Conferința internațională Fusion: Talks popularizează domeniul „artă-și-știință”
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-internationala-fusion-talks-popularizeaza-domeniul-arta-si-stiinta/

Asociaţia Qolony – Colonia pentru Artă şi Știinţă organizează prima conferinţă internaţională Fusion: Talks, ediţia I, 2021. Conferinţa este un eveniment hibrid, care se desfăşoară online şi, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi a restricţiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, Bucureşti, în perioada 11-14 octombrie 2021.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2021

Fusion: Talks popularizează în rândul publicului din România conceptul de art&science, artă-și-știință, un domeniu transdisciplinar care folosește tehnologia ca mijloc de exprimare artistică sau un gen nou care nu doar fuzionează discipline, ci le depășește și le contopește în expresii artistice noi sau inovații științifice.

Invitații din Marea Britanie, Rusia, Austria, România, Franța, Canada, Belgia, Olanda, Spania și Portugalia, vor susține prezentări și vor intra în dialog cu publicul pentru a răspunde la întrebările: Ce este artă-și-știință? Cine face artă-și-știință? Cine promovează artă-și-știință? De ce artă-și-știință? Limba de lucru este engleza, evenimentele se vor difuza gratuit pe Facebook live. Publicul din București își poate achiziționa bilete pentru a participa în persoană la networking și vizionarea performance-urilor de artă-și-știință care vor fi prezentate în încheierea fiecărei zile, la POINT.

Programul conferinței:
(lucrările se desfășoară în limba engleză)

Luni, 11 octombrie, 18:00 – 20:00 – Ce este arta și știința?
Cu Anna Dumitriu (Marea Britanie), Aliya Sakhariyeva (RU), Claudia Schnugg (AT), Horea Avram (RO), Annick Bureaud (FR)
20:15 – 20:30 – spectacol live la POINT (care urmează să fie anunțat, pe baza apelului deschis, în curs de desfășurare până la 2 octombrie)

Marți, 12 octombrie, 18:00 – 20:00 – Cine face artă și știință?
Cu Jennifer Willet (CA), Frederik De Wilde (BE), Sabina Suru (RO), Nicole Spit (NL), María Castellanos (ES)
20:15 – 20:30 – spectacol live la POINT (care urmează să fie anunțat, pe baza apelului deschis în curs de desfășurare până la 2 octombrie)

Miercuri, 13 octombrie, 18:00 – 20:00 – Cine promovează arta și știința?
Cu Laura Welzenbach / Ars Electronica (AT), Aurelie Delater / S + T + ARTS (UE), Miruna Amza / Scientifica (RO), Lucas Evers / WAAG (NL), Ana Solange Leal (PT) / S + T + ARTS
19:15 – 19:30 – spectacol live la POINT (care urmează să fie anunțat, pe baza apelului deschis, în curs de desfășurare până la 2 octombrie)

Joi, 14 octombrie, 19:00 – 21:00 – De ce artă și știință?
Cu Adrian Currie (Marea Britanie), Clive Cazeaux (Marea Britanie), Cezara Nicola (RO), Diana Andreea Novaceanu (RO)
21:15 – 21:30 – spectacol live la POINT cu Cătălin Crețu (RO)

Artiștii care folosesc concepte și metode transdisciplinare pentru a interacționa cu publicul sunt invitați până pe 2 octombrie să propună o lucrare sau un performance în cadrul apelului Scena art&science. Art&science pe scenă, prin care Qolony selectează și premiază trei scurte spectacole sau performance-uri care vor fi prezentate în cadrul conferinței Fusion: Talks, în perioada 11-14 octombrie 2021 la POINT Hub. Regulamentul apelului se găsește aici https://qolony.eu/apel-fusion-talks/.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.