Ceau, Cinema! omagiază cinematografia poloneză
https://www.ziarulmetropolis.ro/ceau-cinema-omagiaza-cinematografia-poloneza/

A treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! omagiază cinematografia poloneză, prin prezentarea a câte trei filme ale regizorilor Krzysztof Kieslowski şi Wojciech Smarzowski. În 2016 se împlinesc 75 de ani de la naşterea şi 20 de ani de la moartea lui Krzysztof Kieslowski (1941-1996), unul dintre cei mai influenţi regizori polonezi.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2016

Pentru a marca acest moment special, Ceau, Cinema! a programat celebra sa trilogie din anii ’90: „Trei culori: Albastru”, „Trei culori: Alb” şi „Trei culori: Roşu”.

Trei proiecţii-eveniment ale unor filme-cult de neratat, însoțite de o amplă expoziție de fotografii despre viața și creația marelui cineast. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

În „Trei culori: Albastru”, Juliette Binoche interpretează o femeie care încearcă să mai găsească un sens vieţii după moartea soţului şi a fetiței lor. Filmul a fost premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia în 1993.

Krzysztof Kieslowski

Krzysztof Kieslowski

În „Trei culori: Alb”, un imigrant polonez (Zbigniew Zamachowski) din Franţa încearcă să îşi regleze socotelile cu fosta soţie franceză (Julie Delpy). Krzysztof Kieslowski  a fost recompensat pentru acest film cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin în 1994.

În „Trei culori: Roşu”, un fotomodel (Irène Jacob) descoperă că vecinul său, un judecător pensionat (Jean-Louis Trintignant), are o înclinaţie spre a invada intimitatea oamenilor. Filmul a avut o nominalizare la Palme d`Or la Festivalul de la Cannes în 1994 şi trei nominalizări la Premiile Oscar în anul următor.

Expoziția de fotografie „Krzysztof Kieślowski” este pregătită de fundația poloneză In Situ, care, în localitatea Sokołowsko din Silezia Inferioară, creează Arhivele operelor lui Krzysztof Kieślowski și organizează, de aproape 6 ani, festivalul „Hommage à Kieślowski”.

Expoziția ne apropie personalitatea marelui regizor, concepțiile sale despre cinematografie, precum și valorile după care s-a călăuzit în activitate.

Versiunea românească a expoziției a fost pregătită de Institutul Polonez din București, iar la Timișoara aceasta va fi prezentată în clubul Ambasada.

Wojciech Smarzowski

Wojciech Smarzowski este unul dintre cei mai importanţi şi iconoclaşti cineaşti polonezi ai momentului. În 2014, la prima ediţie, Ceau, Cinema! a proiectat, cu succes la public, unul dintre filmele sale, „Poliția Rutieră” („Drogówka”). În 2015, un alt film al regizorului, „Îngerul Atotputernic” („Pod mocnym aniolem”), a câştigat trofeul Competiţiei Ceau, Cinema!

La această a treia ediţie a festivalului, publicul va avea şansa să (re)descopere, de asemenea cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, primele trei Ceau Cinemafilme ale lui Wojciech Smarzowski, cele care l-au consacrat.

„Nunta” („Wesele”) este debutul său, cu care a concurat în 2004 pentru Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno.

Într-un orășel din Polonia, un bărbat înstărit și influent organizează nunta fiicei sale. După ce se dă startul petrecerii, tot mai multe evenimente neașteptate încep să apară și să perturbe sărbătoarea. Un portret necruțător al spiritului polonez și al naturii umane.

Multipremiat în Polonia, „Casa întunecată” („Dom zly”, 2009) este o farsă în care sunt amestecate elemente de film-anchetă, thriller sângeros, reconstituire istorică şi satiră politică. La începutul anilor ’80, când represiunea comunistă se intensifica, o echipă de poliţişti şi procurori investighează o posibilă crimă multiplă, însă totul degenerează într-un delir.

Cu „Roza”, Wojciech Smarzowski a câştigat majoritatea trofeele importante pentru anul 2011 la Gala Premiilor Filmului Polonez. O aparent clasică poveste de dragoste, pe un fundal istoric încărcat de dramatism.

Ceau, Cinema! III

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat). Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Foto: Ceau Cinema – ceaucinema.ro

08
/12
/15

Actorii Luminiţa Gheorghiu şi Victor Rebengiuc, regizorul Stere Gulea şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile au vorbit luni seară, la Teatrul Act, despre „Moromeţii”, celebrul film ai cărui autori principali au fost, despre o posibilă continuare şi despre starea actuală a cinematografiei române.

07
/12
/15

Lungmetrajul "Brâncuşi din eternitate", de Adrian Popovici, cu Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Potocean, Iulia Verdeş, Andra Negulescu şi Ioan Andrei Ionescu, va fi prezentat criticilor de film şi membrilor British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), la New York şi la Londra.

06
/12
/15

Regizorul Ron Howard („O minte sclipitoare”) aduce, din 4 decembrie, pe marile ecrane aventura „În inima mării”, o ecranizare a best-sellerului omonim semnat de Nathaniel Philbrick despre expediţia vaporului Essex. Dezastrul maritim real l-a inspirat pe Herman Melville să scrie „Moby-Dick”. Însă cartea nu relatează decât jumătate din poveste.

05
/12
/15

Deşi, cu acest ultim film al francizei (“Jocurile Foamei: Revolta – partea 2”) se închide cercul celor trei ani în care Jennifer Lawrence a intrat în pielea lui Katniss Everdeen, gaiţa zeflemitoare rămâne un model de stil şi look pe care nu îl vom uita prea curând.

03
/12
/15

„Moromeţii” poate fi privit ca o apariţie de necrezut: este un film lansat spre sfârşitul perioadei comuniste, când, la fel ca întreaga atmosferă din ţară, peisajul cinematografic devenea tot mai puţin respirabil din cauza cenzurii şi a ideologiei partidului unic.

03
/12
/15

Festivalul anual "Making Waves: New Romanian Cinema" de la New York, ajuns la cea de-a zecea ediție, este considerat de New York Times drept una dintre "comorile anuale" ale circuitului cinematografic newyorkez și se desfășoară pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) și respectiv Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie).

29
/11
/15

„Alături de filme de festival, MUBI înseamnă și filme cult și clasice, așa că o bună parte din catalog conține nume sonore din istoria cinematografiei”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ioana Diaconu, reprezentanta pentru România a MUBI, platformă internaţională de filme.

27
/11
/15

Chiamatemi Francesco (Spuneți-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranți italieni din Argentina pentru a deveni șeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.