Cannes 2014: Filme de Dardenne, Godard şi Cronenberg, în selecţia oficială a Festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2014-filme-de-dardenne-godard-si-cronenberg-in-selectia-oficiala-a-festivalului/

Lungmetraje regizate de cineaşti celebri, precum Bertrand Bonello, Nuri Bilge Ceylan, David Cronenberg, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Jean-Luc Godard, Mike Lee şi Ken Loach se regăsesc în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2014

Selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2014 a fost dezvăluită într-o conferinţă de presă care a avut loc joi, la cinematograful UGC Normandie de pe Bulevardul Champs-Elysées din Paris.

Conferinţa de presă a fost organizată de delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, şi de preşedintele evenimentului, Gilles Jacob.

Selecţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes include 49 de lungmetraje din 28 de ţări, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Aşa cum a fost anunţat anterior, lungmetrajul „Grace of Monaco”, regizat de Olivier Dahan, cu actriţa Nicole Kidman în rolul principal, va deschide festivalul de pe Croazetă, pe 14 mai, şi va fi proiectat în afara competiţiei.

Lungmetrajul „Party Girl”, filmul de debut al regizorilor Marie Amachoukeli, Claire Burger şi Samuel Theis, va deschide secţiunea Un Certain Regard de la Cannes 2014.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 – 25 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de regizoarea neozeelandeză Jane Campion, singura femeie care a câştigat trofeul Palme d’Or pentru lungmetraj („Pianul”).

Prezentăm mai jos selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2014:

Cannes 2014 – Competiţia oficială

„Sils maria”, de Olivier Assayas; „Saint Laurent”, de Bertrand Bonello; „Kis uykusu (sommeil d’hiver)”, de Nuri Bilge Ceylan; „Maps to the stars”, de David Cronenberg; „Deux jours, une nuit”, de Jean-Pierre şi Luc Dardenne; „Mommy”, de Xavier Dolan; „Captives”, de Atom Egoyan; „Adieu au langage”, de Jean-Luc Godard; „The search”, de Michel Hazanavicius; „The homesman”, de Tommy Lee Jones; „Futatsume no mado (deux fenêtres)”, de Naomi Awase; „Mr Turner” de Mike Leigh; „Jimmy’s hall”, de Ken Loach; „Foxcatcher”, de Bennett Miller; „Le meraviglie”, de Alice Rohrwacher; „Relatos salvajes/ wild tales”, de Damian Szifron; „Leviathan”, de Andrey Zvyagintsev; „Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako

Cannes 2014

Jean-Luc Godard revine la Cannes cu „Adieu au langage”

În afara competiţiei: „Gui lai”, de Zhang Yimou; „How to train your dragon 2”, de Dean Deblois

Un Certain Regard:

„Party girl”, de Marie Amachoukeli, Claire Burger şi Samuel Theis (filmul de deschidere); „Jauja”, de Lisandro Alonso; „La chambre bleue”, de Matthieu Amalric; „Incompresa”, de Asia Argento; „Titli”, de Kanu Behl; „Eleanor Rigde”, de Ned Benson; „Bird People”, de Pascale Ferran; „Lost River”, de Ryan Gosling; „Amour fou”, de Jessica Hausner; „Charlie’s country”, de Rolf de Heer; „Snow in paradise”, de Andrew Hulme; „Dohee-ya”, de July Jung; „Xenia”, de Panos Koutras; „Run”, de Philippe Lacôte; „Turist”, de Ruben Ostlund; „Hermosa juventud”, de Jaime Rosales; „The salt of the earth”, de Wim Wenders şi Juliano Ribeiro Salgado; „Fantasia”, de Wang Chao; „Harcheck mi headro”, de Keren Yedaya

Les Séance de Minuit:

„The rover”, de David Michod; „The salvation”, de Kristian Levring; „Pyo jeok”, de Chang

Les Séances spéciales:

„Eau argentée”, de Mohammed Ossama; „Maidan”, de Sergei Loznitsa; „Red army”, de Polsky Gabe; „Caricaturistes – fantassins de la démocratie”, de Stephanie Valloatto; „Les ponts de sarajevo”, film chorale

Foto cu Cannes 2014 – Cinemagia

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.

