I se zicea Bibanul – Dem Rădulescu, în 7 roluri memorabile
https://www.ziarulmetropolis.ro/bibanul-7-roluri-memorabile/

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2014

De-a lungul celor peste 40 de ani de carieră, „Bibanul“, aşa cum i-a rămas porecla din vremea liceului, a lăsat în urma sa nenumărate interpretări remarcabile.

Astfel, pe lângă rolurile de comedie, îndeosebi cele din piesele lui I.L. Caragiale: „O scrisoare pierdută“, „Conu Leunida faţă cu reacţiunea“, „D’ale Carnavalului“, Dem Rădulcescu a jucat în peste 30 de filme, printre care: „Veronica“, seria „B.D.“, „Astă seară dansăm în familie“, serialul Tv „Fram“, „A doua cădere a Constantinopolului“, „Secretul lui Bachus“, „Titanic vals“, „Cucoana Chiriţa“, „Eu, tu şi… Ovidiu“, „Neamul Şoimăreştilor“ „Primavara bobocilor“, „Un surâs în plină vară“.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, 7 roluri memorabile din cariera inegalabilului actor:

1.


În O scrisoare pierdută (1982) – regia Liviu Ciulei, interpretând rolul Tache Farfuridi, alături de Mircea Diaconu (Iordache Brânzovenescu) şi Victor Rebegngiuc (Ștefan Tipătescu).

2.

În Astă seară dansăm în familie (1972) – regia Geo Saizescu, în rolul lui Temistocle – escroc sentimental, alături de Mimi (Vasilica Tastaman) – casieră la ADAS şi Alecu (Sebastian Papaiani).

3.

În Brigada Diverse (1971) – regia Mircea Drăgan, în rolul lui Gogu Steriade, alături de Dem Radulescu a aparut in toate filmele cu Brigada Diverse. Gogu Steriade, alături de Puiu Călinescu (Trandafir) si Jean Constantin (Patraulea).

4.

În Saltimbancii (1981) – regia Elisabeta Bostan, alături de Caremn Galin şi Octavian Cotescu

5.

În Veronica (1972) – regia Elisabeta Bostan, în rolul Motanul Dănilă, alături de Vasilica Tastaman (Vulpea), George Mihăiţă (Şoricelul Aurică), Margareta Pâslaru (Educatoarea / Zâna) şi Lulu Mihăescu (Veronica).

6.

Sceneta Doi Vulpoi, alături de Marian Hudac şi Vasile Muraru – programul de Revelion 1984 al Televiziunii Române.

7.

Sceneta Șliboviță sau fernet?, alături de Jean Constantin – programul de Revelion 1973 al Televiziunii Române.

Foto: Dem Rădulescu – cinemagia

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.