Cristian Teodorescu și Varujan Vosganian, nominalizați la Premiul Angelus 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-teodorescu-si-varujan-vosganian-nominalizati-la-premiul-angelus-2016/

Cristian Teodorescu, autorul romanului „Medgidia, oraşul de apoi”, şi Varujan Vosganian (romanul „Cartea şoaptelor”) sunt scriitorii români selectaţi printre semifinaliştii din acest an ai prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, Polonia.

Un articol de Petre Ivan|9 august 2016

Din 70 de romane înscrise în competiția pentru marele premiu, juriul a selectat 14 titluri, printre care și romanele „Medgidia, orașul de apoi/ Medgidia, miasto u kresu”, traducere de Radoslawa Janowska-Lascar, și „Cartea șoaptelor/ Ksiega szeptow”, traducere de Joanna Kornas-Warwas.

La începutul lunii septembrie, juriul va anunța lista scurtă cu cei 7 finaliști nominalizați pentru marele premiu, urmând ca Gala de decernare să aibă loc pe 15 octombrie la Wroclaw.

Câștigătorul va fi recompensat cu un premiu în valoare de 150.000 de zloți polonezi și o statuetă realizată de artista Ewa Rossano. Premiul „Angelus” este cea mai importantă distincție în domeniul creației de proză pentru un volum tradus în limba polonă.

De la prima ediție a premiului, în 2006, România a obținut o primă nominalizare pe lista scurtă în 2010 — Norman Manea pentru romanul „Întoarcerea huliganului” (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011)—, iar în 2015 — Lucian Dan Teodorovici, finalist cu romanul „Matei Brunul” (Polirom, 2011, 2014), a obținut Premiul „Natalia Gorbaniewska”, acordat în memoria primului președinte al juriului, pentru romanul care a primit cele mai multe voturi din partea publicului.

Foto: Cristian Teodorescu și Varujan Vosganian – facebook

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.