BUZZ CEE 2017 și-a desemnat câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/buzz-cee-2017-si-a-desemnat-castigatorii/

Cea de-a doua ediţie a festivalului de film european de la Buzău, BUZZ CEE, şi-a desemnat aseară, 8 iulie, câştigătorii celor patru secţiuni de competiţie: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studenţesc şi documentar.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2017

Premiul BUZZ CEE pentru lungmetraj a mers la filmul Boy On The Bridge/Băiatul de pe pod, o dramă emoționantă din Cipru, care i-a convins pe membrii juriului format din Maria Obretin (actriță), Irina Margareta Nistor (critic de film) și Maria Hengge (regizor).

Premiul special al directorului artistic a mers spre The Letterbox/Cutia de scrisori, producție din Turcia. „Acest lungmetraj a primit foarte multe aplauze din partea publicului buzoian. E un film proiectat la Buzău în premieră europeană, cu un subiect care vorbește despre prietenie, ambiție și sensibilitate, iar festivalul nostru promovează și încurajează astfel de valori”, spune Aurelian Nica, director artistic al BUZZ CEE.

Short BUZZ, premiul pentru scurtmetraj, a mers către producția românească 4.15 PM Sfârșitul lumii, secondat de o mențiune specială pentru Who`s Afraid of The Dark/Cui i-e frică de întuneric (Grecia, 2016), în timp ce Student BUZZ, premiul pentru scurtmetraj studențesc a fost adjudecat de Recoil/Recul, un film ucrainean care a convins juriul format din Andreea Vasile (actriță), George Mihalcea (jurnalist) și Mihai Bauman (regizor). „În primul rând, felicităm organizatorii pentru o foarte bună selecție a filmelor înscrise în competițiile de scurtmetraj. Cel mai bun film studențesc, în opinia noastră, s-a remarcat prin compoziția imaginii și atmosferă, iar mențiunea specială a fost pentru prestația actoricească remarcabilă. Cel mai bun film de scurtmetraj ne-a convins prin construcția unui Iisus memorabil, o producție care e în egală măsură filosofică și thriller și care oferă spectatorului o rară libertate de a alege și a gândi”, transmite juriul prin Mihai Bauman.

Jurnalistul George Mihalcea și regizorul Mihai Bauman, din juriul de scurtmetraj și film studențesc, alături de Mihaela Constantinescu, directorul BUZZ CEE.

Premiul pentru documentar a mers către docu-fiction-ul Houston, We Have A Problem/Houston, avem o problemă, coproducție Croația/Germania/Cehia/Slovenia. Juriul a mai acordat și un premiu special pentru documentarul Invisibles in Mosul/Invizibili în Mosul, în regial lui Itai Anghel. „A fost foarte greu pentru noi să jurizăm atâtea producții de excepție și nu am putut să ne hotărâm doar asupra unui singur titlu. Invizibili în Mosul e un documentar care arată curaj în a vorbi despre partea mai puțin văzută a Orientului”, a motivat Laura Baron (membră a juriului, alături de George Kalomenopoul și Hans-Stefan Heyne) decizia de a acorda această mențiune specială.

Israelianul Itai Anghel, regizorul filmului „Invizibili în Mosul”, și membrii juriului de la secțiunea Documentar.

Ediția a doua BUZZ CEE a numărat în sălile de proiecție peste 5.000 de spectatori la cele 50 de lungmetraje, scurtmetraje, documentare și proiecții speciale care s-au aflat în programul festivalului timp de șase zile.

„Le mulțumim buzoienilor care au arătat că demersul nostru este unul benefic pentru ei și au fost prezenți în număr atât de mare la proiecțiile noastre. Interesul și bucuria pe care ni le-au transmis ne dau certitudinea că suntem pe drumul cel bun și abia așteptăm ediția a treia”, transmite Mihaela Constantinescu, director BUZZ CEE.

Lista completă a filmelor participante în competiția BUZZ CEE 2017 o găsiți pe website-ul evenimentului, http://www.buzzcee.ro/

La fel ca la prima ediţie, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului a fost liberă.

Actrița Maria Obretin, membră a juriului pentru Lungmetraj.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Municipiului Buzău – Consiliul Local Buzău. Sponsori: Cinelab, Winmarkt, Vincon România, AQUA Carpatica. Masina oficială: Ford Proleasing Motors. Parteneri: Teatrul George Ciprian Buzău, Institutul Balassi.

BUZZ CEE este un festival internațional de film dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv Grecia și Turcia. Festivalul își propune să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central și sud-est europeană.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

CulturaALL este o asociație dedicată promovării culturii românești și europene, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relațiile culturale între România și țările din Europa.

 

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.