Conflictul israeliano-palestinian din filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/conflictul-israeliano-palestinian-din-filme/

Frontline Club Bucharest în parteneriat cu Ambasada Statului Palestina la Bucureşti vă invită la două zile de filme şi dezbateri despre conflictul palestiniano-israelian.

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2017

Acum 100 de ani, Declarația Balfour pornea de facto războiul pentru Țara Sfântă dintre palestinieni și evrei. Pentru prima dată în România, aveți prilejul să vedeți patru documentare remarcabile despre Israel, Palestina, ocupația și industria militară israeliană, tratamentul deținuților politici palestinieni, Shin Bet – serviciul secret israelian și modul în care se reflectă istoria conflictului în programele școlare din Israel și Palestina.

Festivalul de film Lupta pentru Țara Sfântă se desfășoară între 28 noiembrie și 29 noiembrie, la Point (strada General Eremia Grigorescu 10), și include proiecții cinematografice și discuții de interes pe tema războiului israeliano-palestinian.

 

Ce vedem?

This Is My Land

Cum se predă istoria patriei lor elevilor din sistemul de învățământ palestinian? Dar în cel israelian? Tamara Erde a documentat modul în care conflictul israeliano-palestinian este inoculat generațiilor următoare. Timp de un an regizoarea a observat cum diverși profesori israelinei și palestinieni predau istoria națională, a vorbit cu elevii și a participat la dezbateri pe marginea curriculei școlare și a restricțiilor impuse de ministere. Documentarul a fost nominalizat la secțiunea “Cel mai bun documentar” la Festivalul Internațional de Film din Hamptons și în Hong Kong.

The Lab (Laboratorul)

Documentarul realizat de Yotam Feldman, premiat la DocAviv în 2013 pentru cel mai bun film de debut, dezvăluie cum, după 9/11, industria militară israeliană trece printr-un boom nemaîntâlnit până acum. Marile companii israeliene dezvoltă și testează noi tehnologii de luptă care sunt vândute apoi în întreaga lume de către agenți privați israelieni cu ajutorul unei rețele de politicieni și comandanți militari israelieni. Armamentul vine la pachet cu strategii de anihilare a rezistenței civile bazate pe experiența căpătată în Teritoriile Palestiniene Ocupate.

The Gatekeepers

Pentru prima oară în istorie șase foști șefi ai Shin Bet, serviciile de informații interne israeliene, sunt de acord să vorbească despre ce înseamnă să faci parte dintr-o astfel de structură și să comenteze acțiuniile și deciziile luate. Cei șase fac lumină în ceea ce privește controversa legată de ocupație și consecințele războiului de șase zile. Filmul realizat de Dror Moreh a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar și a câștigat numeroase premii, printre care premiul pentru cel mai bun documentar acordat de Academia Israeliană de Film, Cinema for Peace și Societatea Națională a Criticilor de Film din Statele Unite.

Ghost Hunting

Ghost Hunting (titlul original Istiyad Ashbah) reconstitute experiența traumatică la care sunt supuși prizonierii politici palestinieni în închisorile israeliene. El însuși fost deținut când avea doar 18 ani, regizorul Raed Andoni a reușit să recompună contextul interogatoriului, tratamentele inumane, tacticile de intimidare și umilință, atmosfera de tortură din centrul de anchetă Al-Moskobiya. Împreună cu câțiva supraviețuitori ai abuzului din închisoare își confruntă, pe parcursul filmărilor, propriile fantome ale trecutului de deținut politic, pe baza amintirilor care au lăsat răni adânci. Filmul lui Raed Andoni a câștigat cel mai important premiu pentru film documentar, acordat în premieră la Berlinala din acest an (Glasshütte Original Documentary Award). De asemenea, a fost distins cu Pemiul pentru Pace la Festival du Nouveau Cinéma de la Montreal.

Foto: The Gatekeepers

 

 

26
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 și-a desemnat sâmbătă seara câștigătorii în cadrul Galei de premiere, care a avut loc la cinematograful "Florin Piersic". Marele câștigător al celei de-a șaptea ediții Comedy Cluj este filmul Obywatel/Cetățeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câștigat trofeele "Cel mai bun film" și "Cel mai bun scenariu".

