”Conu Leonida (1880 – 2023)” în premieră pe 27 aprilie, pe scena Teatrului Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/conu-leonida-1880-2023-in-premiera-pe-27-aprilie-pe-scena-teatrului-nottara/

Spectacolul Conu Leonida (1880 – 2023) de Ion Luca Caragiale, va fi prezentat în premieră de Teatrul Stela Popescu pe 27 aprilie 2023, ora 19, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2023

Alături de regizorul Radu Popescu, din echipa de creaţie mai fac parte Kimberly Vintilă – scenografia, Bogdan Marinescu – muzica, Diana Butnaru – multimedia, iar în distribuţie îi puteţi revedea pe Ion Haiduc – Conul Leonida, Manuela Hărăbor – Efimița, Ana Maria Ivan – Safta / Bețivul.

Regizorul Radu Popescu declara : „Având în vedere presiunea istoriei culturale pe care Conu Leonida o aduce cu sine, am ținut cont de faptul că pe lângă montările de referință din vechime, există și o sumă de încercări care mai de care mai „originale” care interpretează partitura clasică în maniere care nu fac un serviciu intenției inițiale a autorului, aceea de satiră socială în registru comic. Constatând o inflație de producții în teatrul contemporan românesc care încearcă să șocheze cu orice preț sau să stoarcă originalitate, consider că producția noastră trebuie să se reîntoarcă la o montare în cheie clasică. Ne ajută mult distribuția, care se compune de doi actori cu mare experiență scenică, într-o combinație originală – Ion Haiduc și Manuela Hărăbor, secondați de o actriță foarte talentată din generația tânără, Ana-Maria Ivan. Am gândit o montare care se concentrează pe jocul actorilor și pe punerea acestora în valoare într-un decor și costume clasice, care își propun să remonteze atmosfera mahalalei din vremea lui Caragiale. Ne-am propus să amplificăm durata textului, jucându-ne cu percepția timpului și așteptările spectatorului pe mai multe paliere, începând cu folosirea pauzelor, a momentelor de liniște și a dialogului non-verbal.”

Cum să fii fericit în viață? Pare simplu atunci când ai un cămin primitor și comod, ceva bun de pus pe masă, o soție grijulie și bună gospodină sau un soț hâtru și cu experiență de viață… doar să nu te preocupe politica… Pentru că atunci, în cele mai întunecate momente ale nopții, fandacsia și ipohondria pot să izbească cu putere, de unde nu te aștepți… Conu’ Leonida este un „monstru sacru” al lumii noastre teatrale. Dar înainte de a fi un monstru, este un om prins în plasa informațiilor care vin peste el din mass-media, care îi distrug lui și Efimiței liniștea somnului și a gândului. La 1880, ca și în 2023, asistăm la o veșnică poveste a societății noastre în care „tot ce-i românesc nu piere”.

Cei trei actori din distribuţie mărturiseau înainte de premiera : Manuela Hărăbor – „O propunere la care nu m-am așteptat. O provocare. O bucurie să mă întâlnesc din nou cu un personaj al lui Caragiale.” Ana Maria Ivan : „Primul Caragiale , primul travesti, o nouă provocare pentru care sunt recunoscătoare.” Ion Haiduc – „Întâlnirea cu Leonida şi cu reacţiunea lui este complicată, având în vedere că, dincolo de faptul că vorbim despre Caragiale, avem în spate o umbră extraordinar de mare a înaintaşilor în acest rol, care n-au fost puţini şi au fost, poate, cei mai mari actori ai naţiei noastre. Şi atunci, această moştenire te apasă extraordinar… Iată de ce întâlnirea mea cu acest personaj a creat pentru mine o complexitate de frici, de încercări, de provocări, începând cu faptul că textul trebuie spus ad litteram cum l-a scris Caragiale. El este de o particularitate extraordinară şi… ăsta este şi parfumul…”

Vă invităm la o revizitare a celebrului text al lui I.L.Caragiale Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea, în cheia anului 2023.

Foto: Virgil Oprina

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]