BIFF 2014 – filmul “surpriză” al Festivalului de la Cannes vine la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/biff-2014-filmul-surpriza-al-festivalului-de-la-cannes-vine-la-bucuresti/

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti va avea loc între 26 martie – 2 aprilie. BIFF prezintă, în fiecare an, în cadrul secţiunii necompetitive Panorama, câteva dintre cele mai titrate producţii cinematografice recente. Iată primele titluri din selecţia 2014:

Un articol de Petre Ivan|28 februarie 2014

Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film București va avea loc între 26 martie – 2 aprilie. BIFF prezintă, în fiecare an, în cadrul secțiunii necompetitive Panorama, câteva dintre cele mai titrate producții cinematografice recente. Iată primele titluri din selecția 2014:

Borgman (regia Alex van Warmerdam) a fost cea mai plăcută surpriză din competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2013.

Cel de-al 8-lea film de cinema al regizorului olandez a părut, în ochii criticii, ca un soi de remake la Funny Games, filtrat prin obiectivul unui Leos Carax. Borgman a mai fost selecționat la festivalurile de la Sarajevo, Toronto, Atena și Sitges, unde a și câștigat Marele Premiu.

Alan Partridge: Alpha Papa (regia Declan Lowney) a fost considerat comedia verii în Anglia. Steve Coogan (proaspăt premiat cu BAFTA pentru scenariul Philomenei) se întoarce la cultissimul personaj pe care l-a creat pentru BBC în anii ’90, într-o primă și decisivă aventură pe marele ecran.

Cinic, suprarealist și satiric până la sânge, Alan Partridge: Alpha Papa a făcut furori la festivalurile de la New York, Chicago și Rotterdam. Proiecție unică, în exclusivitate în România.

BIFF 2014

Blind Detective (regia Johnnie To) este cel de-al 48-lea film al neobositului regizor hong-kongez (care zilele astea îl termină pe cel de-al 50-lea) și a fost prezentat într-un midnight screening la Cannes 2013.

Combinație improbabilă de „serial thriller” și „slapstick comedy”, Blind detective, în care superstarul Andy Lau face un nou rol antologic premiat, pe merit, la Sitges, a mai fost selecționat la Toronoto și Rio de Janeiro. Proiecție unică, în exclusivitate în România.

BIFF 2014

The Stone Roses: Made of Stone (regia Shane Meadows) este documentarul pe care regizorul britanic visează să-l facă de ani buni.

A reușit în 2012, cu ocazia reunirii legendarei trupe pentru cele trei concerte excepționale de la Heaton Park.

BIFF 2014

Împănat cu imagini de arhivă și bucăți live care-i vor face să sufere și mai tare pe fanii care-i așteptau la festivalul Summerwell de la București, Made of Stone, care a avut premiera mondială, bineînțeles, la Manchester în 2013, este un must absolut pentru toți cei care au crescut fredonând I Wanna Be Adored.Proiecție unică, în exclusivitate în România.

Foto cu BIFF 2014 , Borgman, Alan Partridge, Blind Detective, The Stone Roses: Made of Stone – BIFF

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.