Câștigătorii Bacău Fest Monodrame 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorii-bacau-fest-monodrame-2023/

Ediţia a XXIX-a a Festivalului Bacău Fest Monodrame s-a încheiat miercuri şi a reunit câteva mii de spectatori, în cele şase zile de spectacole, conferinţe, lecturi şi dezbateri.

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2023

Anul acesta, în concurs au intrat nu mai puțin de 11 actori, de la teatre de stat, trupe independente sau cu producții proprii.

Juriul acestei ediții de concurs, format din criticul de teatru Maria Zărnescu, regizorul Sânziana Stoican și actorul George Ivașcu, decanul Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București a decis, în urma vizionării spectacolelor, să acorde Trofeul Bacău Fest Monodrame actorului Ionuț Caras, de la Teatrul Național din Cluj, pentru spectacolul „Oglinda neagră”.

Câștigătorul a primit Trofeul Bacău Fest Monodrame 2023 și premiul în valoare de 3.000 de euro.

Celelalte două nominalizări ale juriului au fost Marcela Motoc pentru spectacolul „Fata din curcubeu” și Oana Pușcatu pentru spectacolul „Vinovat,-ă” al Centrului Educațional Replika.
Premiul actorilor Teatrului Bacovia, „Actori pentru actor-Dinu Apetrei”, a fost acordat lui Bogdan Buzdugan, pentru spectacolul „Sufletul pereche”, producție a Teatrului Bacovia.
Premiul voluntarilor „Ștefan Iordache” a fost acordat actriței Marcela Motoc, de la Teatrul de Artă din București, pentru producția „Fata din curcubeu”.

Juriul Concursului de Dramaturgie – Monodramă, alcătuit din Monica Andronescu, critic de teatru, redactor şef al revistei Artitudini, Claudiu Groza, critic de teatru şi Andrei Huțuleac, actor și regizor a decis ca Premiul „Valentin Nicolau” să meargă la Codruța Cadar, tânără dramaturgă, pentru textul „Chimia unei gume de mestecat aruncate pe stradă”. Premiul pentru Concursul de Dramaturgie – Monodramă „Valentin Nicolau” este în valoare de 1.500 de euro.

Premiul al doilea a fost câștigat de dramaturgul Andrei Măjeri, iar premiul al treilea de actrița și dramaturga Dana Voicu.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.