23
/10
/15

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată" îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite aflăm sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

23
/10
/15

Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenți oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes a Bucarest (23 – 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumière!. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraților Auguste și Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.

22
/10
/15

Actorul Chris Rock, cunoscut pentru umorul său caustic, a confirmat miercuri că va fi gazda celei de-a 88-a ceremonii a premiilor Oscar, la 28 februarie anul viitor. El a mai fost prezentatorul unei gale Oscar în urmă cu 11 ani.

22
/10
/15

Romanii i-au învins, din nou pe geto-daci duminică seara, între orele 20.30 și 22.30. Totul este oficial, o spun și audiențele TV. Pe Pro TV, în acest interval orar, a rulat fin, digital și chiar HD, filmul „Pompeii”, iar pe TVR 2, dacii ultrabărboși și cețoși rădeau tot în pelicula „Burebista”.

21
/10
/15

Dheepan, premiat cu Palme d’Or anul acesta la Festivalul Internațional de film de la Cannes, va rula în cinematografele din România începând din data de 30 octombrie. Filmul va fi prezentat în avanpremieră în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie), în prezența regizorului.

21
/10
/15

Cu ocazia celor 25 de ani de existență, site-ul IMDb, prima bază de date din cinematografia mondială, a dezvăluit lista filmelor preferate de cei 1,5 milioane de utilizatori ai săi dintre cele vizionate între 1990 și 2014.

21
/10
/15

Pre-vânzările pentru extrem de așteptatul "Star Wars - The Force Awakens" au spulberat toate recordurile pe site-urile de vânzări de bilete americane. Numeroase site-uri din lume s-au blocat din cauza cererilor de bilete, iar pe ebay două bilete VIP se vindeau cu 10.000 de dolari. În plus, la două zile după lansarea trailerului oficial, acesta fusese vizionat de peste 66 de milioane de ori.

20
/10
/15

Un festival precum „Les Films de Cannes à Bucarest,” iniţiat de Cristian Mungiu şi ajuns la cea de-a şasea ediţie, reînvie plăcerea de a merge la un cinematograf de artă – un act social şi cultural în suferinţă – şi reaminteşte diversitatea formelor de a face cinema.

20
/10
/15

Îndrăgitul actor Ion Dichiseanu a împlinit astăzi 82 de ani! Născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, era student la Politehnică când a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. Dichiseanu este, de asemenea, un talentat cântăreţ şi un apreciat poet, în 1995 acesta publicând volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”.

20
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Timishort a încheiat cele patru zile pline de filme scurte cu o ceremonie de premiere a regizorilor celor mai bune scurtmetraje. Weekendul acesta, peste 2000 de cinefili au umplut rândurile Cinematografului Timiș, dar și pe cele din AMBASADA sau sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Decernarea trofeelor a avut loc duminică, 18 octombrie la Cinema Timiș în prezența a peste 500 de spectatori.

19
/10
/15

Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la București la cinci ani după ce a fost invitatul special al Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Acesta își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor.

19
/10
/15

Filmul biografic "Steve Jobs", portret în trei acte al fondatorului Apple, regizat de Danny Boyle și avându-l în rolul principal pe Michael Fassbender, a încheiat duminică a 59-a ediție a Festivalului de Film de la Londra. Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de către scenaristul de succes Aaron Sorkin, câștigător al premiului Oscar pentru scenariul peliculei "The Social Network".

19
/10
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, “Acasă la tata”, va fi lansat de Mandragora în cinematografele din România luna viitoare, pe 6 Noiembrie. Pelicula a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 21–a ediții a Festivalului de Film de la Sarajevo.

18
/10
/15

Cine nu-şi mai aminteşte de „Bădia”, actorul care a jucat în  “Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” ? Actorul care a stat zece ani prin puşcării, a scris poezii, epigrame, o piesă de teatru şi a jucat în filme roluri memorabile?