Casa lui Pablo Picasso, vândută pentru 20 de milioane de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-lui-pablo-picasso-vanduta-pentru-20-de-milioane-de-euro/

Casa lui Pablo Picasso de pe Riviera franceză, în care ultima sa soţie s-a împuşcat, se estimează că va fi vândută pentru 20 de milioane de euro (24 de milioane de dolari), la o licitaţie organizată la Grasse

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2017

Artistul şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în această vilă de la Mougins, în apropiere de Cannes. Pablo Picasso a murit aici în aprilie 1973, după 12 ani de când s-a mutat aici cu Jacqueline Rocque, a doua soţie şi muza sa.

Rocque, pe care Picasso a pictat-o de mai mult de 400 de ori, s-a sinucis în casa de la Mediterana în 1986.

Fiica ei, Catherine Hutin-Blay, moştenitoarea reşedinţei, a vândut proprietatea unui olandez, care a redenumit-o „Cavern of the Minotaur”, după obsesia pictorului pentru bestia mitică.

Înainte de a cumpăra Picasso această casă, ea a aparţinut familiei anglo-irlandeză Guinness. Prim-ministrul britanic Winston Churchill era un vizitator frecvent.

Proprietarul olandez a avut probleme financiare după ce a făcut o serie de îmbunătăţiri vilei, care datează din secolul XVIII şi care are trei hectare de teren.

Din vremea lui Picasso o singură cameră a rămas neschimbată, atelierul său, care încă păstrează urme de vopsea lăsate de artist, potrivit agentului imobiliar Michael Zingraf. „Nicio lucrare de-a sa nu a rămas în casă”, a adăugat el.

Pablo Picasso (1881-1973) a fost una dintre cele mai puternice personalităţi culturale ale lumii, un geniu al secolului al XX-lea, pictor, sculptor, gravor, ceramist. A studiat artele frumoase la Academia din San Fernando, una dintre cele mai cunoscute şcoli de artă spaniole. Tabloul ”Domnişoarele din Avignon” marchează începutul perioadei cubiste.

Foto: Casa lui Pablo Picasso – facebook

15
/03
/22

Tabăra de artă „Pictori de azi la Balcic”, organizată de Asociația ELITE ART club UNESCO, reunește, încă din anul 2003, creațiile artiștilor într-o arhivă de exprimare stilistică, fiecare pictor participant abordând în stilul caracteristic diversitatea de forme și imagini pe care Balcicul o oferă.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

10
/03
/22

Cea de-a doua ediție a festivalului internațional FOTO WIEN, care reunește peste 140 de expoziții și 300 de evenimente cu tema fotografia de artă, va avea loc în perioada 9 - 27 martie 2022, în capitala Austriei. Festivalul face parte din rețeaua European Month of Photography (EMOP) şi prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii vieneze, în off-spaces și spații alternative de expoziție şi în institute culturale. Trei proiecte distincte cu participare artistică românească au loc în acest cadru, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

09
/03
/22

Galeria neconvențională Celula de Artă și Carol 53 găzduiesc, între 12 și 2 aprilie, expoziția caritabilă Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului / Bombs and Humans. United Artists against War, în care peste 65 de artiști români și ucraineni militează pentru pace, iau atitudine împotriva războiului din Ucraina, împotriva războiului, împotriva tuturor armelor de ucidere și a orgoliului firii omenești care naște războaie. Vernisajul va avea loc sâmbătă, pe 12 martie, de la ora 16:00, în București (B-dul Carol nr. 53).

24
/02
/22

Pe 24 februarie, la ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită la cea dintâi conferință online din acest an, intitulată „Hărți și globuri în pictura olandeză din secolul al XVII-lea”, susținută de dr. Cosmin Ungureanu, istoric de artă, doctor în istoria arhitecturii, expert acreditat în pictură și grafică europeană din secolele XVI-XIX.

17
/02
/22

Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu Societatea Colecţionarilor de Artă din România, invită publicul, în perioada 17 februarie – 3 aprilie 2022, în Spațiile Medievale, să viziteze expoziția „Reprezentări feminine în arta românească”, un elogiu adus femeii, conturată prin mijloacele de exprimare specifice artelor plastice.

14
/02
/22

În 2022, Art Safari, ajuns la ediția a 9-a, se reinventează pentru tine și îți oferă o nouă experiență de vizitare: două sezoane expoziționale. Anul acesta, mai mult decât oricând, Art Safari te invită să te îndrăgostești de artă și dedică evenimentul din acest an, iubirii.