Company, Atena, Grecia).

Colegii noștri din Sibiu (Compania Microbis – Casa de Cultură a Studenților), Reșița (Teatrul de Vest), Petroșani (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu) și, nu în ultimul rând, Chișinău (Teatrul Național Satiricus) vor fi prezenți în programul Babel 2022.

Memorandumul semnat în Babelul din 2019 cu Asociația Teatrelor din Coreea de Sud face posibilă participarea unei trupe coreene anul acesta: Professional Theatre Company Sae Byuk din Daejeon cu spectacolul San Chak: Life and Love story of Sin Chae HO, precum și a unor studenți ai Universității Kyonggi din Seul. Aceștia vor interacționa cu studenți ai Performing Arts Studio Scotland (PASS) de la Edinburgh College, coordonați de profesorii Scott Johnston și Ashling Findlay-Carroll, precum și cu studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și UNATC I.L. Caragiale din București.

Programul este întregit de proiecția a trei pelicule ce vor fi analizate de îndrăgitul critic de film Irina-Margareta Nistor: Theatron, un documentar despre creația de până acum a regizorului italian Romeo Castellucci, regia: Giulio Boato; filmul documentar de lung-metraj Lumea e bine făcută – Partea a 2-a Europa, regia: Tudor Chirilă și Manifest FILM, regia: Cornel Mihalache.
Babel 2022 se anunță un melanj de limbaje, unite sub cel comun al artei și prieteniei!

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.