„Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, din 19 mai în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-fericita-zi-din-viata-lui-olli-maki-din-19-mai-in-cinematografe/

Propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin 2017, filmul „Cea mai fericită zi din viaţa lui Olli Mäki” („Hymyilevä mies”) în regia lui Juho Kuosmanen, va putea fi vizionat în cinematografe în Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj, Piteşti şi Suceava, începând cu 19 mai.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2017

Lungmetrajul a primit marele premiu al secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes din 2016, distincție acordată de-a lungul timpului unor regizori precum Cristi Puiu („Moartea domnului Lăzărescu”, 2005), Cristian Nemescu („California Dreamin’”, 2008), Yorgos Lanthimos („Dogtooth”, 2009), Hong Sang-soo („Hahaha”, 2010) sau Kornél Mundruczó („White God”, 2014).

De la „Rocky” (1976), la „Raging Bull” (1980) sau „Million Dollar Baby” (2004), ringul de box a fost întotdeauna un subiect fascinant pentru cinematografia internațională. Inspirat din povestea reală a boxerului finlandez Olli Mäki (n. 1936) filmul regizat de Juho Kuosmanen a fost apreciat de The Independent drept „unul dintre cele mai romantice filme despre box făcute vreodată”. Acțiunea se petrece la începutul carierei pugilistului, când acesta a avut ocazia să lupte la Helsinki, în 1962, cu americanul Davey Moore, campionul mondial la categoria pană. Pentru revista Variety, lungmetrajul filmat în alb-negru este „un debut cu totul remarcabil” iar The Hollywood Reporter îl consideră „o mică bijuterie realizată impecabil”.

Juho Kuosmanen (1979) a absolvit studiile de film la Aalto University din Helsinki, în 2014. Înainte de debutul în lungmetraj, a câștigat numeroase premii cu filmele sale de scurt și mediu metraj. „The Painting Sellers” a fost recompensat cu premiul principal al secțiunii Cinéfondation la Cannes, în 2010, și a obținut cinci trofee la Finnish Film Academy Awards iar „Citizens” (2008) a luat, printre altele, premiul al doilea în competiția Leopardi di Domani la Festivalul de la Locarno. Premiul Secțiunii Un Certain Regard, obținut anul trecut la Festivalul de la Cannes pentru „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, i-a adus recunoaștere internațională tânărului regizor nordic.

Începând cu 19 mai, „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Maki” va putea fi văzut în București (Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More Băneasa, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Happy Cinema București – Liberty Center), Brașov (Cinema One), Constanța (Cityplex), Cluj (Cinema Victoria), Pitești (Cinema Trivale) și Suceava (Cinema Modern). De asemenea, filmul va avea o serie de proiecții în cadrul ediției XXI a Festivalului Filmului European, astfel: Iași – Casa de Cultură Mihai Ursachi (14 mai, 20.45), Gura Humorului – Casa de cultură (21 mai, 20.00), Tîrgu Mureş – Cinematograful ARTA (21 mai, 20.30).

Programul actualizat al proiecțiilor pentru acest film poate fi consultat pe: www.voodoofilms.ro

Sinopsis: În vara lui 1962, Olli Mäki concurează pentru titlul de campion mondial la box, categoria pană. Totul, din Finlanda rurală până la luminile Helsinki-ului, îi prevede un viitor luminos. Pentru asta, nu-i mai rămâne decât să piardă câteva kilograme și să se concentreze. Există însă o problemă: Olli s-a îndrăgostit de Raija.

Filmul „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Maki” este distribuit de Voodoo Films.

 

16
/11
/20

Turismul montan din România pe cât este de frumos și apreciat, pe atât este de periculos pentru cei care se încumetă să-l cunoască din inconștiență sau pentru a-și testa limitele. Dragostea de munte face din ei victime inclusiv astăzi când salvamontiști extrem de bine pregățiți și echipați își pun în pericol propria viața pentru a o salva pe a lor.

13
/11
/20

Abordări artistice neconvenționale, care deschid noi și surprinzătoare perspective asupra condiţiei umane, scurtmetrajele incluse anul acesta în Competiția Internațională a BIEFF propun noi maniere de raportare asupra feminității și a corporalității, invitând totodată spectatorii să privească dincolo de aparențe, la limita dintre real și ireal.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

12
/11
/20

Programele Documentary Mondays și Fiction Tuesdays de la Centrul Ceh continuă săptămâna următoare în format online, pe platforma DAFilms.com.

05
/11
/20

Cea de-a 7-a ediție a festivalului online de film documentar luna.doc se prelungește până pe 15 noiembrie pentru a da cât mai multor liceeni și profesori interesați șansa de a participa la proiecții de film și discuții pe marginea fenomenului știrilor false.

04
/11
/20

UrbanEye Film Festival 2020 începe astăzi și propune cinci zile de filme documentare, discuții și dezbateri despre orașe, comunități și locuitorii acestora.

04
/11
/20

Avea aproape 5 ani, iar Aurel Vlaicu a luat-o să o „daine” cu planorul construit în şura casei părinteşti. În cea de-a opta ediţie a emisiunii „Adevăruri despre trecut”, difuzată de TVR 1 miercuri, 4 noiembrie, ora 22.00, are în centrul său Aviaţia Militară Română.

02
/11
/20

Cea de-a 11-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest s-a încheiat aseară. Timp de 10 zile spectatorii s-au putut bucura de proiecțiile outdoor și drive-in dar și de programul online din Orange TV Go unde, pe lângă selecția ‘Best-of’ de filme premiate în anii trecuți la Cannes, spectatorii au avut ocazia să vizioneze filmele românești din Avanpremierele Toamnei.