Cinema pentru liceeni – Cinema-Edu, ediţia a IV-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-pentru-liceeni-cinema-edu-editia-a-iv-a/

Filmele europene şi independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediţiei a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din Bucureşti şi din alte 10 localităţi din România.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2014

Asociația Culturală Macondo, organizatoarea proiectului publică programul proiecțiilor de film din luna mai, la care liceenii din București au acces liber pe baza carnetului de elev. Vizionările au loc în centrele culturale de renume din capitală: Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, Instituto Cervantes Bucarest, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Cinema Elvira Popescu – și sunt urmate de dezbateri cu specialiști din lumea filmului.

Criticii de film Florin Barbu, Ileana Bârsan, actrița Carmen Lopăzan, dar și invitați speciali precum Anca Ghinea, Creative Manager Intuitext sau Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro, îi așteaptă pe liceeni pentru a viziona filme care îi provoacă să vadă cinematografia în altă lumină.

“Io e te“, ultimul film în regia lui Bernardo Bertoluci, s-a bucurat de aprecierile elevilor alături de comedia canadiană Starbuck, care i-a făcut să aplaude la finalul evenimentelor.

Liceenii cinefili vor viziona în această lună și filme de debut precum “Fata pe care am cunoscut-o pe 14 iulie” și filme cu tematici sociale complexe precum “Incendii” și “El Bola”. Programul pregătit include și animații precum “Arrugas” și “Ziua ciorilor” pentru a oferi o paletă diversificată de genuri cinematografice de artă.

Puteți vedea mai multe dintre reacțiile acestora pe pagina de facebook pe care Cinema-Edu desfășoară concursul „Do you speak Cinema?”, unde fotografiile și textele elevilor oferă re-interpretări ale peliculelor vizionate în limbajul comun oferit de filmele inedite.

Concursul promite premii oferite de ECDL, Avon sau English Examining Centre, dar și bilete gratuite pe film. Mai multe despre concurs și regulament, aici, pe site-ul proiectului și aici, pe pagina de Facebook dedicată concursului.

Cinema – Edu / Program de proiecţii la Institutul Italian de Cultură Vito Grasso

5 mai- ora 10:00,filmul „Incendii”- Florin Barbu

12 mai – ora 14:00, filmul „Starbuck”

19 mai ora 10:00, filmul „Starbuck”

26 mai – ora 14:00, filmul „Io e te”

Program de proiecţii la Institutul Cervantes

Cinema6 mai – ora 10:00, filmul de animaţie „Arrugas”

13 mai – ora 14:00, filmul „Arrugas”

20 mai – ora 10:00, filmul „El Bola”

Noul Cinematograf al Regizorului Român

8 mai – ora 10:00, „Starbuck”

15 mai – ora 13:00, „Incendii”

22 mai – ora 10:00, „Les 400 Coups”

29 mai ora 14:00, „Les parapluies de Cherbourg”

Program de proiecţii la Biblioteca Națională

7 mai – ora 10:00, „Incendii”- Ileana Bîrsan

14 mai – ora 10:00, „El Bola” – Anca Ghinea Creative Manager Intuitext

21 mai – ora 10:00, „El Bola” – Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro

Program de proiecţii la Cinema Elvira Popescu

6 mai – de la ora 10:00 – „La Fille du 14 juillet” cu criticul de film Ileana Bîrsan

13 mai – de la ora 10 :00 – „Le jour des corneilles” cu criticul de film Florin Barbu

20 mai – de la ora 10 :00 – „Le jour des corneilles” cu Florin Barbu

Accesul la proiecțiile de film este gratuit în baza carnetului de elev!

Alte localităţi participante în proiect, pentru perioada februarie – iunie 2014: Topliţa, Corabia, Caracal, Moineşti, Moreni, Târgovişte, Slobozia, Giurgiu, Ardud, Slatina.

Foto cu Cinema pentru liceeni – Cinema – Edu

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.