28
/11
/16

"Silence", ultimul film al regizorului Martin Scorsese va avea premiera mâine (marţi), la Vatican, unde cineastul va fi întâmpinat de un sobor de 400 de preoţi, care vor participa la proiecţia lungmetrajului ce prezintă martirajul iezuiţilor în Japonia secolului al XVII-lea.

26
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Albüm”, debut al tânărului scenarist şi regizor Mehmet Can Mertoglu, care îl are ca director de imagine pe Marius Panduru, este o satiră blândă la adresa societăţii turce. O comedie la foc mic al cărei umor vine din absurdul situaţiilor redate în planuri-secvenţă elegant coregrafiate.

25
/11
/16

Debutul în lung-metraj al regizorului turc Mehmet Can Mertoglu rulează de vineri în București (Cinemateca Union, Cinemateca Eforie și Cinema Elvira Popescu), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex) și Târgu Mureș (Cinema Arta). Album de familie este o co-producție Turcia – Franța – România căreia i-au trebuit trei ani să devină realitate.

25
/11
/16

Înperioada 1-4 decembrie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din București, se va desfășura evenimentul „Filmele LUX. 10 pentru 10”. Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 de ani de la prima ediție a Premiului LUX pentru film european, distincție acordată anual de Parlamentul European.

24
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, documentarul „Iubiții Domnului”, realizat în 1997 de Dan Alexe, prezintă rivalitatea dintre doi șeici derviși din Skopje. Două personaje excentrice, privite cu empatie, dar și cu o ironie blândă - și asta atunci când regizorul chestionează discret practicile lor religioase.

24
/11
/16

"Totdeauna prezentul este cel care contează. E adevărat că nostalgiile plăcute din trecut se pot îmbina cu speranţele din viitor, creând astfel adevărata viaţă a fiecăruia dintre noi. Acest lucru este valabil, sau poate mai valabil, în viaţa artistică." - Emil Hossu

22
/11
/16

Thrillerul psihologic Fragmentar/ Remainder intră în data de 9 decembrie în cinematografele din România, distribuit de Transilvania Film. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, a fost selectat în competitiile TIFF si Festivalul de Film de la Atena, și marchează debutul în cinematografie al artistului vizual de origine israeliană Omer Fast.

22
/11
/16

Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Ministerul Culturii, a lansat Călăuza, prima aplicație de mobil dedicată filmelor de autor și adresată publicului cinefil. Aplicația poate fi descărcată pe telefoanele mobile și reprezintă o platformă pusă la dispoziția organizatorilor de festivaluri și distribuitorilor de film independent, un instrument care adună într-un singur loc filmul de artă ce poate fi urmărit în România, atât în cinematografe, cât și în spațiile alternative.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

21
/11
/16

„Doctor Strange”, filmul produs de Studiourile Marvel, spune povestea fascinantului doctor Stephen Strange şi a întâlnirii lui cu magia, având o distribuţie de top, care îi include pe Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams şi Mads Mikkelsen. În regia lui Scott Derrickson, pelicula spune povestea transformării prin care trece Doctor Strange, un om al raţiunii care se trezeşte într-o lume ocultă, plină de misticism, în care nimic nu este ceea ce pare a fi.

20
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Fotografii de familie” (2012), scris și regizat de Andrei Cohn, este un foarte solid scurtmetraj realizat în estetica realistă. O aparent obișnuită reuniune duminicală de familie degenerează în certuri meschine, asta deși o dramă ascunsă stă să se întâmple.

18
/11
/16

De vineri, 18 noiembrie o să ruleze în cinematografe un film care a zguduit spectatorii din întreaga lume. The Handmaiden/ Slujnica este în regia unuia dintre cei mai controversaţi regizori mondiali,  Park Chan Wook.

17
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Snowden” este o hagiografie. Dar asta nu ar trebui să surprindă. Oliver Stone a fost întotdeauna un portretist nemilos cu America. Într-atât de vehement încât, în ultimii ani, a trecut în extrema de a intervieva, în documentare encomiastice, lideri autoritari din America Latină.

16
/11
/16

UrbanEye Film Festival 2016 ne așteaptă de astăzi până pe 20 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie, cu documentare captivante despre oraș, proiecții speciale, discuții și filme din competiție.