Cătălin Mihuleac în dialog cu Alina Pavelescu și Magda Grădinaru despre romanul „Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine”
https://www.ziarulmetropolis.ro/catalin-mihuleac-in-dialog-cu-alina-pavelescu-si-magda-gradinaru-despre-romanul-pozitia-a-unsprezecea-si-domnisoarele-lui-fontaine/

Marţi, 25 aprilie, la ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Cătălin Mihuleac va purta un dialog cu Alina Pavelescu şi Magda Grădinaru despre „Poziţia a unsprezecea şi domnişoarele lui Fontaine”, cel mai recent roman al său.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2023

Ca de fiecare dată în romanele lui Cătălin Mihuleac sursele de documentare dau soliditate și autenticitate perioadelor traversate, trecând uneori prin tumultul unui secol întreg, dar sunt prelucrate cu o înțelegere adâncă pentru vulnerabilitățile și ironiile vieții obișnuite. Între temele din „Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine” sunt Primul Război Mondial, misiunea franceză, starea precară a armatei române și un întreg context social, obiceiuri pline de culoare, cum ar fi cel al descolindatul, asociat cu destinul celui care l-a introdus in circuitul etnografic, Petru Caraman și o anumită așezare politică și culturală, nu neapărat echitabilă, dar care, pusă la pământ de venirea comunismului, scoate la iveală forme mult mai insidioase de violență și abuz.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face printr-o rezervare prin Eventbook aici.

„Într-un stil pointillist, cu umorul său inimitabil, Cătălin Mihuleac trezește la viață, prin intermediul unor figuri emblematice, o Românie în plină transformare, pe care eu însămi am cunoscut-o bine. De la Misiunea Militară a generalului Berthelot, din 1916, la Misiunea Universitară Franceză de după război, personajul lui Marcel Fontaine, fir conducător al cărții, și ordonanța sa, soldatul Petru Negru, călăuza lui spre sufletul românesc, restituie întreaga căldură a prieteniei franco–române, pe care mi se pare acum că poveștile atât de evocatoare ale lui Cătălin Mihuleac reușesc să o scoată la lumină.

Printre «domnișoarele lui Fontaine» sunt câteva care mi-au fost colege la Liceul Francez din București, în ultimul său an de existență, 1947–’48, înainte ca regimul comunist să-l desființeze, și am fost foarte impresionată de curajul cu care au înfruntat toate pericolele atât de scump plătite.

O carte emoționantă, de citit și recitit cu plăcere.” — MARILY LE NIR

Cu Cătălin Mihuleac vă puteți întâlni și miercuri, 26 aprilie, de la ora 19.00, în Librăria Kyralina (str. Biserica Amzei, nr. 10), care va găzdui o discuție despre ediția franceză a romanului „America de peste pogrom” („Les Oxenberg & les Bernstein”), publicată în traducerea lui Marily Le Nir de Les Editions Noir sur Blanc și câștigătoare a premiul Meilleur roman européen 2020, acordat de revista literară Transfuge.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.