Bukfeszt începe cu Tragedia omului, regia Silviu Purcărete
https://www.ziarulmetropolis.ro/bukfeszt-incepe-cu-tragedia-omului-regia-silviu-purcarete/

Primul festival BukFeszt se va desfăşura în perioada 6-13 iunie 2022 şi este organizat de către Asociaţia Uniunea Teatrelor Maghiare – MASZIN, în parteneriat cu UNITER, şi găzduit de Teatrul Odeon şi de Opera Naţională Română din Capitală. Şirul evenimentelor va fi deschis de superproducţia Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, Tragedia omului, al celebrului regizor Silviu Purcărete, unul dintre cei mai admiraţi creatori de teatru contemporani.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2022

Spectacolul Teatrului Maghiar din Timișoara, prezentat până acum la prestigioase festivaluri internaționale din ţară şi de peste hotare,  deconstruiește şi recompune istoria umanității, de la Geneză până la un viitor (nu foarte) îndepărtat, distopic, și este inspirat de o capodoperă a literaturii maghiare, Tragedia omului de Madách Imre , dramatizată de Visky András. Montarea timișoreană a regizorului Silviu Purcărete va fi prezentată pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în 6 iunie 2022, de la ora 20. Biletele pentru Tragedia omului sunt disponibile la Agenția Operei Naționale București și online: https://tickets.operanb.ro/event.php?id=30931.

Marți, 7 iunie 2022, de la ora 17, la Teatrul Odeon din București va avea loc lansarea cărții Tragedia Omului, volum editat de Visky András. Cartea documentează punerea în scenă a superproducției timișorene bazate pe poemul dramatic Tragedia omului – considerat un Faust maghiar clasic – și cuprinde, alături de jurnalul de repetiții detaliat al dramaturgului Visky András, desenele și schițele legendare ale lui Silviu Purcărete din timpul repetițiilor, prezentate public pentru prima dată.

În zilele care urmează, publicul din Capitală va avea şansa de a viziona încă opt spectacole, prezentate pe scenele Teatrului Odeon de trupele teatrelor de limba maghiară din Timişoara, Oradea, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc. Toate spectacolele selectate în programul BukFeszt-ului sunt vectori de sens estetic ai direcţiilor artistice ale teatrelor de limba maghiară din ţară, o direcţie proaspătă, tânără, europeană, marcată de nume ale unor regizori precum Sardar Tagirovsky, Vladimir Anton, Gyorfi Csaba, Botos Balint.

Organizatorii îi aşteaptă şi pe cei mici la trei spectacole de copii la Sala Studio a Teatrului Odeon. Toate cele trei spectacole oferite publicului tânăr prezintă teme şi poveşti binecunoscute, dar montate în diferite stiluri ale teatrului pentru copii, de la marionete şi păpuşi uriașe, până la pantonimă.

Toate spectacolele prezentate în cadrul festivalului sunt traduse în limba română, iar spectacolul Tragedia omului este tradus şi în limba engleză. Biletele se găsesc la agențiile de bilete ale Teatrului Odeon şi ale Operei Naţionale din Bucureşti.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.