Conferință despre baluri și petreceri în Bucureștiul de altădată, cu Georgeta Filitti
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-despre-baluri-si-petreceri-in-bucurestiul-de-altadata-cu-georgeta-filitti/

Fundaţia Calea Victoriei vă invită sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 11:00, la Grand Hotel Continental, la conferinţa istoricului Georgeta Filitti despre „Baluri şi petreceri în Bucureştiul de altădată, 1900-1930”.

Un articol de Elena Simion|11 noiembrie 2015

Dacă vreți să aflați cum socializau românii și străinii în București, în secolele trecute, ce ținute purtau, ce se afla pe mesele festive, ce dansuri erau la modă, o puteți afla ascultând-o pe doamna Georgeta Filitti.

„Oraș al bucuriei, Bucureștiul își păstrează acest renume și în prima jumatate a secolului XIX. De la Palatul Regal până la Ateneele Populare, lumea e preocupată de organizarea petrecerilor. Călătorii străini din Occident, care au descris balurile și sindrofiile la care sunt invitați, sunt impresionați de multitudinea petrecerilor, eleganța interioarelor, meniurile sofisticate și atmosfera veselă a capitalei noastre, admirând totodată cochetăria pariziană a doamnelor și bunele maniere ale domnilor.

Invitațiile sunt râvnite, de la Rege și Regină până la cei mai simpli bucuresteni. Lumea petrece, comentează, e preocupată de îmbrăcăminte, bijuterii, iar această formă de socializare dă expresivitate societății românești.

De la corsetul purtat cu strictete în Belle Epoque se ajunge, după cel de-al Doilea Război Mondial, la “rochia Boston” care e deasupra genunchiului, de la valsul grațios la dansurile americane dezlănțuite – românii dovedesc ca sunt mereu în pas cu moda.” (Georgeta Filitti)

Georgeta Filitti este specializată în istoria modernă şi contemporană a României, cercetător ştiinţific la Institutul de istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, în perioada 1961-1998, până la gradul de cercetător principal I, consilier la Fundaţia „Ion Ghica” (1997-2004), bibliotecar, şef de secţie la Biblioteca Metropolitană Bucureşti (2003-2007),  cercetător principal I, la Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (din 2007) și autoare a multor articole, cărți sau traduceri.

filitti

INFO

Înscrierile la conferința despre „Baluri și petreceri în Bucureștiul de altădată, 1900-1930” se pot face pe pagina de Facebook a evenimentului. Numărul de locuri este limitat.

FOTO cu Georgeta Filitti: Petrică Tănase

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu