BIEFF 2016 sparge tiparele proiecției de cinema 
https://www.ziarulmetropolis.ro/bieff-2016-sparge-tiparele-proiectiei-de-cinema/

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF îşi schimbă locul în calendarul evenimentelor culturale, odată cu cea de-a şasea ediţie, care va avea loc între 14  – 20 martie 2016. 

Un articol de Liliana Matei|3 februarie 2016

Noua ediție BIEFF invită publicul la o negociere a granițelor cinema-ului, printr-o selecție bogată în creații ce provin din zona de intersecție între cinema și artele vizuale și prin expunerea a numerosi artişti vizuali proeminenţi, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

Punctul central al acestei abordari îl constituie parteneriatele unice în Romania cu Berlinale Forum Expanded și cu Oberhausen International Short Film Festival, care oferă cinefililor români ocazia rară de a vedea o selecție de titluri din progamele acestor festivaluri, inclusiv cele mai recente creații ale lui Anton Vidokle, fondatorul platformei editoriale și arhivei e-flux (una dintre cele mai mari comunități pentru arta contemporană), Pierre Huyghe și ale lui Bjorn Melhus.

Competiţia internaţională BIEFF revine sub forma a șase programe construite în jurul a șase teme menite să intrige și să aprindă imaginația publicului: Digital Dystopias, Journeys Into the Subconscious, Transgressive Bodies, Urban Rituals, The Artist Is Present, Danger Is My Business.

Cele mai bune scurtmetraje ale anului 2015, premiate cu aur în festivalurile de prim rang ale lumii (Cannes, Veneția, Berlin, Clermont-Ferrand) vor putea fi urmărite în cadrul proiecției-eveniment Golden Shorts, iar filmele create exclusiv de artiști vizuali vor fi aduse în fața publicului din București în sălile de cinema în cadrul programului Films by Visual Artists, susținut de celebrul Oberhausen International Short Film Festival.

În 2016 BIEFF continuă o colaborare unică în ţară, cu celebrul Festival Internaţional de Film Rotterdam, care aduce în capitală un program tematic inedit: You Run Through My Veins – o proiecție dedicată familiei și puterii memoriei. Programele de tradiție cu care BIEFF și-a obișnuit spectatorii nu vor lipsi nici ele. Astfel, în cadrul Programului Special Quinzaine des Réalisateurs, cinefilii se vor întâlni cu un film de excepție din cadrul celebrei sectiuni a festivalului de la Cannes.

Popularul program de film-dans va fi prezentat pentru al doilea an consecutiv în colaborare cu festivalul Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, având tematica Intimacy and Technology, iar Experimentat in Romania va prezenta cele mai noi provocări ale regizorilor și artiștilor vizuali români de a testa limitele limbajului cinematografic. Publicul tânar se va putea familiariza cu creația experimentală în cadrul proiecțiilor de matineu, reunite sub tema Rebel Without a Cause.

15
/12
/15

„Tăiam cuvinte, dar nu tăiam niciodată ideea“ - Sanda Manu. „Cenzura mai mult ne-a ajutat, pentru că noi inventasem un mic pachet periculos format din ideile zilelor noastre, din idei care deranjau” - Artan. „Cenzura a avut mai multe etape, dar nu a început în comunism, atunci doar i s-a schimbat semnul şi sensul” - Cristian Tudor Popescu.

15
/12
/15

Dorel Vişan a debutat târziu în cinema, după vârsta de 35 de ani, însă a devenit rapid unul dintre cei mai distribuiţi actori români, activ şi astăzi. În patru decenii de carieră cinematografică, a făcut zeci de roluri în filme şi a lucrat cu mari regizori din generaţii diferite.

15
/12
/15

Filmul „Genius”, regizat de Michael Grandage, cu Colin Firth, Jude Law si Nicole Kidman in distributie, va avea premiera mondiala la cea de-a 66-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, in luna februarie. Acest lungmetraj, realizat pe baza unui scenariu scris de John Logan, prezinta o poveste inspirata din viata reala si descrie relatia complexa dintre doi uriasi ai universului literar – romancierul Thomas Wolfe si celebrul editor Max Perkins.

13
/12
/15

Jean-Paul Belmondo, numit şi « Bébel », este una dintre cele mai mari vedete ale cinematografului francez și campion incontestabil al box-office-urilor vremii, alături de Louis de Funès și Alain Delon… De-a lungul a cincizeci de ani de carieră, actorul a atras în săli mai mult de 130 de milioane de spectatori, jucând atât în filmele Noului Val, cât și în comedii de public sau în filme de acțiune.

11
/12
/15

Actorul britanic Benedict Cumberbatch i-a trimis săptămâna aceasta o scrisoare lui Moș Crăciun. Epistola a fost publicată pe site-ul letterslive.com, cu ocazia Zilei Naționale a Scrisului de Scrisori, care se sărbătorește în Marea Britanie pe 7 decembrie.

11
/12
/15

În fruntea nominalizărilor anunțate de Asociația presei străine de la Hollywood pentru a 73-a ediție a Globurilor de Aur se află filmul "Carol", la cinci categorii. Pentru titlul de cel mai bun film dramatic se luptă peliculele "Carol", de Todd Haynes , "The Revenant" (Alejandro Gonzales Inarritu), "Mad Max: Fury Raod (George Miller), "Room" (Lenny Abrahamson) și "Spotlight" (Tom McCarthy).

11
/12
/15

Al optulea Cineclub FILM, organizat de Arhiva Naţională de Filme în colaborare cu revista FILM, are loc vineri, 11 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Eforie a Cinematecii Române. Va fi proiectat – într-o copie nouă (35mm) – filmul IACOB (1988) de Mircea Daneliuc. Cu această ocazie, vor fi prezentate două volume recent apărute, dedicate marelui cineast român.

10
/12
/15

Două luni, două filme în premieră și 13 orașe din România. Proiectul "Filme pentru liceeni" a adus împreună peste 6.673 de liceeni și 393 de profesori din România care au vizionat și discutat despre două filme europene în premieră. Cele 62 de evenimente care au deschis catalogul filmelor bune au avut loc în București, Slobozia, Giurgiu, Caracal, Slatina, Râșnov, Toplița, Moinești, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Târgoviște, Moreni, Corabia.

08
/12
/15

Actorii Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc, regizorul Stere Gulea şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile au vorbit luni seară, la Teatrul Act, despre „Moromeţii”, celebrul film ai cărui autori principali au fost, despre o posibilă continuare şi despre starea actuală a cinematografiei române.