Concurs de literatură „Martha Bibescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/concurs-de-literatura-martha-bibescu/

În această perioadă în care izolarea şi nesiguranţa domină Asociaţia Pro Valores, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti şi Delirs.com, propun tinerilor talentaţi din întreaga ţară un concurs de literatură care poartă numele prinţesei Martha Bibescu.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2020

Competiția se va desfășura exclusiv online și este dedicată tinerilor cu vârste între 10 și 25 de ani, care vor fi împărțiți pe trei categorii de vârstă și două mari genuri literare: ESEU și POEZIE.

Acest concurs dă un imbold tinerilor să evadeze din monotonia acestor zile, prin intermediul artei, al creației, pătrunzând pe un tărâm al libertății absolute reprezentată de imaginație.

Creațiile literare și documentele necesare înscrierii vor putea fi trimise până pe 12 iunie 2020, pe adresa: [email protected].

Regulamentul complet și condițiile de înscriere pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-martha-bibescu-regulament-literatura/

Lucrările vor fi apreciate de un juriu alcătuit din Lamia Beligan – actrița a Teatrului Național din București, Olesea Savvateeva – jurnalistă, redactor Radio România Internațional și Alexandru Turcu – secretar literar al Teatrului de Comedie din București.

Cele mai bune creații literare din ambele genuri vor fi publicate în „Culegerea virtuală”, iar după încetarea restricțiilor impuse de criza virusului COVID 19, vor fi prezentate publicului, la Palatul Mogoșoaia, în cadrul unui spectacol lectură susținut de marea actrița Lamia Beligan.

Martha Bibescu a fost o distinsă personalitate a aristocrației europene a secolului al XX-lea și o valoroasă scriitoare, prima sa carte: „Les Huit Paradis” (1908), premiată de Academia Franceză, va deschide seria unei opere impresionante, din care nu vor lipsi romanele de inspirație autobiografică sau istorică, evocări ale unor personalități din trecut sau contemporane, note de călătorie, versuri, poeme în proză, eseuri, cugetări, corespondență, o serie de biografii istorice, semnate, în parte, sub pseudonimul Lucile Decaux. În 1955 a devenit membră a Academiei Regale de limbă și literatură franceză din Bruxelles, iar în 1962 a primit decorația franceză Crucea Legiunii de Onoare.

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

05
/08
/23

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvențională a „celui mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”, disponibilă acum și în limba română, la Editura Trei.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.