Cărtărescu şi Afrim, printre laureații Galei Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartarescu-si-afrim-printre-laureatii-galei-premiilor-radio-romania-cultural/

Scriitorul Mircea Cărtărescu, regizorul Radu Jude, compozitorul Adrian Enescu şi regizorul Radu Afrim s-au numărat printre laureaţii celei de a XVI-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural, care a avut loc aseară pe scena Teatrului Odeon.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2016

În cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural au fost acordate premii la nouă secțiuni.

Robert Șerban a primit premiul la categoria „Poezie” pentru volumul „Puțin sub linie” (Editura Cartea Românească), iar la categoria „Proză” premiul a fost acordat scriitorului Mircea Cărtărescu pentru „Solenoid” (Editura Humanitas).

„Aferim!”, în regia lui Radu Jude, a primit premiul RRC la secțiunea „Film”, în timp ce la categoria „Teatru” premiul a fost acordat echipei proiectului Antisocial, o coproducție a Teatrului Național Radu Stanca și a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, semnată de Bogdan Georgescu.

La categoria „Muzică” a fost recompensat compozitorul Adrian Enescu pentru complexitatea artistică a proiectului BachFiles, un spectacol de succes al Teatrului Bulandra, iar premiul la secțiunea „Arte plastice” i-a revenit lui Liviu Stoicoviciu pentru expoziția „Orașe imaginate” (curator — Călin Dan) de la Muzeul Național de Artă Contemporană.

La secțiunea „Educație și învățământ” premiul a fost acordat Asociației MetruCub pentru coordonarea proiectului „Susține cultura în educație”, în afrimtimp ce Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO, a primit premiul RRC la secțiunea „Știință”.

Totodată, la secțiunea „Proiecte culturale și festivaluri” premiul i-a fost decernat lui Radu Afrim pentru conducerea artistică a Galei Tânărului Actor HOP, program permanent UNITER.

În finalul galei au fost acordate trei premii speciale, deja anunțate de RRC: Premiul de excelență i-a fost decernat istoricului Neagu Djuvara, Premiul ”In memoriam Iosif Sava” — pianistei Raluca Știrbăț, iar Premiul Lux Mundi i-a revenit artistului vizual Dan Perjovschi.

Foto: Mircea Cartarescu si Radu Afrim – facebook

28
/04
/21

Joi, 6 mai 2021, între orele 16:00 și 20:00 are loc la Galeria Senat, str. Băiculești nr. 29, Sector 1, București, la Combinatul Fondului Plastic, deschiderea expoziției Depozitul 12, prima din seria Politici ale non-acțiunii.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.

16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

02
/04
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca, expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”.

29
/03
/21

După expoziții care-au atras atenția în 2020, precum „Woman Unchained“, by Irina Greciuhina, „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului, și „The Severed Garden“, by Vadim Creţu, spațiul expozițional Arbor.art.room propune, începând de săptămâna aceasta, o nouă expoziție, de această dată deschizându-se spre domeniul „artei conceptuale“.

28
/03
/21

Primăvara aduce, săptămânal, la TVR 3, peste 40 de ore de programe culturale. Sezoane noi ale emisiunilor consacrate, dar şi producţii realizate în premieră vă aşteaptă din 29 martie, la TVR 3.