CineMAiubit 2017 și-a desemnat câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemaiubit-2017-si-a-desemnat-castigatorii/

Festivalul este organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L.Caragiale’ Bucureşti (UNATC), Teatrul Metropolis şi Fundaţia Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi DACIN SARA. Fiind cel mai important festival internaţional de film studenţesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, şi-au făcut […]

Un articol de Petre Ivan|12 decembrie 2017

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘I.L.Caragiale’ București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA.

Fiind cel mai important festival internațional de film studențesc din România, CineMAiubit este locul unde, de-a lungul timpului, și-au făcut lansarea la public majoritatea cineaștilor români, azi unanim recunoscuți.

Juriul internațional al festivalului a reunit personalități din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate.

Componența Juriului secțiunii FICȚIUNE a fost:

Anca PUIU — președintele juriului, producător de film;

Diana CAVALLIOTI — actriță, binecunoscută publicului românesc pentru rolul din ‘Ana, mon amour’;

Boris KARADZHEV — regizor și profesor la VGIK (Rusia);

Ellis FREEMAN — producător, scenarist și profesor la DFFB (Germania)

Bulent KUCUKERDOGAN — profesor (Turcia)

Ioakim MYLONAS — director artistic al ISFFC (Cipru);

Vivi DRĂGAN VASILE — director de fotografie, producător;

Vali HOTEA — regizor;

Eugen KELEMEN — monteur de film.

Juriul secțiunii DOCUEMNTAR i-a reunit pe: Rebekah JORGENSEN — regizor și profesor din SUA, Isabela ȚENȚ — dublă laureată a competiției de documentar a festivalului nostru și câștigătoare a Premiului Gopo și pe Ioana GRIGORE — regizor de film documentar și masterand UNATC la proaspătul înființat program de studii de film documentar.

Juriul secțiunii animație-experimental a fost compus din regizorii de animație Constantina MIHĂILĂ și Octavian FRECEA și criticul de cinema Laurențiu BRĂTAN.

În plus, sub umbrela festivalului a avut loc a șasea ediție a workshopului de scenaristică de scurtmetraj MIDPOINT INTENSIVE, unde echipe de studenți cineaști au lucrat sub îndrumarea regizorului și profesorului maghiar Csaba Bollok.

Pe 7 și pe 8 decembrie, la UNATC — Sala Berlogea, a avut loc un workshop de actorie de film susținut de profesorul Dragan MILINKOVIC, din Serbia.

De asemenea, în cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) s-a desfășurat un workshop dedicat filmului de animație, susținut de profesorii Valeriu Căliman și Cristian Radu.

Pe lângă secțiunile competitive, Festivalul CineMAiubit prezentat două programe speciale, sâmbătă 9 decembrie la Sala Atelier a UNATC. La ora 13:00 au fost proiectate filme realizate de către adolescenți, câștigătoare ale Festivalului SUPER, iar de la ora 15:00 a fost proiectată o retrospectivă de filme realizate în ultimii 10 ani de studenții de la VGIK, Moscova.

În cadrul festivalului CineMAiubit au avut loc trei lansări de carte, toate la Sala Berlogea din UNATC: miercuri, 6 — decembrie ora 19:00: ‘Călătorie într-o lume uitată’ și ‘3 păzește’ de Ovidiu Georgescu, joi — 7 decembrie ora 19:00: ‘Florin Mihăilescu imaginea imaginii de film’ de Titus Vîjeu și vineri — 8 decembrie ora 19:00: ‘MasterPlot 2017’, volum de scenarii scrise de studenții UNATC.

Palmaresul ediției 21 a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit

MARELE PREMIU

‘Dreaming of Warsaw’ (PWSFTviT, Polonia), regia: Mateusz Czuchnowski

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI

‘Little Manifesto Against Solemn Cinema’ (UCINE, Argentina), regia: Roberto Porta

PREMIUL DE REGIE ‘CRISTIAN NEMESCU’

‘Broken’ (UNATC, România), regia: Alexandru Mironescu

PREMIUL DE SCENARIU ‘CĂTĂLIN COCRIȘ’

ex-aequo:

‘Aterizare de urgență’ (UNATC, România), scenariu: Lorand Gabor

‘Three Men’ (IFS, Islanda), scenariu: Emil Alfred Emilsson

PREMIUL RECTORULUI UNATC

‘Babuka in the Grass’ (Sapientia, România), regia: Buzasi Gyopar Orsolya

PREMIUL PREȘEDINTELUI UCIN — UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Theodor Șoptelea pentru rolul din filmul ’16 Lovituri’ (UNATC, România)

