”Ceau, Cinema!”, la Timişoara şi în comuna Gottlob, între 22 şi 26 iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ceau-cinema-la-timisoara-si-in-comuna-gottlob-intre-22-si-26-iulie/

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film european ”Ceau, Cinema!” se va desfăşura, în perioada 22-26 iulie, în municipiul Timişoara şi în comuna Gottlob, din judeţul Timiş, care, potrivit organizatorilor, este prima localitate din mediul rural care are un cinematograf renovat şi digitalizat.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2015

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de organizatori, cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film european ”Ceau, Cinema!” va avea loc în perioada 22 – 26 iulie la Timişoara şi în comuna Gottlob – prima localitate din mediul rural cu un cinematograf renovat şi digitalizat.

În cadrul festivalului se va desfăşura şi o secţiune competiţională.

Primele trei zile se vor desfăşura la Timişoara, cu proiecţii de film în aer liber, la Grădina de Vară Capitol, la Casa Artelor, la localul Ambasada, precum şi în alte spaţii alternative din oraş.

Ca şi la prima ediţie, vor fi prezentate filme europene noi, cu succes la public, dar şi filme de autor, documentare şi animaţii. Se vor organiza ateliere educative dedicate artei cinematografice şi întâlniri cu cineaşti.

Două dintre zilele de festival se vor desfăşura în comuna Gottlob, unde vor avea loc proiecţii în cinematograful recent renovat, dar şi în aer liber.

O altă noutate a ediţiei din acest an este organizarea unei secţiuni competiţionale dedicată filmelor de lungmetraj europene. Competiţia «Ceau, Cinema!» oferă un cadru de exprimare cinematografică pentru cineaştii din ţările care au avut minorităţi în regiunea Banatului, de-a lungul istoriei, până azi.

Sunt acceptate în competiţie producţii sau coproducţii ale unor ţări precum: România, Germania, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria, Ucraina, Italia,

Ionuţ Mareş, selecţionerul Festivalului de Film european ”Ceau, Cinema!”

Ionuţ Mareş, selecţionerul Festivalului de Film european ”Ceau, Cinema!”

Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Turcia, Rusia, Armenia, dar şi producţii care aduc în prim-plan etniile: romi, tătari aromâni.

Selecţionerul competiţiei este jurnalistul şi criticul de film Ionuţ Mareş, un vechi colaborator al Ziarului Metropolis.

Înscrierile se fac până în 15 mai 2015.

Marele premiu al competiţiei ”Ceau, Cinema!” este de 1.000 de euro, iar premiul publicului este de 500 de euro.

”Ceau, Cinema!” este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii şi instituţii locale.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.