CALEIDO, primul festival de teatru multietnic din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/caleido-primul-festival-de-teatru-multietnic-din-romania/

Toamna aceasta, între 16 şi 20 noiembrie, Fundaţia Amfiteatru organizează primul festival de teatru multietnic, la Bucureşti. Diversitatea culturală va fi pusă în scenă de actori precum Maia Morgenstern, Lia Bugnar, Medeea Marinescu sau Marius Manole, iar piesele se vor juca la Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic, Green Hours şi Centrul de Teatru Educaţional Replika.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2015

Lansarea oficială a avut loc, ieri, 21 septembrie, în prezența lui Voicu Rădescu (Teatrul Luni & Green Hours) și a lui Andrei Crăciun (jurnalist, director editorial al CALEIDO).

„ Fie că ne spunem ceangăi, evrei sau români – avem până la urmă aceleași probleme și aspirații, indiferent de etnie. Noi credem că putem să facem lumea mai bună prin teatru, căci teatrul are potențial să transforme omul, prin puterea poveștilor pe care le evocă într-o manieră memorabilă.” – Ion Borșan, director în cadrul Fundației Amfiteatru.

Festivalul e parte dintr-un proiect mai larg care-și mai propune să:

  • inventarieze patrimoniul etnic al țării printr-un proiect editorial susținut –  www.caleido.ro. Cititorii vor descoperi cum, acum o sută de ani, în școala din Cacica (Suceava) se preda în patru limbi: polonă, germană, română și ucraineană sau cum primul european care a ajuns în Tibet e secuiul covăsnean Sándor Kőrösi Csoma.
  • pună pe agenda liceenilor și studenților subiectele de tipul multiculturalism și diversitate printr-un turneu de stand-up comedy urmat de o dezbatere. Zilele exacte ale acestor micro-evenimente vor fi publicate pe pagina de Facebook Caleido.

„CALEIDO” E DESPRE REDESCOPERIREA UNOR MICI COMORI CULTURALE

Prin poveștile pe care le va scoate la iveală, „CALEIDO” va destupa minți și va deschide drumurile toleranței, apropiind oamenii indiferent de trecutul lor etnic.

Anul 2015 a început cu atacurile de la Charlie Hebdo, a continuat cu violențele din SUA (Baltimore) și cu valul de refugiați sirieni care tranzitează Europa. Ideea unui festival multicultural a apărut în acest context, pe fondul intoleranței crescânde în România și Europa.

Dacă unii construiesc ziduri, noi vrem să le spargem și să le înlocuim cu punți de comunicare: festivalul de teatru va fi un prim pas pentru un dialog intercultural mai profund.

Pe lângă dimensiunea sa socială, festivalul de teatru „CALEIDO” e valoros pentru că teatrul românesc stă pe o moştenire etnică despre care are uneori mai puţine informaţii decât ar trebui şi care s-ar cuveni expusă mai bine publicului larg.

Spectatorii au acces liber (în limita locurilor disponibile) și se vor bucura de o serie de spectacole prezente pentru prima dată la București.

CALEIDO  – PROGRAM

Spectacolele din program sunt fie independente, fie provin de la teatre precum Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Stat Sârb din Timișoara sau Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu.

Duminică 15 noiembrie:

Lansare într-un spațiu public printr-o proiecție mapată 3D pe o clădire centrală din București

16 noiembrie:

  • Teatrul Mic: Două liniuțe
  • Teatrul Foarte Mic: Staipelochian
  • Centrul de Teatru Educational

Replika: Copii răi

  • Green Hours: Voi n-ați văzut nimic

17 noiembrie:

  • Teatrul Mic: Motke Hoțul
  • Teatrul Mic: D’ale Lolelor
Maia Morgenstern, unul dintre actorii care va pune în scenă diversitatea culturală

Maia Morgenstern, unul dintre actorii care va pune în scenă diversitatea culturală

  • Teatrul Foarte Mic: Sophiechen Und

Der Riese

  • Centrul de Teatru Educational

Replika: Happy End

  • Green Hours: Del Duma

18 noiembrie:

  • Teatrul Foarte Mic: Da Yang Und Die

Prinzessin Da Yin

  • Centrul de Teatru Educational

Replika: Carpathian Garden

  • Green Hours: Fără Sprijin

19 noiembrie:

  • Teatrul Foarte Mic: Corp la Corp
  • Green Hours: Gadjo Dildo

20 noiembrie:

  • Teatrul Mic: Două picioare stângi și două drepte
  • Teatrul Foarte Mic: Ibovnice cu ochi de Maramureș
  • Centrul de Teatru Educational

Replika: Interfața

  • Green Hours: La Harneală

Foto: CALEIDO – caleido.ro

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.