Mussolini. Dincolo de măștile dictatorului
https://www.ziarulmetropolis.ro/mussolini-dincolo-de-mastile-dictatorului/

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvenţională a „celui mai greu de descifrat dintre toţi dictatorii secolului XX”, disponibilă acum şi în limba română, la Editura Trei.

Un articol de Ziarul Metropolis|5 august 2023

„Benito Mussolini (1883–1945) a mințit mereu, de la începutul până la sfârșitul vieții lui, uneori chiar fără să-și dea seama” aflăm încă din începutul cărții Misterul Mussolini. Omul. Provocările. Eșecul de Maurizio Serra, publicată în limba română de Editura Trei.

Scriitor și diplomat, fost ambasador al Italiei la UNESCO și membru al Academiei Franceze, Maurizio Serra realizează un portret complex al dictatorului italian în biografia neconvențională pe care o semnează.

Aflată în topul celor mai bune cărți din 2021, Misterul Mussolini a înregistrat vânzări record imediat după lansare și a fost primită ca un adevărat eveniment, deopotrivă literar și istoric. Secretul succesului biografiei dictatorului italian este abordarea mai puțin obișnuită.

Câștigător al Marelui Premiu pentru Biografie Politică 2021, volumul „își propune să-l zugrăvească pe Mussolini așa cum era în spatele măștii, nu să fixeze imaginea pe care ne-a lăsat-o”.

Cu o documentare foarte bogată, fără să omită niciunul dintre evenimentele cruciale din viața privată și politică a lui Mussolini, Maurizio Serra invită cititorii în intimitatea dictatorului ca să-i contemple imaginea fără masca pe care o afișa de obicei în fața publicului.

Scriitorul italian prezintă imaginea unui om politic cu trăsături de caracter atât de contradictorii, încât devine „cel mai enigmatic, mai derutant, cel mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”.

Il Duce este „foarte inteligent, circumspect, calculat, indiferent la bani dacă nu-i sunt de folos pentru a corupe; dar deopotrivă senzual, emotiv, răzbunător, ros de ambiție. Vrea să domine, convins că reprezintă o forță esențială în destinul Italiei, și nu va accepta niciodată să interpreteze roluri secundare”.

Maurizio Serra își împarte cartea în trei mari capitole dedicate provocărilor din viața privată a lui și eșecului pe scena publică. În epilog, scriitorul italian descrie cum au decurs ultimele ore din viața acestuia și a amantei sale, Claretta.

Fără să fi avut vreun rol politic în epocă sau vreun beneficiu concret de pe urmele lui Mussolini, Claretta a sfârșit împușcată, odată cu el, doar pentru că i-a oferit o iluzorie protecție cu trupul ei în fața plutonului de execuție.

Dictatorii au rareori simțul umorului: Mussolini nu-l avea deloc”, subliniază autorul în secțiunea dedicată temperamentului dictatorului. De altfel, Misterul Mussolini surprinde cititorii cu fiecare nou capitol. În cel dedicat apropiaților, Maurizio Serra dezvăluie o confesiune memorabilă a omului politic: „Nu am avut niciodată prieteni în viața mea!”.

Relația cu femeile și cea cu Dumnezeu sunt abordate într-o manieră minuțios documentată, care dezvăluie laturi neștiute ale personalității dictatorului italian, mare admirator al lui Caesar și Napoleon înainte de Hitler.

Il Duce are vocația disimulării care – în opinia autorului – nu provine dintr-un defect de caracter, ci dintr-un pur dispreț față de oameni, „toți o apă și-un pământ în ochii lui, fie ei aliați sau dușmani, complici deveniți adversari sau invers, nu contează: simpli pioni de sacrificat după bunul lui plac, piese neînsemnate în jocul de șah căruia i-a consacrat toate resursele și toată energia, lăsându-se târât în prăpastia ce se căsca în fața lui”.

Stilul cinematografic în care e scrisă cartea este foarte potrivit cu biografia omului politic. Volumul se poate citi ca un roman de acțiune care are în centru un personaj antagonist. Multe scene sunt foarte vizuale, cu momente de tensiune intensă sau dramatism, cum este cel al morții dictatorului, un „gran finale de operă verdiană”, cum îl caracterizează autorul. Mussolini a sfârșit împușcat la 29 aprilie 1945, apoi spânzurat de picioare și expus într-o piață publică.

În loc să îi plumbuim sicriul, nu este, oare, mai bine să-l înțelegem pe Mussolini scoțându-i masca și încercând, atât cât se poate, să-i descifrăm misterul?”, întreabă retoric Serra. De altfel, acest demers este necesar, pentru că „istoria își pierde dreptul de a judeca dacă nesocotește facultatea de a înțelege”, după cum consideră autorul italian.

Într-un gest de curtoazie față de cititorii din România, Maurizio Serra scrie și un cuvânt înainte la ediția în limba română, în care analizează aspecte relevante ale scenei politice românești din epoca Mussolini și aduce un omagiu unor personalități culturale sau politice de nivel internațional precum Titulescu, Cioran, Eliade, Ionesco și alții.

Mussolini a sfârșit împușcat la 29 aprilie 1945, apoi spânzurat de picioare și expus într-o piață publică.

Foto: Displate.com



02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.