Castellucci, Bruckner și Beigbeder, la aniversarea Undercloud
https://www.ziarulmetropolis.ro/castellucci-bruckner-si-beigbeder-la-aniversarea-undercloud/

Între 22 şi 31 august 2017, teatrul independent va fi în sărbătoare. ARCUB – Gabroveni, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, va găzdui ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate publicului bucureştean spectacole româneşti, invitate sau în competiţie, dar şi spectacole din străinătate.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2017

Producțiile străine ce au răspuns invitației UNDERCLOUD sunt spectacole-eveniment pentru teatrul din România datorită notorietății și unicității artiștilor autori, dar și a companiilor producătoare.

Romeo Castellucci, unul dintre cei mai inovatori și îndrăzneți regizori contemporani, care nu se teme să spargă barierele limbajului și esteticii teatrale, va prezenta la UNDERCLOUD, Iulius Caesar. Fragmente. Una dintre cele mai de avangardă creații ale zilelor noastre, spectacolul pune accentul pe ideea materialității cuvîntului, pe disecarea metodelor retoricii convenționale și demascarea lor ca false și neputincioase în a transmite cu adevărat un mesaj.

Iulius Caesar este o montare actuală, o recitire a lui Shakespeare în care se vorbește, tăios dar în același timp voalat, despre pericolul dictaturilor/dictatorilor din prezent și despre cea mai perfidă capcană în care putem cădea – cea a tăcerii în fața pericolului.

Premiat pentru întreaga activitate la Bienala de la Veneția în 2013, Romeo Castellucci (56 de ani) este un creator complet care, inspirat de inconștientul uman, într-un limbaj vizual provocator, poate produce disconfort spectatorului. Producția sa de suflet, Iulius Caesar. Fragmente, este un must-see al ediției UNDERCLOUD cu numărul zece.

Renumitul Institut Grotowski din Polonia va fi prezent la București cu producția Ultima bandă a lui Krapp, după textul lui Samuel Beckett, regizată de Jarosław Fret și interpretată de Alessandro Curti.

Regizor și actor, Jarosław Fret este fondatorul Teatrului ZAR, colaborator al Institutului Grotowski și profesor la National Academy of Theatre Arts din Cracovia.
În montarea sa, artistul propune o răsturnare-experiment a textului lui Beckett: un tânăr actor își înregistrează vocea pentru a folosi banda în acel moment din viitor când va fi pregătit să interpreteze personajul lui Krapp.

Celebrii scriitori francezi Pascal Bruckner și Frederic Beigbeder sunt printre invitații de onoare ai ediției aniversare UNDERCLOUD.

Două evenimente speciale îl vor avea în prim plan pe filosoful, eseistul și romancierul Pascal Bruckner: Crăciunul președintelui ce a avut lectura în premieră mondială anul trecut în festival, se va juca pentru prima dată în ediția actuală. Încântat de succesul avut în 2016 cu prima sa piesă de teatru, autorul a ales să își lanseze cel de-al doilea text dramatic, din nou în premieră mondială, la UNDERCLOUD. Este vorba despre lectura piesei Cu ce vă servesc?, ce va fi regizată de Chris Simion-Mercurian.

Iubitorii scrierilor lui Frederic Beigbeder au două motive de a participa la UNDERCLOUD. Spectacolul-lectură după romanul său Oona & Salinger, regizat și dramatizat de Chris Simion-Mercurian, va avea premiera în festival. Autorul imaginează o poveste de dragoste sortită eşecului între romancierul emblematic al Americii, J.D. Salinger şi Oona, fiica unui dramaturg nu mai puţin celebru, Eugene O’Neill.

De asemenea, în 25 august, publicul este invitat la reprezentația cu numărul 700 a spectacolului Dragostea durează 3 ani, după romanul omonim al lui Beigbeder, în regia lui Chris Simion-Mercurian.

În premieră la București, Mashol Salem Dance House (MASH), cea mai importantă companie de teatru-dans din Israel, va prezenta trei dintre producțiile sale: Gravitas, HA-E 4-2 și Ani-Ma.

MASH promovează artiști independenți din Israel, găzduiește producții locale și internaționale și a devenit, de-a lungul anilor, un centru artistic dedicat publicului, mai ales pentru că este situat într-o zonă sensibilă, în cartierul Musrara, între Orașul Vechi (Old City) și partea vestică a Ierusalimului.

Performerii din Gravitas, coordonați de Ofir Yudilevitch, se joacă cu gravitatea devenind masă pură și încercând să se supună voinței ei oarbe.

HA-E 4-2 (The Island), creat de celebrul coregraf israelian Ido Tadmor, este un performance despre prietenia dintre doi soldați, într-o zonă de război. ‘Ha-E’ este insula normalității, unde nu există războaie și unde un simplu zâmbet sau o simplă strângere de mână încă există și nu au fost uitate.

Ani-Ma este primul spectacol solo al tinerei artiste isreliene Roni Chadash. A participat la festivaluri internaționale de dans contemporan și a câștigat numeroase premii, unul dintre cele mai importante fiind Best performer Award, la Masdanza Festival din Spania, în 2016.

Ediția aniversară reunește, pe lângă spectacolele din străinătate, producții românești invitate, dar și 17 reprezentații în competiție.

Au fost puse în vânzare primele bilete UNDERCLOUD, pentru spectacolele din secțiunea Concurs.
Ele pot fi achiziționate direct de la Casa de bilele ARCUB, între orele 14.00-20.00 și online aici si aici.

Spectatorii beneficiază de campania 1+1 VIAȚA FĂRĂ CASH, susținută de Raiffeisen Bank: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB -Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă și pentru biletele cumpărate online.

Prețul unui bilet este de 35 lei.

Programul complet al festivalului UNDERCLOUD 2017 va fi disponibil în curând.

Foto: Castellucci, Bruckner și Beigbeder,  Undercloud – facebook

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.