Celebrul MoMA din New York protestează față de decretul antiimigrație al lui Donald Trump
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebrul-moma-din-new-york-protesteaza-fata-de-decretul-antiimigratie-al-lui-donald-trump/

Muzeul de Artă Modernă din New York, celebrul MoMA, protestează faţă de decretul antiimigraţie semnat de preşedintele american Donald Trump şi va expune opere create de artişti care din ţări ai căror cetăţeni nu mai beneficiază de viză de intrare în SUA.

Un articol de Liliana Matei|5 februarie 2017

Şapte lucrări ale unor artişti de origine sudaneză, irakiană şi iraniană au fost instalate începând de joi seară, 2 februarie, la cel de-al cincilea etaj al MoMA, în locul unor opere semnate de Picasso, Matisse şi Picabia, relatează The New York Times într-un articol, citat de News.ro. Este vorba de opere de artă realizate de pictorul Ibrahim el-Salahi, de origine sudaneză, şi de arhitecta de origine irakiană Zaha Hadid. Celelalte opere sunt semnate de artişti de origine iraniană – artistul video Tala Madani, sculptorul Parviz Tanavoli, desenatorul Charles Hossein Zenderoudi, fotografa Shirana Shahbazi şi pictorul Marcos Grigorian.

Lângă fiecare dintre aceste opere de artă, managerii de la MoMA au plasat o plăcuţă pe care poate fi citit următorul mesaj: „Această operă aparţine unui artist originar dintr-o ţară ai cărei cetăţeni au primit interdicţia de a intra în Statele Unite, în urma decretului prezidenţial din 27 ianuarie 2017”. De asemenea, celebrul muzeu newyorkez va organiza în această lună proiecţii ale unor filme regizate de cineaşti care provin din cele şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană vizate de noul decret antiimigraţie (Yemen, Sudan, Somalia, Libia, Irak, Iran şi Siria), care va fi valabil timp de 90 de zile şi se aplică inclusiv tuturor refugiaţilor. Decretul antiimigaţie, promulgat vinerea trecută pentru a permite noii administraţii de la Casa Albă să îşi revizuiască dispozitivul antiterorist de la frontiere, a declanşat un val de manifestaţii în Statele Unite şi numeroase recursuri în justiţie. Noua lege a determinat, weekendul trecut, reţinerea pe aeroporturile americane a unui număr de 109 persoane care locuiesc legal în Statele Unite, potrivit Casei Albe, în timp ce alte câteva sute de persoane au fost împiedicate să se îmbarce la bordul avioanelor care operează curse spre Statele Unite. Alte 60.000 de vize de intrare pe teritoriul american au fost revocate, a precizat, vineri, Departamentul de Stat.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.

27
/09
/21

Pavilionul de Artă București Art Safari își prelungește programul cu o săptămână, de marți 28 septembrie până duminică 3 octombrie, pentru a permite miilor de iubitori de artă, care și-au achiziționat săptămânile trecute bilete online, să reușească să viziteze Pavilionul Art Safari (în care accesul, în condițiile măsurilor de prevenție sanitară, a fost încetinit de măsurile de control al fluxului).