Cum se transformă Alexandria în zilele Festivalului Ideo Ideis?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-se-transforma-alexandria-in-zilele-festivalului-ideo-ideis/

INTERVIU De 17 ani, Festivalul Ideo Ideis aduce în fiecare vară teatrul într-un oraş fără teatru. Despre efectul pe care Ideo Ideis îl are asupra Alexandriei, am stat de vorbă cu Liviu Romanescu, directorul festivalului.

Un articol de Ziarul Metropolis|18 august 2022

Cum se schimbă Alexandria în timpul Festivalului Ideo Ideis?

Se însuflețește, căci apar mai multe suflete (râde). În primul rând, vin trupele de adolescenți, ceea ce înseamnă tineri care se mișcă prin oraș, oameni care întorc capul curioși să îi vadă, badge-uri care flutură, tricouri de festival… Orașul, la nivel de comunitate, are într-adevăr ocazia să descopere spectacole, filme, evenimente la care în mod curent nu are acces. E un mix de grupuri care circulă pe străzi, cu pretexte de ieșit în oraș și evenimente în care comunitatea se poate regăsi și se poate aduna.

Cum ai văzut orașul evoluând în acești 17 ani de festival?

S-a schimbat puternic o vreme, apoi în perioada pandemică a existat o pauză. Dinamica oamenilor a avut de suferit, o vezi peste tot, chiar și în orașele mari vezi că s-a modificat comportamentul vizavi de evenimente.

Apoi a urmat din nou un val de evenimente care a venit peste toată lumea. În Alexandria, anul acesta se recâștigă curajul – curajul de a merge la evenimente, de a ieși, de a veni cu familia în spațiul outdoor.

Privind în urmă, noi am pornit de la părinți și rude, care veneau la primele ediții și ocupau locurile din sală, și am ajuns la oameni care nu au nicio treabă cu organizatorii, nici măcar cu mediul acesta, dar care vin la festival și realizează că le place, că le face bine, că e un motiv de celebrare, de întâlnire. Acum două zile am fost salutat de un polițist pe stradă, ceea ce mi s-a părut foarte cool pentru un oraș de provincie.

Ce aduce un festival de teatru tânăr într-un oraș în care nu există teatru?

E simplu, aduce teatru, creează nevoia și atunci creează șansele să se construiască un teatru.

În concluzie, cum resimți impactul festivalului asupra orașului?

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care a reușit să le facă festivalul a fost „să renoveze” un fost cinema; indirect, l-a renovat, creând conjunctura necesară și reușind să nască motivația în autorități pentru ca această renovare să se întâmple. Și casa de cultură să intre în renovare, o casă de cultură în care între 2006 și 2010 se întâmpla cu totul altceva, spațiul era club, discotecă, găzduia petreceri… Acum discutăm de o sală mare care intră în renovări din plin – se pornește de la structură și se lucrează pentru a avea o adevărată sală de spectacole. Pe lângă partea de dinamici și comunități – zona aceasta ușor nedefinită, fiindcă nu pui cifrele pe masă.

Dar să dictutăm cu cifre! Câte clădiri s-au făcut, câte construcții s-au renovat, ce probleme se ridică la nivel de infrastructură? Pentru că administrația zice: nu avem un loc unde să cazăm momentan 150 de copii, trebuie să îi ducem în niște corturi la ștrand. Haide să vedem ce putem face, când terminăm de renovat internatul X? Acesta este dialogul care cred că merită să aibă loc – un dialog despre ce putem face la nivel de administrație și de comunitate astfel încât să putem avea evenimente de genul acesta, să putem să ne întâlnim.

Ideo Ideis se desfășoară la Alexandria între 15 și 21 august. Vedeți aici programul complet al festivalului!

Fotografii: Lavinia Cioacă, Claudiu Popescu, Bogdan Dincă / Ideo Ideis

22
/09
/17

INTERVIU Născut în 1977, la Piatra Neamț, regizorul Daniel Sandu alegea să studieze în adolescență la Seminarul Teologic „Sfântu Gheorghe” din Roman, experiență care avea să inspire primul său lungmetraj – „Un pas în urma serafimilor”, care intră astăzi în cinematografe.

06
/09
/17

Între 7 și 10 septembrie, trăim într-un oraș al dansului, datorită Bucharest International Dance Film Festival, care ne propune cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Despre provocările unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului ajuns la a treia ediție.

07
/08
/17

Renumitul director de imagine italian Blasco Giurato semnează imaginea filmului românesc ”Octav”, al regizorului Serge Ioan Celebidachi, ce va rula în cinematografe începând cu 6 octombrie 2017. Marcel Iureș are rolul principal în filmul în care mai joacă actori precum Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar. Blasco Giurato a semnat imaginea a peste 100 de filme, printre care și „Cinema Paradiso”, pelicula premiată cu Oscar.

01
/08
/17

Românul celebru în străinătate care a descoperit Legea Constructală, Membru de Onoare al Academiei Române din 2011, Doctor Honoris Causa a 18 universități din lume este printre primii 100 cei mai citați din inginerie. Profesorul universitar la Duke University, universitatea particulară de elită în SUA, ține prelegeri pe tot globul și a publicat 30 de cărți.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.