„Cartea din week-end” – o campanie online de promovare a literaturii în Italia
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-din-week-end-o-campanie-online-de-promovare-a-literaturii-in-italia/

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionaţii de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar şi mărturii video ale editorilor, criticilor şi traducătorilor italieni privind motivaţia lor de a publica şi promova autorii români pe piaţa literară italiană.

Un articol de Petre Ivan|11 martie 2022

Din dorința de a-i aduce pe scriitorii români mai aproape de publicul italian și pornind de la ideea că începând cu anul 2022, în data de 15 februarie se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii, Accademia di Romania din Roma, în parteneriat cu AIR – Associazione Italiana di Romenistica și editurile: Besa Muci Editore (Nardò), Castelvecchi Editore, Criterion Editore, Elliot Edizioni, Edizioni Mediterranee, Il Cerchio Edizioni, Sandro Tetti Editore și Voland Edizioni (Roma), FVE Editori, Il Saggiatore, Mimesis Edizioni și Rediviva Edizioni, (Milano), Spider & Fish (Florența), La Scuola di Pitagora (Napoli), Gilgamesh Edizioni (Mantova) și Neo Edizioni (Castel di Sangro – Aquila), lansează proiectul „CARTEA DIN WEEK-END”, o campanie online de promovare a autorilor români traduși și publicați la edituri italiene în perioada 2019-2022. Parteneri media: TVR Internațional, Radio România Cultural, Radio România Internațional – secția italiană, Observator Cultural, Bookhub, Literomania, Agenția de Carte, revista online Orizonturi Culturale Italo-Române, Roma Multietnica și Più Culture.

Pe parcursul anului 2022, în fiecare zi de joi, de la ora 16:00, pe canalele de promovare ale Accademia di Romania in Roma: pagina de Facebook: https://www.facebook.com/AccademiaDiRomania și Instagram: https://www.instagram.com/accadromania/, vor fi prezenți clasici ai literaturii române și scriitori contemporani, cu volume de beletristică, eseistică literară și filozofică, poezie, dramaturgie, dar și cu titluri de istoriografie, memorialistică sau istoria artei. Impresionanta serie de autori ale căror opere au fost traduse în ultimii patru ani numără nume precum: Mircea Cărtărescu, Aura Christi, Emil Cioran, Mircea Eliade, Mihai Eminescu, Claudiu M. Florian, Valeriu Nicolae, Constantin Noica, Marta Petreu, Ion Pop, Ioan-Aurel Pop și Eugen Uricariu (2019); Paul Celan, Emil Cioran, Mihail Dobre, Sidonia Drăgușanu, Benjamin Fondane, Matila Ghika Costiescu, Nae Ionescu, Mircea Ivănescu, Ioana Pârvulescu, Liviu Rebreanu și Ion Vartic (2020); Ana Blandiana, Ion Luca Caragiale, Matei Călinescu, Mircea Cărtărescu, Emil Cioran, Ana Danca, Alina Diaconu, Nicolae Iorga, Mihaela Mamali Demetrescu, Liliana Nechita, Tatiana Niculescu, Cezar Petrescu, Lucia Ileana Pop, Doina Ruști, Ioan Slavici, Eugen Uricariu, Gilda Vălcan și Matei Vișniec (2021); Cătălin Pavel și Duiliu Zamfirescu (2022). De asemenea, clipuri video dedicate acestui proiect literar de promovare a literaturii române în Italia vor fi prezentate și pe canalul YouTube al Accademia di Romania in Roma: https://www.youtube.com/channel/UCx3mbQAqUyDulSr7-mO3NKw. Lista volumelor scriitorilor români publicate în Italia, în perioada 2019-2022, poate fi consultată accesând site-ul: https://www.icr.ro/roma/cartea-din-week-end.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.