Bacovia, Creangă, Coşbuc şi Alecsandri, pe timbrele româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/bacovia-creanga-cosbuc-si-alecsandri-pe-timbrele-romanesti/

Scriitorii George Bacovia, Ion Creangă, George Coşbuc şi Vasile Alecsandri apar, de vineri, pe o serie de timbre care vor fi emise de Romfilatelia, emisiunea de mărci poştale urmând să conţină portretele artiştilor şi mici fragmente din operele lor.

Un articol de Petre Ivan|4 decembrie 2014

Bacovia, Creangă, Coşbuc şi Alecsandri  / Romfilatelia dedică cea mai recentă emisiune de mărci poştale tezaurului cultural naţional, mai exact literaturii şi scriitorilor români, care prin versurile şi proza lor au creat adevărate pagini de colecţie ale neamului românesc, notează Mediafax.

Intitulată „Scriitori şi pagini de colecţie”, emisiunea filatelică este alcătuită din patru timbre pe care se află portretele a patru scriitori, împreună cu câte un mic fragment din opera lor şi semnătura fiecăruia.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 de lei este reprodus portretul scriitorului Ion Creangă, reprezentant de seamă al literaturii clasice româneşti, alături de paragraful introductiv al operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”, de altfel una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite scrieri ale sale.

Vasile Alecsandri

Vasile Alecsandri

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 de lei ilustrează portretul lui Vasile Alecsandri, cunoscut în literatura română în special datorită pastelurilor ce se regăsesc în opera sa. Alături de portretul scriitorului, pe timbru sunt reproduse şi primele două strofe ale poeziei „Hora Unirii”.

Marca poştală cu valoarea nominală de 7,60 de lei ilustrează imaginea poetului George Coşbuc, unul dintre autorii clasici ai tezaurului literar românesc, ale cărui poeme alcătuiesc o monografie epico-lirică a satului românesc. Alături de portretul scriitorului sunt reproduse şi două strofe din poezia „Lupta vieţii”.

Cel de-al patrulea timbru, cu valoarea nominală de 8,10 de lei, îl înfăţişează pe poetul George Bacovia, a cărui poezie este expresia cea mai elocventă şi mai durabilă a simbolismului autohton. Timbrul ilustrează, totodată, şi primele două strofe ale poeziei „Decembrie”.

Pe vinietele minicolilor de timbre sunt reproduse imaginile a patru opere de artă (sculpturi şi medalioane), care îi ilustrează pe cei patru scriitori români.

Acestea sunt creaţii ale unor artişti plastici români şi aparţin patrimoniului Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti: George Coşbuc (sculptură de Ion Coşan), George Bacovia (sculptură de Miliţa Pătraşcu), Ion Creangă (medalion realizat de Pavel Mercea) şi Vasile Alecsandri (bust realizat de Spiridon Georgescu).

Cele patru timbre ale emisiunii sunt însoţite de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre şi minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

Începând de vineri, emisiunea de mărci poştale „Scriitori şi pagini de colecţie” va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Foto: Bacovia, Creangă, Coşbuc şi Alecsandri – wikipedia

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.