Ce filme vedem la a doua ediție Pelicula
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-filme-vedem-la-a-doua-editie-pelicula/

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou oraşul de culoare şi de filme pline de emoţie. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

Un articol de Liliana Matei|9 septembrie 2017

Festivalul se concentrează pe cultura latino-americană și combină armonios proiecțiile de filme cu demonstrațiile de dans, mâncarea și muzica, expozițiile de fotografie cu poveștile celor îndrăgostiți de această lume plină de pasiune și umanitate, pentru ca spectatorii să aibă parte de o experiență extraordinară.

Ediția din acest an a festivalului va avea ca personaj principal Mexicul, cu toată bogăția sa culturală, oferind publicului o varietate de filme și activități legate de această țară de care ne simțim atât de atrași. Printre evenimente care sărbătoresc Mexicul, amintim: premiera în România a filmului MAQUIANARIA PANAMERICANA, în prezența regizorului mexican Joaquin del Paso, proiecția a cinci scurtmetraje mexicane, sărbătorirea a 110 ani de la nașterea celebrei pictorițe Frida Kahlo prin proiecția filmului FRIDA NATURALEZA VIVA și a relansării CĂRȚII SECRETE A FRIDEI KAHLO, publicată de editura Nemira, o expoziție inedită a Clubului Ilustratorilor, o Fiesta Mexicană și multe alte evenimente conexe. Mexicul sărbătorește în perioada festivalului 207 ani de independență.

Și anul acesta PELÍCULA se bucură de sprijinul ambasadei Chile în România. În cea de-a doua zi a festivalului (14 septembrie 2017) spectatorii sunt așteptați începând cu ora 19.00 la Institutul Cervantes pentru o proiecție specială a filmului Neruda, un film regizat de Pablo Larraín și nominalizat la Globurile de Aur, care îl are în prim plan pe laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1971, Pablo Neruda. Proiecția este urmată de un vin de onoare. Tot din Chile vine unul dintre cele mai neconvenționale filme din festival, RARA (foto sus), film care deschide în 13 septembrie seria proiecților de la Cinema Muzeul Țăranului.

Ziua de vineri, 15 septembrie 2017, este dedicată experienței peruviene. Cele două filme din Peru, LOCOS DE AMOR și VIEJOS AMIGOS, proiectate la Cinema Elvira Popescu, vor fi urmate de un cocktail oferit de Ambasada Peru în România.

Probabil cel mai așteptat eveniment din această ediție îl reprezintă proiecția documentarului BUENA VISTA SOCIAL CLUB: ADIOS, despre celebra trupă din Cuba, eveniment realizat în colaborare cu DokStation, care are în deschidere demonstrații de muzică și dans cubaneze.

Duminică Ambadasa Argentinei ni se alătura pentru proiecția unui documentar superb, emoțional și puternic, UN TANGO MAS, urmat de un recital de bandoneon al apreciatului Omar Massa și o seară de Milonga în Atriumul Institutului Francez. Filmul de închidere al festivalului este EL CIUDADANO ILUSTRE, de asemenea din Argentina.

Din Venezueala vine LA FAMILIA, un film ai cărui actori ne vor ține cu sufletele la gură, Brazilia ne-o va aduce mai aproape pe Marina Abramovic (THE SPACE IN BETWEEN: MARINA ABRAMOVIC AND BRAZIL), din Uruguay avem povești de dragoste alb/negru sau color (LOS MODERNOS, AIRE LIBRE).

Pentru prima data aducem la PELÍCULA un film columbian, comedia BAD LUCKY GOAT, care va avea în deschidere demonstrații de bachata și salsa.

Vrem să implicăm publicul în povestea noastră, așa că împreună cu CINEMAX vă invităm la SE BUSCA JUDRADOS să urmăriți trailere și să votați ce filme ați vrea să vedeți la cea de-a treia ediție a festivalului. Dovada că ne ținem de cuvînt este filmul VIEJOS AMIGOS, care a avut cel mai votat trailer al anului trecut.

Pentru amatorii de fantasy/horror, am pregătit o secțiune specială, PELÍCULA ALTERNATIVA, 3 filme la limită, programate pe 14, 15 și 16 septembrie, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu. Vinovat de această secțiune nouă este Cătălin Mesaru, selecționerul festivalului Lună Plină, care, de altfel, ne va încânta pe parcursul festivalului cu muzici în calitate de DJ (de astă dată), cu FÁBRICA DE BAILE.

Showuri de Tango, demonstratii de Capoeira, degustări, momente de bandoneon, chitară, pian, demonstrații de Salsa, Bachata, Rueda de casino, Salsa Cubana, pregătiți-vă să începeți sau să încheiați multe dintre proiecțiile de filme cu o surpriză.

