„Cel mai bun copil din lume” vă așteaptă la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-bun-copil-din-lume-va-asteapta-la-bucuresti/

Asociaţia Untold Stories şi ARCUB prezintă spectacolul de teatru „Cel mai bun copil din lume”, bazat pe povestea autobiografică a artistei de etnie romă Alina Șerban, scris, regizat şi interpretat de aceasta.

Un articol de Liliana Matei|13 septembrie 2021

Spectacolul spune povestea maturizării unui copil vulnerabil și prezintă puterea de a depăși imposibilul şi eforturile de a face pace cu trecutul şi propria identitate. Spectacolul va purta publicul prin periplul sinuos şi imprevizibil al unei tinere rome care, după o copilărie şi adolescenţă petrecute într-o comunitate săracă de romi, rămâne fără părinţi şi ajunge să se salveze prin propriile forţe, anunță organizatorii.

„Cel mai bun copil din lume” este un spectacol de teatru pe alocuri comic, pe alocuri dureros, care expune o poveste de viață din perspectiva unei tinere rome dublu discriminate social şi rasial, oferind o experiență imediată a condiţiei minoritarului asimilat şi a felului în care acesta se integrează sau nu în majoritate. Spectacolul este un produs cultural de autoreprezentare valoros pentru comunitatea romă, care promovează identitatea romă contemporană, deconstruind prin umanitate și empatie stereotipurile asociate romilor.

Asociația Untold Stories și-a propus prezentarea spectacolului la Teatrul Național București (3 reprezentații) și în cartierele/comunitățile defavorizate, cu un procent mare de persoane de etnie romă (5 reprezentații).

Acestea vor contribui la atingerea scopului proiectului, care este participarea activă și directă a publicului bucureștean, inclusiv din comunități/cartiere defavorizate, la o experiență culturală care să stimuleze creşterea stimei de sine în rândul romilor/tinerilor vulnerabili şi interesul pentru dialog intercultural pentru populaţia majoritară.

Unicitatea proiectului vine din faptul că, pentru prima dată o poveste romă, a maturizării unui copil vulnerabil, va fi integrată în oferta unui teatru național, în circuitul cultural oficial. Spectacolul va contribui la atingerea obiectivului de a crește oferta produselor culturale cu/despre romi. Proiectul propune o abordare intersecțională, se adresează comunității rome, ca produs puternic de autoreprezentare. Este și un produs cultural care se adresează populației majoritare, deconstruind stereotipurile asociate romilor şi prezentând o poveste spusă din perspectiva unui copil. O poveste despre o dublă discriminare – socială şi rasială – şi despre condiţia minoritarului asimilat şi a felului în care acesta se integrează sau nu în majoritate.

Cu ajutorul colaboratorilor (Roma Education Fund, Fundația Parada, Asociația Ajungem Mari etc.), organizatorul urmărește ca jumătate din publicul de la TNB să fie format din persoane de etnie romă/vulnerabile, tineri între 10-18 ani, să ducă teatrul și în comunități vulnerabile cu ofertă și consum cultural redus, contribuind la creșterea accesului la cultură a unui segment de public care nu participă de obicei la evenimente culturale (5 reprezentații în Ferentari, Rahova și alte zone/comunități defavorizate).

Spectacolul spune o poveste romă ce abordează tema identității rome actuale și reprezintă un produs cultural unic, fiind primul spectacol cu un asemenea subiect de autoreprezentare romă în oferta culturală a unui teatru naţional. „Cel mai bun copil din lume” a fost selectat în cadrul programului „9G la TNB 2021”, dedicat tinerilor creatori de teatru.

Primele 5 reprezentații ale spectacolului se vor desfășura după următorul program:

– 13.09. – ora 16:00  – la PlayHood – Prelungirea Ferentari, nr. 52-60;

– 14.09. – ora 15:00 – la Fundația Parada – Str. Bucur, nr. 23;

– 16.09. – ora 19:00 – la The Social Incubator – Str. Suvenir, nr.9;

– 22.09. – ora 12:30 – la Școala Gimnazială nr. 55 – Șoseaua Industriilor nr. 46;

– 23.09. – ora 15:00 – la Campus Concordia – Șos. Centura de Vest, nr. 1 A.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.