Blood Ties, filmul lui Guillaume Canet, închide București IFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/blood-ties-filmul-lui-guillaume-canet-inchide-bucuresti-iff/

Blood Ties / Legături de sânge, cel mai recent film al actorului devenit regizor Guillaume Canet, va închide ediţia aniversară a Bucureşti IFF pe 2 aprilie, la doar 10 zile după premiera americană, într-o proiecţie extraordinară.

Un articol de Petre Ivan|18 martie 2014

Blood Ties / Legături de sânge, cel mai recent film al actorului devenit regizor Guillaume Canet, va închide ediția aniversară a București IFF pe 2 aprilie, la doar 10 zile după premiera americană, într-o proiecție extraordinară.

Un puternic parfum șaptezecist plutește deasupra acestei producții franțuzești filmate la New York – și nu-i de mirare: co-scenarist/co-producător este James Gray, mare amator de cinema clasic yankeu (vezi Little Odessa, The Yards sau We Own the Night), care l-a ajutat pe Canet să-și vadă visul american cu ochii.

Povestea celor doi frați „pătați” (unul gangster, celălalt polițai) a fost filmată inițial în Franța, acum șase ani, cu Francois Cluzet și (tiens!) Guillaume Canet în rolurile principale.

Acum, celor doi protagoniști, care sunt jucați de Clive Owen și Billy Crudup, li se alătură o distribuție eclectică: Marion Cotillard, Mila Kunis, Zoe Saldanha, Matthias Schoenaerts, Griffin Dunne, Lili Taylor și James Caan. Premiera oficială a avut loc la Cannes 2013.

Tot în cadrul secțiunii necompetitive Panorama, pe lângă deja-anunţatele La grande bellezza, Borgman, The Stone Roses: Made of Stone, Blind Detective și Alan Partridge: Alpha Papa, vor fi proiectate alte cinci premiere absolute:

Un câmp în Anglia / A Field in England (Marea Britanie, 2013). Anul trecut, Excursioniștii / Sightseers câștiga premiul de scenariu la București IFF. Anul acesta, Ben Wheatley, copilul teribil al cinema-ului britanic revine, dar în afara competiției, cu o șarjă psihedelică absurd-halucinantă care sfidează orice clasificări. Premiul special al juriului – Karlovy Vary 2013. Atenție, viitor film cult!

Celelalte 4 premiere sunt Ida (Polonia, 2013) – Marele Premiu la festivalurile de la Gijon, Londra și Varșovia și cu premiul FIPRESCI la Toronto; Jeune et jolie (Franța, 2013), de François Ozon – un film provoacator, deopotrivă sexual și intelectual şi Michael Kohlhaas (Franța, 2013), cu Mads Mikkelsen; Frances Ha (SUA, 2013)

Blood Ties

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR – Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu și Institutul Cervantes.

Foto cu Blood Ties şi Jeune et jolie – Cinemagia

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.