Discovery Talks, secțiunea noastră cu povești din America Latină, continuă și anul acesta cu noi povestitori pe care îi veți putea cunoaște la Lente Praporgescu: Dinu Drog, Martin Allonso Borrego-Llorente, Juan Pablo Artaza și Delia Marinescu. Ei vor vorbi sâmbătă, 16 septembrie și duminică, 17 septembrie, despre Chile, Mexic, Peru și Brazilia.

Cei care doresc să simtă gustul picant al Mexicului, pot alege brunchurile de la Acuarela (sîmbătă, 16 septembrie, 12:00 – 16:00) sau Taqueria El Torito (duminică, 17 septembrie, 12:00 – 16:00), sau dacă pur și simplu vreți să savurați câte un pic din diverse zone din America Latină, puteți face o vizită la Lente Arcului, tot în acel weekend.

Anul acesta vom avea două proiecții speciale la Grădina cu filme și, la cererea publicului, Anca Fronescu și Dennis Stillewagt se întorc la Journey Pub cu alte povestiri speciale sub denumirea PELÍCULA TRAVEL STORY: from Havana with love.

Pe toată perioada festivalului Duma’s Van (food truck cu specific mexican) și Moritz Eis (înghețata care a ajuns în Chile) vor fi alături de noi în curtea Institutului Francez.

Cea de-a 2-a ediție PELÍCULALatin American Film & Experience va avea loc la București, între 13-17 septembrie 2017. Principalele locuri în care se va desfășura această sărbătoare a culturii Americii Latine sunt: Cinema Elvira Popescu Institutul Francez, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Țăranului, Grădina cu Filme, Lente, Acuarela, Journey Pub, Taqueria El Torito, The Coffee Factory, Macaz.

Biletele pot fi achiziționate de aici.

Spotul festivalului este aici (by ENDORFILMS, Cu: Nicholas Cațianis, Maria Obretin, Ana Covalciuc).

Spotul de filme al festivalului este aici (by Letiția Ștefănescu).

Urmăriți Pelicula și pe Facebook.

 

21
/03
/22

Într-o ceremonie care a avut loc pe 19 martie la Palatul Național al Culturii din capitala Bulgariei și care a marcat cea de-a 26 ediție a Sofia International Film Festival, filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câștigat premiul FIPRESCI „pentru măiestria reflecției asupra existenței umane și pentru modul în care folosește limbajul cinematografic în a revela frumusețea naturii și a vieții de zi cu zi”.

18
/03
/22

Comedia romantică „Lebensdorf”, regizată de Vali Hotea, cu Mimi Brănescu, Ana Covalciuc și Ioana Flora în distribuție, va putea fi vizionată în cinematografele românești începând de vineri.

10
/03
/22

Astra Film Sibiu donează sumele încasate din proiecțiile filmelor „The Distant Barking of Dogs” (2017), „This Rain Will Never Stop” (2020) și „No Obvious Signs” (2018) către cauzele umanitare din Ucraina.

10
/03
/22

În semn de solidaritate cu criza umanitară a refugiaților de război din Ucraina, Happy Cinema împreună cu Digital Cube organizează trei proiecții speciale ale filmului Donbass în zilele de 14, 15 și 17 martie, de la ora 19.00. Filmul va putea fi vizionat în toate cele opt cinematografe Happy Cinema din România, din București, Alexandria, Buzău, Bacău, Bistrița, Focșani, Vaslui și Botoșani.

09
/03
/22

Warner TV dedică serile de duminică din luna aprilie unor povești de viață cutremurătoare și inspiraționale, unor personaje și acțiuni controversate, transpuse în filme apreciate de presa de specialitate și de public.

08
/03
/22

România participă la cea de-a XII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma cu proiecția peliculei Colectiv în regia lui Alexander Nanau. Festivalul a fost creat și este organizat de Institutul Francez Centre Saint Louis pentru a celebra Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie) și se bucură de participarea țărilor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Prezența românească este promovată de Ambasada României în Italia și de Accademia di Romania in Roma, cu susținerea Institutului Cultural Român.

07
/03
/22

Doi dintre cei mai cunoscuţi oameni de film din Rusia - criticul Anton Dolin şi regizorul Kantemir Balagov - au anunţat că îşi părăsesc ţara din cauza climatului de teroare, în care opoziţia faţă de războiul Ucraina este aspru pedepsită.

07
/03
/22

Jacques Audiard, cunoscutul cineast francez câștigător al unul Palme d’Or în 2015 pentru Deephan, revine pe marile ecrane cu un film despre relațiile și iubirile generației millenials în era digitală. Paris, Arondismentul 13, premiat la Cannes 2021 pentru cea mai bună coloană sonoră, ajunge în cinematografe din 11 martie, distribuit de Independența Film.

06
/03
/22

Un interviu sau o convorbire cu Toma Caragiu ar putea constitui o adevărată „probă de foc” pentru un tânăr aspirant la ziaristică. Dacă vreți să scăpați de cineva care solicită un post într-o redacție, cereți-i așadar, „un material cu Caragiu”…