Capitala celebrează timp de 3 săptămâni arhitectura de bună calitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/capitala-celebreaza-timp-de-3-saptamani-arhitectura-de-buna-calitate/

Cea de-a doua ediţie a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în weekend în capitală cu deschiderea expoziţiei principale găzduită de Teatrul Naţional din Bucureşti şi conferinţe susţinute de invitaţi din Japonia, Austria şi România. Trienala continuă cu prezentările publice şi jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziţii majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 şi 18, la TNB şi ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|20 septembrie 2016

Pentru 3 săptămâni Bucureștiul devine capitala arhitecturii de bună calitate, Trienala de Arhitectura East Centric propunând publicului român și nu numai o incursiune prin arhitectura recentă din țările Europei Centrale și de Est.

Primul weekend al evenimentului reper în Europa a fost dedicat modulului „Drifting Architecture”. Pornind de la tema ediției – Drifting (derapaj, deviere), expoziția principală prezintă în foaierul Sălii Media 99 de proiecte din 22 de țări alese în urma unei selecții ghidate de scriitorul Bogdan Ghiu – președinte al boardului de curatori.

Ediția 2016 este una dintre cele mai ambițioase, mai curajoase, mai experimentale, mai ludice și, deci, mai aventuroase și mai pasionante manifestări de acest gen din ultima vreme, la nivel european cel puțin. – Bogdan Ghiuarhitectura

După deschiderea și vernisajul expoziției principale, în acest weekend au fost vernisate și expozițiile proiectelor colaterale „Constructive Alps” – expoziție-rezultat a concursului cu același nume și „Case cu duh” – proiecte de reabilitare a arhitecturii tradiționale, rurale.

Trienala continuă săptămâna aceasta cu prezentările din al doilea modul – Premiile Arhitext East Centric. 26 de proiecte din toate țările regiunii au fost nominalizate și expuse la ARCUB Gabroveni, autorii lor urmând să susțină vineri și sâmbătă prezentări publice în sesiuni de jurizare dedicate celor 5 secțiuni. Câștigătorii vor fi anunțați duminică, la ora 18, în cadrul unei ceremonii ce are loc la Sala Media a Teatrului Național din București.

Președintele juriului, arhitectul francez Dietmar Feichtinger susține sâmbăta, 24 septembrie, o

Trienalei de Arhitectură East Centric aduce la București peste 200 de proiecte și autorii lor din 26 de țări în 4 expoziții majore găzduite de Teatrul Național București, ARCUB Gabroveni și Centrul Cultural Arhitectural al UAR. Expozițiile pot fi vizitate gratuit până pe 9 octombrie, în fiecare zi între orele 10 și 18.

Pentru conferințele și evenimentele speciale este necesară înscrierea conform indicațiilor și programului de pe site-ul dedicat.

Cel mai mare eveniment de arhitectură din regiune, trienala radiografiază, cartografiază și conectează cele mai importante proiecte, experimente și idei și pune autorii lor în dialog.

Foto:Trienala de Arhitectura East Centric – Simion Buia

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.

20
/04
/22

Creațiile a doi dintre cei mai importanți artiști plastici spanioli ai secolului XX – Picasso și Dalí – intră în dialog cu muzica maestrului Manuel de Falla și cu baletul „Le Tricorne” („Pălăria cu trei colțuri”) la Art Safari, într-o expoziție curatoriată de Dr. J. Óscar Carrascosa. Aflăm povestea acestei expoziții de la curatorul spaniol.

08
/04
/22

Asociația Docuart organizează spectacolul-expoziție „Confesiuni congruente - Ascultă-mă! Încurajează-mă! Hai să facem lucruri împreună!” la Ceauru-Bălești, județul Gorj, sâmbătă, 09 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru. Evenimentul face parte din proiectul de intervenție socio-culturală „CONGRUENT”, organizat de Docuart în perioada 2021-2022 și dedicat copiilor, părinților, profesorilor și membrilor comunității din Ceauru-Bălești.

08
/04
/22

Artista Alina Ușurelu este rezidenta Casei Tranzit, la Cluj, până în 17 aprilie a.c. unde derulează o cercetare artistică și performativă despre epuizare în cadrul proiectului (burn)OUT. Rezidența se încheie cu două evenimente programate sâmbătă, 16 aprilie: un studio deschis intitulat „Explorarea epuizării fizice și psihice”, între 13:00 și 14:30, și prezentarea cercetării artistice la 18:00.

04
/04
/22

În ciuda relației noastre „love-hate” cu orașele de azi, datorită lor a apărut una dintre cele mai contrastante, fragile și inedite forme de exprimare: arta urbană/ stradală. Iată 10 teme de discuție despre orașul și agitația cotidiană ca surse de stres dar și de comunicare artistică, cu un artist vizual interesant de descoperit.