Cu faţa în spatele sârmei ghimpate… Deportarea etnicilor germani în URSS – o istorie documentară
https://www.ziarulmetropolis.ro/cu-fata-in-spatele-sarmei-ghimpate-deportarea-etnicilor-germani-in-urss-o-istorie-documentara/

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Filarmonica „George Enescu” Bucureşti, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer şi Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică, prezintă vernisajul expoziţiei: CU FAŢA ÎN SPATELE SÂRMEI GHIMPATE… Deportarea etnicilor germani în URSS – o istorie documentară.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2016

Evenimentul va avea loc miercuri, 27 ianuarie 2016, ora 11.00, în foaierul Ateneului Român.

Invitați speciali:

Werner Hans Lauk, ambasador, Șeful Misiunii Republicii Federale Germania la București

Andrei Dimitriu, Directorul Filarmonicii „George Enescu” București

Dragoș Petrescu, Președintele Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității

Sven-Joachim Irmer, Directorul Fundatiei Konrad Adenauer din România şi Republica MoldovaISTORIE

Klaus Fabritius, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică

Documentele prezentate în această expoziţie fac parte din fondul Documentar și Informativ aflat în arhiva CNSAS.

Din punct de vedere cronologic, documentele expuse au fost emise începând cu toamna anului 1944 şi până la sfârşitul anului 1956, perioadă ce reflectă transformările care au loc la nivel instituţional în România, prin titulatura emitentului şi a destinatarului, respectiv a Jandarmeriei, Poliţiei de Siguranţă, Direcţiei Generale a Securităţii Poporului, Direcţia Generală a Securităţii Statului.

De asemenea, din punct de vedere al reprezentării teritoriale, documentele au fost selectate astfel încât să fie acoperite toate zonele României în care trăiau etnici germani.

Evenimentul va fi urmat de o dezbatere științifică cu tema: RECURS LA MEMORIE – 71 de ani de la tragedia germanilor din România, în intervalul orar 12.00-13.00.

Foto: Cu faţa în spatele sârmei ghimpate… Deportarea etnicilor germani în URSS – o istorie documentară – CNSAS

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.