Copilul rebel al Hollywoodului se întoarce
https://www.ziarulmetropolis.ro/copilul-rebel-al-hollywoodului-se-intoarce/

Pentru prima oară în 45 de ani, publicul din toate colţurile lumii va avea ocazia de a vedea documentarul captivant şi intim din 1971 regizat de Lawrence Schiller şi L.M. Kit Carson, THE AMERICAN DREAMER, care îl urmăreşte pe Dennis Hopper pe culmile succesului, imediat după lansarea Easy Rider.

Un articol de Liliana Matei|10 februarie 2016

Filmul se va bucura de o lansare globală exclusivă pe serviciul de video on demand MUBI din 12 februarie, timp de 30 de zile, alături de o lansare limitată în cinematografele din UK și US.

”Călătoria din 1971 în New Mexico alături de Kit pentru filmările la THE AMERICAN DREAMER a fost o experiență de neuitat. Acum, 40 de ani mai târziu, reintrarea filmului în cinematografe și pe servicii digitale globale mi se pare incredibilă”, spune Lawrence Schiller. ”Sunt mai mult decât încântat să împărtășesc personalitatea exuberantă a lui Dennis cu o nouă generație de cinefili”.

Surprins la momentul potrivit, regizat cu îndemânare și practic necunoscut, THE AMERICAN DREAMER este documentarul anilor ’70 care ți-ai dorit întotdeauna să fi existat.

Succesul major și neașteptat al Easy Rider (1969) a dat naștere la ceea ce este considerată una dintre cele mai importante turnuri din istoria filmului, transformându-l pe rebelul patologic Dennis Hopper într-un Rege atipic al Hollywoodului pentru o zi. Următorul film al lui Hopper, The Last Movie (1971), o meditație profund personală, deși în ultimă instanță dezastruoasă, asupra sensului în cinematografie, l-a surprins afundându-se din ce în ce mai mult în excentricitate.

Pendulând între documentarea pătrunzătoare a unui artist complex (considerat unul dintre adevărații ”enfant terribles” ai Hollywoodului) în plin proces creativ, o explorare reflexivă și o explozie de tropi ai stilului vérité în cinematografie, THE AMERICAN DREAMER este un portret complex al vieții și minții uneia dintre cele mai mari voci cinematografice ale secolului 20, în punctul culminant al succesului ei artistic și comercial.

Acesta se adaugă seriei MUBI de lansări globale exclusive, care a început în octombrie 2015 cu Junun-ul lui Paul Thomas Anderson, imediat după premiera mondială de la New York Film Festival. Lansările recente includ War Work de Michael Nyman, câștigătorul Golden Leopard la Locarno – Story of My Death, de Albert Serra, și o retrospectivă Peter Bo Rappmund.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.