București – candidat pentru Capitală culturală europeană în 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucuresti-candidat-pentru-capitala-culturala-europeana-in-2021/

Dosarul de candidatură al Bucureştiului pentru a obţine titlul de Capitală culturală europeană în 2021 este pregătit de 11 grupuri de experţi din domenii diferite, termenul limită pentru depunerea candidaturii fiind 10 octombrie, a declarat directorul ArCuB, Mihaela Păun.

Un articol de Liliana Matei|2 mai 2015

Directorul Centrului Cultural al Municipiului Bucureşti – ArCuB a precizat că instituţia pe care o conduce este mandatată să coordoneze acest proiect, extrem de important, mai ales după ce candidatura Sofiei pentru acelaşi titlu a fost respinsă.

În cadrul ArCuB, o echipă formată din cinci persoane, dintre care doi experţi străini, cu o experienţă de 40 de ani în domeniu, coordonează cele 11 grupuri de lucru care gândesc strategii pe diferite domenii cum ar fi educaţie, infrastructură, turism, mediu cultural, primării de sector. În paralel, se lucrează la o strategie culturală pe 10 ani, întrucât începând din acest an acest lucru a devenit obligatoriu pentru orice oraş candidat.

„În octombrie noi trebuie să livrăm un dosar din care juriul să înţeleagă ce înseamnă Bucureştiul – Capitală culturală”, a spus Mihaela Păun.

Ea a mai precizat că o primă formă a dosarului de candidatură trebuie să fie gata în iunie – iulie, iar prima formă a strategiei culturale a fost deja făcută de organizaţia Modernism şi predată la sfârşitul anului trecut.

De altfel, strategia culturală se află în dezbatere publică pe site-ul ArCuB.

Unul dintre consultanţii străini, Bob Palmer, a precizat că obţinerea titlului de Capitală culturală europeană, dar chiar şi simpla candidatură pot aduce cinci categorii de beneficii: impact cultural, impact social, impact economic, o creştere a imaginii bucureştiului şi dezvoltarea infrastructurii, în care vor trebui făcute investiţii importante.

Corina Şuteu, responsabilă cu strategia culturală a Bucureştiului, a precizat că acest document este extrem de important pentru orice oraş, şi cu atât mai important pentru Bucureşti, care este segmentat din punct de vedere cultural.

Ea a explicat că se va face o cartografiere a resurselor existente în Bucureşti şi se va crea o legătură între toate segmentele din domeniul cultural.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.