Eugen Dediu pentru filmul ‘A Short Film About Voyeurism’ (UNATC, România)

PREMIUL SEECS (SOUTH-EASTERN EUROPEAN CINEMA SCHOOLS)

NATFA — National Academy of Theatre and Film Arts (Bulgaria), pentru selecția de filme de animație

PREMIUL CRITICII

Lorand Gabor, pentru filmul ‘Aterizare de urgență’ (UNATC, România)

PREMIUL DE IMAGINE ‘CINELAB ROMANIA’ PENTRU FILM ROMÂNESC

‘Aterizare de urgență’ (UNATC, România), imagine: Lorand Lorincz

PREMIUL ‘ROMANIAN SOCIETY OF CINEMATOGRAPHERS’ (RSC)

‘Lilith’ (LFS — UNATC, Anglia-România), imagine: Matei Șopterean

PREMIUL DE INTERPRETARE FEMININĂ

Marta Kosinska & Hanna Kowalkowska pentru rolurile din filmul ‘Pola’ (GFS, Polonia)

PREMIUL DE INTERPRETARE MASCULINĂ

Vladislav Zaicev pentru rolul din filmul ‘Dumb’ (VGIK, Rusia)

PREMIUL DE MONTAJ PENTRU FILM ROMÂNESC

‘Narcis și Fifi’ (UNATC, România), montaj: Cosmin Stângă

PREMIUL DE SUNET ‘ANDREI (OTTO) TONCU’ PENTRU FILM ROMÂNESC

‘Aprilie, vis’ (UNATC, România), sunet: Ciprian Vișan

PREMIUL PENTRU PRODUCȚIE DE FILM ROMÂNESC

Alexandru Badea, Ana Voicu, Theodora Petrescu, pentru filmul ’16 lovituri’ (UNATC, România)

MENȚIUNE PENTRU FILM DE FICȚIUNE

‘Paparuda’ (AMTAP, Rep. Moldova), regie: Lucia Lupu

PREMIUL PENTRU FILM DOCUMENTAR ‘PAUL CĂLINESCU’

‘Parched’ (Dodge College, SUA), regie: Christy Westad

PREMIUL PENTRU REGIE DE FILM DOCUMENTAR ‘ION BOSTAN’

‘Esmeralda’ (UNATC, România), regie: Andrei Tache Codreanu

MENȚIUNI PENTRU FILM DOCUMENTAR

‘Obie’ (UNATC, România), regie: Reka Barabas

‘La saison du silence’ (IAD, Belgia), regie: Tizian Buchi

PREMIUL ‘VICTOR ILIU’ PENTRU FILM DOCUMENTAR

‘School 202’ (TFGSU, Georgia), regie: Irakli Beria

PREMIUL PENTRU FILM DE ANIMAȚIE

‘Overrun’ (Franța), regie: Pierre Ropars, Antonin Derory, Diane Thirault, Jeremie Cottard, Matthieu Druaud, Adrien Zumbihl

PREMIUL ‘ION TRUICĂ’ PENTRU FILM ROMÂNESC DE ANIMAȚIE

‘Nu mor caii când vor câinii’ (UNATC, România), regie: Cristian Radu

PREMIUL PENTRU FILM EXPERIMENTAL

‘Apokalypsa’ (PWSFTviT, Polonia), regie: Justyna Mytnik

PREMIUL ‘NINA BEHAR’

‘Studio 02’ (UNATC, România), regie: Mihai Pavel

PREMIUL FOTO

Iuliana Cobzaru (UNATC, România)

PREMIUL PENTRU AFIȘ ‘CINEMAIUBIT 22’

Dorel Gnatiuc (UNATC, România)

Foto: CineMAiubit – facebook

11
/11
/15

Actorul American Leonardo DiCaprio împlineşte, astăzi, 41 de ani. Tot într-o zi de 11 noiembrie s-au mai născut scriitorii Fiodor Mihailovici Dostoievski (1821), Alfred de Musset (1810), Kurt Vonnegut (1922), Carlos Fuentes (1928) şi Mircea Dinescu (1950), regizorii Rene Clair (1898) şi Mircea Mureșan (1928) şi actriţele Demi Moore (1962) şi Calista Flockhart (1964). De asemenea, într-o zi de 11 noiembrie se stingeau din viaţă filozoful danez Søren Kierkegaard (1855) şi politicianul român Corneliu Coposu (1995)

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

03
/11
/15

Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.