Bihor, Zilele Europene ale Patrimoniului: Bisericile de lemn şi meşterii populari, în expoziţii foto
https://www.ziarulmetropolis.ro/bihor-zilele-europene-ale-patrimoniului-bisericile-de-lemn-si-mesterii-populari-in-expozitii-foto/

Două expoziţii de fotografii numite ‘Biserici care plâng, biserici care vor surâde – schimbarea la faţă a bisericilor de lemn din Gheghie şi Hotar’ şi ‘Târgul meşterilor populari – retrospectivă după 19 ediţii’ au fost vernisate vineri, în holul mare al Bibliotecii Judeţene ‘Gheorghe Şincai’ din Oradea, cu ocazia ‘Zilelor Europene ale Patrimoniului’, ediţia a […]

Un articol de |21 septembrie 2012

Două expoziţii de fotografii numite ‘Biserici care plâng, biserici care vor surâde – schimbarea la faţă a bisericilor de lemn din Gheghie şi Hotar’ şi ‘Târgul meşterilor populari – retrospectivă după 19 ediţii’ au fost vernisate vineri, în holul mare al Bibliotecii Judeţene ‘Gheorghe Şincai’ din Oradea, cu ocazia ‘Zilelor Europene ale Patrimoniului’, ediţia a XX-a.

Expoziţia ‘Biserici care plâng, biserici care vor surâde’ cuprinde fotografii ale două biserici de lemn, din satele Gheghie şi Hotar, aflate într-o avansată stare de degradare, pentru care Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor a câştigat, în iulie a.c., ca lider de proiect, o finanţare transfrontalieră în valoare de 806.597 de euro, din care cu suma de 320.000 de euro, Direcţia de Cultură va restaura cele două monumente istorice, categoria A, va tipări un ghid de bune practici în legătură cu restaurarea bisericilor de lemn din Bihor şi va organiza un simpozion pe această temă.

Proiectul prevede şi semnalizarea lor corespunzătoare în vederea includerii în circuitul turistic. Partea ungară a proiectului, Primăria Kismarja, va reabilita un adăpost ca muzeu dedicat unui personaj important din istoria Ungariei, principele Bocskay.

Proiectul de restaurare se va finaliza în decembrie 2014, la trei secole de la edificarea bisericilor de lemn respective, iar lucrările vor fi prezentate publicului printr-o altă expoziţie foto.

Potrivit directorului executiv al Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, în patrimoniul cultural al judeţului există 60 de biserici de lemn, din care 15 de categoria A, pentru care o echipă de specialişti ai instituţiilor abilitate în domeniu vor demara un proiect comun de restaurare. Din toate aceste biserici de lemn, doar trei au beneficiat de restaurare.

‘Suntem conştienţi că starea jalnică a acestor monumente impune să urgentăm readucerea lor la viaţă, printr-o strategie pentru a cuprinde în proiecte tot ce înseamnă biserică de lemn din judeţ. Trebuie să le redăm valoarea iniţială,’ a spus, la vernisaj, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa.

Cea de a doua expoziţie vernisată vineri, ‘Târgul meşterilor populari – retrospectivă după 19 ediţii’, cuprinde peste 50 de imagini, portrete ale meşterilor populari bihoreni, din diverse domenii, care au participat din anul 1994 până în prezent la anualul târg dedicat celor mai valoroşi artizani populari. Unele fotografii sunt documente ale celor care, între timp, au trecut în lumea celor drepţi.

‘Cea de a XX-a ediţie dorim să fie cu deschidere internaţională, cu meşteri autentici din mai ţări europene, legat de un amplu Festival internaţional de folclor. Am dori, de asemenea, să finalizăm Statutul meşterului popular, proiect de lege care a fost deja dezbătut în Senat, dar s-a poticnit,’ a precizat Aurel Chiriac, directorul MTC.

Expoziţiile sunt organizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor împreună cu Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) şi Biblioteca Judeţeană ‘Gheorghe Şincai’.

În fiecare an, în septembrie, cetăţenii sunt invitaţi să viziteze monumente istorice din întreaga Europă cu ocazia ‘Zilelor Europene ale Patrimoniului’ (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. Din 1992 şi în România, ‘Zilele Europene ale Patrimoniului’ oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice protejate cât şi situri sau zone mai puţin cunoscute, care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg. Apropierea faţă de patrimoniul cultural conştientizează sentimentul de apartenenţă comună la valorile ţării, ale regiunii, oraşului sau mediului rural şi îmbogăţeşte diversitatea societăţii noastre, contribuind la mai buna înţelegere între cetăţeni.

 

Sursa: Agerpres

02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.

02
/06
/17

Un spectacol de circ, muzică, foc şi elemente pirotehnice al unei companii franceze va deschide seria spectacolelor de stradă de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Este vorba despre compania franceză de teatru ”Cie Remue Menage”, cea care va da startul spectacolelor outdoor de la cea de-a XXIV-a ediţie a manifestării, cu piesa ”Incursiune în abis”.

02
/06
/17

Prima întâlnire a elitei industriei muzicale europene în România, East European Music Conference, un eveniment organizat de ARTmania cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Sibiu, reunește, în perioada 27-29 iulie, directori ai celor mai mari festivaluri, organizatori de spectacole, specialiști internaționali în securitate, avocați sau experți în sistemul internațional de taxe.

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

01
/06
/17

"Poziţia copilului" este acum disponibil pe platforma Cinepub. Prilej pentru o scurtă rememorare a rolurilor esenţiale de cinema ale unei mari actriţe, Luminiţa Gheorghiu: de la "Moromeţii" şi până la acest film al lui Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013.

01
/06
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu susține și promovează și în cadrul ediției din acest an unele dintre cele mai importante spectacole de teatru de pe scena românească. Montări clasice sau cu abordări moderne, rupte din cotidian sau spunând povești cu tâlc, spectacolele create de instituții teatrale din România invită publicul la redescoperirea viziunilor regizorale de la noi din țară.

01
/06
/17

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, cartea pentru copii scrisă de Iulian Tănase și ilustrată de Alexia Udriște, care a fost bestseller-ul editurii Nemi la Bookfest 2017, ajunge mai aproape de copiii din Timișoara, Iași, Brașov, București și Sibiu.

01
/06
/17

Parcuri din toate sectoarele Capitalei gazduiesc astazi, Ziua Copilului,i evenimente dedicate zilei de 1 Iunie. De asemenea, de ziua lor, copiii vor beneficia de acces gratuit la Grădina Zoologică și vor avea oportunitatea de a vizita Muzeul Național Cotroceni sau sediul Televiziunii Române.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

31
/05
/17

Nouă povestioare în câte două sau trei personaje (plus un prolog și un epilog de grup), despre căutările, nesiguranțele și ratările iubirii, dar și despre micile ei mari victorii.

31
/05
/17

„Când doi oameni se iubesc, se iubesc şi atât. Este importantă arderea sentimentului, nu timpul sau spaţiul în care se întâmplă.” - Nicu Alifantis. Îndrăgitul muzician, poet şi actor împlinește, astăzi, 63 de ani.

31
/05
/17

De 10 ani vă oferim spectacole și evenimente culturale de cea mai bună calitate. Cultura și toate lucrurile frumoase se pot savura, însă, cel mai bine, atunci când suntem sănătoși. Aflând despre criza de sânge care se acutizează în fiecare an pe perioada verii, ne-am hotărât să susținem această cauză extrem de importantă prin ceea ce facem cel mai bine, adică prin teatru.