„Canalul” lui Cornel Mihalache, un film despre o lume fără Dumnezeu, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/canalul-lui-cornel-mihalache-un-film-despre-o-lume-fara-dumnezeu-la-tvr-2/

Luni seară, la Cinema Studio din Bucureşti, a avut loc avanpremiera filmului „Canalul” de Kincses Elemér, în regia realizatorului TVR Cornel Mihalache. Filmul este un proiect al Casei de Producţie TVR care se va regăsi în programele Televiziunii Publice, începând din această toamnă (10 noiembrie, TVR 2)

Un articol de Petre Ivan|23 septembrie 2014

Realizat de Cornel Mihalache, după „Canalul„, de Kincses Elemer, care a câştigat premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă românească a anului 2001, filmul îi are în distribuţie pe Radu Amzulescu, Claudiu Bleonţ, Richard Bovnoczki, Adrian Ciobanu, Antoaneta Cojocaru, Isabela Neamţu şi Marian Râlea.

„La început a fost ordine. Noi am distrus-o”. Aceasta este una dintre ideile de la care porneşte „Canalul” lui Cornel Mihalache, care, în fapt, prezintă o lume atemporală stigmatizată, o lume fără Dumnezeu, a poeţilor, a boierilor, a înţelepţilor, pe care lagărul i-a „modificat”, transformându-i în sub-oameni.

Este o lume cu susul în jos, care, pentru a reveni la forma iniţială, trebuie să se dezintegreze, să se autodesfiinţeze, să moară. Totul pe muzica lui Felix Mendelssohn. Nu întâmplător, filmul se încheie cu o sinucidere, care pune capăt „canalului” în care trăieşte fiecare personaj.

Cornel Mihalache

Cornel Mihalache

„Este un text excelent, care pleacă din nimic şi ajunge la crimă şi sinucidere şi toate poveştile lumii”, a declarat regizorul Cornel Mihalache. El a vorbit şi despre mesajul filmului său, precizând că îl are în centru „pe cel care a adus lumina”. „Este acelaşi cu cel care o şi sparge, o ia. E cel care omoară tot, omoară viaţa, restrânge tot şi se face inversul big bang-ului”, a mai spus Mihalache, notează Mediafax.

„Textul este extrem de tulburător, mărturisesc că aş fi vrut să văd şi piesa. Pe de altă parte, mă bucur că filmul este difuzat la televizor şi nu poţi să auzi neapărat reacţia publicului. Pentru că, de câteva ori, faptul că s-a râs în sala de cinema când nu era cazul m-a întristat aproape la fel de mult cât întreaga poveste reamintită”, a precizat, la rândul său, Irina Margareta Nistor.

Cornel Mihalache a realizat în acest an şi docuficţiunea „Zi că-ţi place!”, după piesa omonimă semnată de Valentin Nicolau. Acest proiect al Casei de Producţie a TVR a avut premiera în luna ianuarie.

Foto: „Canalul” lui Cornel Mihalache – TVR

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.