Ce povesteste portul popular romanesc la Muzeul Satului
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-povesteste-portul-popular-romanesc-la-muzeul-satului/

O expoziţie cu tema „Ce povesteşte portul popular românesc”, semnată Adina Nanu, se va deschide, miercuri, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.Cea de-a 15-a expoziţie a Adinei Nanu, „Ce povesteşte portul popular românesc”, reuneşte costume şi piese din colecţia familiei, cât şi unele piese oferite de prieteni.  În această nouă viziune expoziţională sunt explicate […]

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2012

O expoziţie cu tema „Ce povesteşte portul popular românesc”, semnată Adina Nanu, se va deschide, miercuri, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.Cea de-a 15-a expoziţie a Adinei Nanu, „Ce povesteşte portul popular românesc”, reuneşte costume şi piese din colecţia familiei, cât şi unele piese oferite de prieteni. 

În această nouă viziune expoziţională sunt explicate aspectele infinit variate ale portului românesc, înscrise într-un tipar unitar, specific ţării noastre, fiind urmărit drumul veşmintelor de la sat, confecţionate din pânză şi lână, la cele purtate la curtea regală, din mătase cu fir de aur şi înapoi la hainele de sărbătoare din satele româneşti.

Sunt prezentate şi câteva studii de caz şi ipoteze de lucru, de pildă asimilarea în costumul pădurencelor a vestimentaţiei de epocă a doamnelor nobile de la Castelul Huniazilor, secolul al XV-lea sau influenţa vestimentaţiei central- europene şi scoţiene în croiul gacilor din Oaş (pantaloni-fustă) cu trimiteri spre croiul kilt-ului scoţian din secolul al XVII-lea (influenţe transmise prin Olanda, Franţa sau Austria).

La organizarea expoziţiei au participat membrii familiei doamnei Adina Nanu: fiica acesteia, Unda Pop – prof. univ. dr. Universitatea Naţională de Arte (UNA), Ana Stanciu – dr. asistent universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) şi Iosif Oprescu – lector univ. dr. la UNA.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada decembrie 2012 – februarie 2013.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, unul dintre importanţii specialişti români în costum, prof. univ. dr. Adina Nanu este autoarea singurei istorii a costumului publicată în România.

De peste 50 de ani, Adina Nanu predă cursuri de Istoria Artelor, Istoria Stilurilor şi a Costumului la Universitatea Naţională de Arte şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

 

 

 

Sursa: Agerpres

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.