Bucuresti, Capitală culturală europeană – proiect trilogie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucuresti-capitala-culturala-europeana-proiect-trilogie/

Proiectul „Memoria/ Explorarea/ Imaginarea Oraşului” lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru 2021, el fiind structurat sub forma unei trilogii în care oraşul devine atât cadru de desfăşurare, cât şi protagonist, iar cetăţenii săi, generatori de conţinut.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2015

Bucuresti, Capitală culturală europeană – proiect trilogie / Conceput într-un format deschis, proiectul reprezintă, totodată, lansarea în spaţiul cultural al Capitalei a noii platforme transdisciplinare Hanul Gabroveni. Platforma îşi propune să aducă împreună, prin intermediul unor proiecte de acest tip, toate sectoarele vieţii socio-culturale a Bucureştiului.

Prima parte a trilogiei – „Memoria Oraşului” – are drept scop alcătuirea unei hărţi cognitiv-afective a Bucureştiului pornind de la imagini fotografice şi secvenţe filmate extrase din colecţii personale şi fonduri documentare, la care locuitorii oraşului sunt invitaţi să participe cu propriile mărturii fotografice şi istorii subiective ce surprind dinamica vieţii bucureştene. Sunt invitaţi să contribuie, în mod direct, cu propriile fotografii şi secvenţe filmate, atât cei care trăiesc în oraş, cât şi cei care lucrează cu oraşul.bucuresti

Rezultatul acestui efort colectiv şi participativ va fi prezentat la finalul celor două luni de cartografiere sub forma unei expoziţii care are drept subiect memoria colectivă a locuitorilor oraşului Bucureşti, dintr-o dublă perspectivă: cea a oraşului real – cu acţiuni sociale şi tensiuni politice, cu traume arhitectural-urbanistice şi cu boema sa artistică – şi cea a oraşului rememorat – aşa cum trăieşte el în amintirile celor care îl locuiesc.

Acest proiect lansează candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

În anul 2021, există oportunitatea ca numele Bucureştiului să se alăture listei lungi de oraşe din diverse state europene ce au purtat de-a lungul timpului, vreme de un an, titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Competiția naţională pentru alegerea oraşului ce va reprezenta România s-a deschis în decembrie 2014. La acest titlu candidează, alături de Bucureşti, oraşele Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova, Arad, Sfântu Gheorghe, Oradea Alba Iulia, Brăila şi Braşov.

Programul Capitală Europeană a Culturii este deja considerat unul de natură să schimbe cu totul viaţa unui oraş şi să-i marcheze viitorul.

Procesul de accedere la titlul de Capitală Europeană a Culturii începe bucuresticu 6 ani înainte şi este văzut ca un proces de transformare reală a unui oraş prin cultură, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul său cultural şi pentru locuitorii săi, iar aceste schimbări generează de obicei efecte pozitive durabile, timp de mulţi ani după ce Anul Capitalei Culturale s-a încheiat.

Centrul Cultural ArCuB a fost desemnat de Primăria Municipiului Bucureşti să coordoneze procesul de pregătire a candidaturii oraşului Bucureşti.

Foto: Bucuresti – wikipedia

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

14
/12
/23

S-a lansat Crăciun în Amzei, un eveniment realizat de către Primăria Sectorului 1, care aduce căldura sărbătorilor de iarnă în spațiul public printr-un brad-instalație, semnat de scenografa Iuliana Vîlsan.