Călătorii prin Gări de poveste, cu Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/calatorii-prin-gari-de-poveste-cu-marina-constantinescu-si-catalin-stefanescu/

De sâmbătă, 17 octombrie, Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu bat ţara în lung şi în lat în căutarea celor mai frumoase gări ale României şi a poveştilor din jurul acestora. De la ora 17.00, în direct la TVR 1, TVR HD şi TVR+

Un articol de Petre Ivan|15 octombrie 2015

Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu lansează Gări de poveste, un proiect în premieră la TVR 1. În fiecare sâmbătă, de la ora 17.00, telespectatatorii vor descoperi gările de poveste ale României, vor vedea ţara de la fereastra trenului, de pe peroanele celor mai importante gări naţionale.

Seria va cuprinde 12 filme documentare, fiecare având 50 de minute, în care cei doi travellers vor aduce cele mai frumoase poveşti, dar se vor apropia şi de oamenii fiecărei zone, de problemele lor actuale, de legendele locului. Seria Gări de poveste se vede la TVR 1, TVR HD şi TVR+ din 17 octombrie, de la ora 17.00.

Catalin Stefanescu

Catalin Stefanescu

Sunt nenumărate poveşti. De la momentele în care ambiţia şi meticulozitatea Regelui Carol I au schimbat faţa României, până la discuţii cu supravieţuitori de la Auschwitz, îmbarcaţi în trenurile morţii, de la redescoperirea unor obiecte de patrimoniu şi a istoriilor care stau în spatele lor, până la farmecul uitat al călătoriei cu trenul şi de la imaginea gărilor româneşti, a comunităţilor din preajma lor, aşa cum arată ele acum, până la întâlnirea cu oameni care au făcut o pasiune de-o viaţă din apărarea şi conservarea a ceea ce se mai putea salva, această serie de documentare e, într-un fel, o parte din chipul României de azi. Dar poveştile acestor filme sunt, în acelaşi timp, şi o încercare de a readuce în actualitate dimensiunea civilizatoare a unei invenţii care a marcat întreaga modernitate a lumii – trenul –  Cătălin Ştefănescu.

Există multe legende legate de căile ferate, fiecare gară având în spate o poveste. Proiectul Gări de poveste, prin documentarele pe care le va difuza, apropie trecutul de prezent şi îmbină legenda cu informaţii din realitatea cotidiană.

Filmele din proiectul Gări de poveste au fost realizate cu sprijinul Ministerului Transporturilor, CFR Călători şi CENAFER.

În primul şi ultimul episod, Marina şi Cătălin apar împreună, iar celelalte documentare au doar câte un amfitrion – fie Marina, fie Cătălin, fiecare cu poveştile şi gările descoperite.

Echipa de producători şi realizatori ai seriei este formată din Ruxandra Ţuchel, Ioana Mureşan, Răzvan Butaru, Sorana Stănescu, Roxana Chiriţă şi Alexandru Munteanu.

Primul episod – Bucureştiul feroviar – dezvăluie poveşti despre Gara de Nord, Gara Obor, Gara Filaret, Gara Băneasa, aflate de la oameni care au locuit în apropierea acestor gări.

Inedit în acest episod este locul unde în trecut era Gara Cotroceni, astăzi intrare a Palatului prezidenţial. De altfel toate episoadele descoperă locuri, poveşti inedite, pe care telespectatorii le vor afla împreună cu Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu în fiecare sâmbătă după-amiază la TVR 1 şi TVR HD. De asemenea, filmele vor fi şi pe platforma video TVR+.

Foto: Gări de poveste, Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu – tvr.ro

24
/09
/15

Agresat de: soția depresivă, amanta posesivă, fiul parazit, menajera prea curioasă, vecinul intruziv, el vrea doar... O oră de liniște. După « Les VisIteurs » și « "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?"», o nouă comedie, în cinematografe, cu Christian Clavier.

23
/09
/15

5 scurtmetraje și două documentare românești au fost incluse în selecția HipTrip Travel Film Festival de anul acesta. Aflat la a doua ediție, festivalul își continuă misiunea de a inspira și încuraja spectatorii să se transforme din turiști, în călători și chiar în exploratori, oferind filmelor românești un loc aparte în programul festivalului.

23
/09
/15

Filmul care a şocat o lume întreagă şi a schimbat perspectiva asupra supravegherii cetăţenilor, distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, poate fi văzut în premieră în România, pe 25 septembrie, de la 22.10, la TVR 1.

23
/09
/15

Seymour Bernstein, pianistul, are optzeci și opt de ani. Și la optzeci și opt de ani, omul acesta poate să spună că nu credea să ajungă cu mâinile lui până la Dumnezeu. Iar adevărul este că el chiar a ajuns cu mâinile lui până la Dumnezeu, căci Seymour cu adevărat este dintre aceia pentru care au apărut pe lume sonatele și pianele și melancolia.

22
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă Denis Villeneuve nu revoluţionează nici filmul de acţiune, nici pe cel de autor, „Sicario”, o combinaţie între cele două, este spectacol pur.

22
/09
/15

Lungmetrajul "Room", realizat pe baza unui roman nominalizat la Man Booker Prize, despre o mamă şi fiul ei care sunt ţinuţi în captivitate timp de cinci ani, a câştigat premiul People's Choice, cea mai importantă distincţie decernată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

21
/09
/15

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est sărbătorește, în octombrie, 10 ani de existență, alături de invitați de excepție. Două dintre cele mai mari studiouri de animație din lume, Pixar și LAIKA, vin la București pentru a oferi publicului acces în culisele animației la cel mai înalt nivel.

21
/09
/15

Regizorul Nima Nourizadeh și scenaristul Max Landis au ieşit din tipare cu cea mai nouă producție FilmNation Entertainment, „American Ultra: Agent Descoperit”. Filmul aduce în prim plan povestea fascinantă a lui Mike (Jesse Eisenberg), un tip veşnic „fumat”, aparent ghinionist şi nemotivat, care este de fapt un agent CIA letal, extrem de bine antrenat, aflat în aşteptare.

20
/09
/15

Cei mai mici fani ai animaţiei au un nou prilej de entuziasm, la început de octombrie: ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, pregăteşte o nouă selecţie de filme îndrăgite şi premiate în toată lumea, proiectate la Bucureşti în cadrul secţiunii Minimest.

19
/09
/15

Inaugurată cu ocazia Zilelor Bucureștului, aplicația mobilă ARCUB îi va ţine pe bucureșteni la curent cu ultimele noutăți din film, muzică, teatru, dans, fotografie, carte, workshop-uri tematice sau alte evenimente culturale din stradă. Disponibilă gratuit pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS sau Android, aplicația oferă posibilitatea de a obține toate informațiile necesare despre evenimentele din Capitală.

18
/09
/15

Realizatoriii filmului Un etaj mai jos se vor întâlni cu publicul din București astăzi 18 septembrie, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. La Cinema Studio, vor răspunde curiozităților spectatorilor, după proiecția de la 20.00, regizorul Radu Muntean, actorul Teodor Corban, scenaristul Alexandru Baciu și directorul de imagine Tudor Lucaciu. Echipa se va muta apoi la Cinema Elvire Popesco, pentru o sesiune de Q&A aproape de miezul nopții, la finalul proiecției de la 22.00.

18
/09
/15

O poveste de dragoste cu un soț fantomă, iubiri interzise, mentalități distructive, căutători de comori și drame de conștiință - cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.