Cea mai mare colecţie de obiecte personale aparţinând pictorului Renoir va fi scoasă la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-mare-colectie-de-obiecte-personale-apartinand-pictorului-renoir-va-fi-scoasa-la-licitatie/

O colecţie de obiecte personale – scrisori, fotografii şi suveniruri – ale pictorului francez Pierre-Auguste Renoir, evaluate la 3 milioane de dolari, va fi scoasă la licitaţie pe 19 septembrie la New York.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

O colecţie de obiecte personale – scrisori, fotografii şi suveniruri – ale pictorului francez Pierre-Auguste Renoir, evaluate la 3 milioane de dolari, va fi scoasă la licitaţie pe 19 septembrie la New York.

Acest lot, care conţine 143 de obiecte, prezentat de casa Heritage Auctions ca fiind „cea mai importantă colecţie personală” a lui Renoir, a fost cumpărat în 2005 de la un nepot al celebrului pictor impresionist francez.

O eşarfă din mătase, certificatul de căsătorie, medalia Legiunea de Onoare, scrisori de la pictorii Claude Monet, Edouard Manet şi de la sculptorul Auguste Rodin fac parte din această colecţie impresionantă, care mai include schiţe şi machete realizate de Renoir la Cagnes, cu sculptorul Richard Guino, cu câţiva ani înainte să moară, în 1919.

Suferind de reumatism articular, Renoir a realizat câteva sculpturi, printre care „La Grande Vénus Victrix”, înaltă de aproape doi metri, prezentă la acea licitaţie printre alte 19 sculpturi.

Pierre-Auguste Renoir a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator – împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne – al curentului impresionist.

Dragostea lui pentru desen, artă figurativă şi portrete l-a îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influenţa lui Jean Auguste Dominique Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic a devenit mai blând şi a pictat mai ales trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept „pictorul bucuriilor vieţii”, Renoir a pictat cu pasiune până în ultima clipă a existenţei sale, notează Mediafax.

Pierre-Auguste a fost tatăl actorului Pierre Renoir (1885 – 1952), al cineastului Jean Renoir (1894-1979) şi al artistului ceramist Claude Renoir (1901-1969). A fost bunicul cineastului Claude Renoir (1913-1993), fiul lui Pierre.

Foto credit: Auguste Renoir

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.