Cristina Stamate, operată pe cord deschis
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristina-stamate-operata-pe-cord-deschis/

Actriţa Cristina Stamate a fost operată pe cord deschis, intervenţia a constat în înlocuirea valvei mitrale cu o proteză şi montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muşchiului cardiac, a anunţat luni Spitalul Sanador, care a precizat că actriţa este la terapie intensivă.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2015

Cristina Stamate, operată pe cord deschis / Operaţia a fost realizată săptămâna trecută, de o echipă chirurgicală condusă de conferenţiar universitar doctor Horaţiu Moldovan, şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Sanador.

Intervenţia a durat şase ore, întreaga procedură a decurs normal, iar starea de sănătatea a pacientei este bună. Procedura a constat în înlocuirea valvei mitrale cu o proteză din pyrolite carbon de tip Medtronic şi montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muşchiului cardiac. Operaţia, cu un grad de complexitate ridicat, a presupus utilizarea circulaţiei extracorporeale.

Actriţa Cristina Stamate (68 ani) suferea de insuficienţă mitrală şi cardiopatie ischemică, afecţiuni grave ale inimii.

Insuficienţa mitrală este un defect de închidere a valvulei mitrale, care constă în trecerea anormală a sângelui din ventriculul stâng în atriul stâng în timpul sistolei, ca urmare a închiderii incomplete a orificiului mitral.

Cardiopatia ischemică este una dintre cele mai întâlnite boli ale inimii şi printre principalele cauze de deces la adulţi. Aceasta este cauzată de reducerea fluxului sangvin şi a aportului de oxigen la nivel miocardic, şi se produce din cauza îngustării sau chiar obstrucţiei complete a arterelor coronare mari, prin formarea, în interiorul pereţilor acestora, a plăcii aterosclerotice.

Actriţa Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946, în Bucureşti.

Cristina Stamate a jucat la Teatrul de Revistă Constantin Tănase şi a avut roluri în producţii precum „Arca lui Nae şi Vasile”, „Bufonii regelui”, „Dai un ban, dar face”, „Idolul femeilor”, „Nimic despre papagali”, „Poftă bună lui Tănase”, „Revista revistelor”, „Te aştept diseară pe Lipscani”, „Ura… şi la gară” şi „Vara nu-i ca iarna”.

Foto: Cristina Stamate – cinemagia

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.